Ételtcsakokosan

Folyékony bodza

2014. május 8.
800px-Elderberry-400x300

Itt a bodza szezonja, idén korán virágzik. A bodzának többféle gyógyhatása van: köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó, lázcsillapító és serkenti az immunrendszert. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják. Természetesen nem csak a gyógyhatása miatt fogyasztjuk, hanem mert finom. Mi mindent lehet készíteni a bodzából?

800px-Elderberry-400x300
Borzaszörp
Hozzávalók:

  • 30 db bodzavirág
  • 2 liter tiszta csapvíz
  • 2 kg kristálycukor
  • 1 db nagy citrom

Szüretelés: A bodza szinte mindenhol megterem. Nem kell mást tenni, mint találni egy jó helyet, ahonnan bőségesen tudunk szüretelni. Egy dologra figyeljen: a közutaktól távol szedje a virágokat. Csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Legjobb, ha nem tépi, hanem ollóval vagy éles késsel szedi azokat, hogy ne hullassa el a virágport. Virággal felfelé tegye a kosárba, műanyag zacskó nem jó, mert bepállik a növény
Áztatás és szűrés: A virágokat tegye egy 2-3 literes nagy edénybe, adjon hozzá csapvizet, citrom kifacsart levének a felét, és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat. Időnként óvatosan keverje át. Adhat hozzá citromkarikát (literenként 2-3 karikát), vagy teaízesítőt is. Másnap szűrje át a bodzaszörp levét sűrűlyukú szitán, vagy orvosi gézlapokon és öntsön hozzá 2 kg kristálycukrot.
Főzés: Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzze meg a levet. Fél óráig főzze, félidőben öntse hozzá a citrom kifacsart levének másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul.
Töltés és dunsztolás: Töltse a szörpöt fél literes üvegekbe. Műanyag palack nem jó! Mielőtt töltene, mossa ki ecetes vízzel az üvegeket. Ha télire akarja eltenni, akkor használhat szalicilt, de úgy, hogy ne érintkezzen a szörppel. Ennek módja: rakjon egy kettéhajtott celofánba egy késhegynyi szalicilt. Ezt helyezze az üveg szájára, amit zárjon le. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegőből esetleg bekerülő, erjedést okozó gombákat. A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Vegyen egy kosarat, amit béleljen ki vastag törülközőkkel. Ezekbe bugyolálja be az újságpapírba csomagolt bodzaszörpös üvegeket. Az a legjobb, ha nagyon lassan hűlnek ki az üvegek. Szobahőmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihűlnek. A felhasználása legjobb hidegen.
 
Bodzatea
Hozzávalók:

  • pár fej bodzavirág
  • forró víz

Tegyenek 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsék le forrásban lévő vízzel. Fedje le és hagyja 10 percig ázni. Ezután szűrje le, és ha kihűlt  fogyasztható. A tea természetes édes íze nem kíván utóízesítés, de aki a nagyon édes ízeket szereti, mézzel tovább édesítheti. A bodzavirág teát változatosabbá lehet tenni, menta vagy citromfű hozzáadásával.
(Lehet hallani bodzapálinkáról, de mivel ezt nehéz elkészíteni otthon és különleges eszközöket igényel, így eltekintünk az elkészítésének bemutatásától.)
Forrás: wikipedia.hu, hvg.hu, teaunnep.hu
 
 
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kenyértartót, de milyet?

szucseva

9 ok, amiért érdemes magunkra főzni

eteltcsakokosan

Nyári nagy vendégvárás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató