Itt a bodza szezonja, idén korán virágzik. A bodzának többféle gyógyhatása van: köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó, lázcsillapító és serkenti az immunrendszert. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják. Természetesen nem csak a gyógyhatása miatt fogyasztjuk, hanem mert finom. Mi mindent lehet készíteni a bodzából?
Borzaszörp
Hozzávalók:
- 30 db bodzavirág
- 2 liter tiszta csapvíz
- 2 kg kristálycukor
- 1 db nagy citrom
Szüretelés: A bodza szinte mindenhol megterem. Nem kell mást tenni, mint találni egy jó helyet, ahonnan bőségesen tudunk szüretelni. Egy dologra figyeljen: a közutaktól távol szedje a virágokat. Csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjen. Legjobb, ha nem tépi, hanem ollóval vagy éles késsel szedi azokat, hogy ne hullassa el a virágport. Virággal felfelé tegye a kosárba, műanyag zacskó nem jó, mert bepállik a növény
Áztatás és szűrés: A virágokat tegye egy 2-3 literes nagy edénybe, adjon hozzá csapvizet, citrom kifacsart levének a felét, és letakarva 1 napig jól áztassa ki a virágokat. Időnként óvatosan keverje át. Adhat hozzá citromkarikát (literenként 2-3 karikát), vagy teaízesítőt is. Másnap szűrje át a bodzaszörp levét sűrűlyukú szitán, vagy orvosi gézlapokon és öntsön hozzá 2 kg kristálycukrot.
Főzés: Közepesen magas hőfokon állandóan kevergetve főzze meg a levet. Fél óráig főzze, félidőben öntse hozzá a citrom kifacsart levének másik felét. A főzés alatt a házi szörp szépen kitisztul.
Töltés és dunsztolás: Töltse a szörpöt fél literes üvegekbe. Műanyag palack nem jó! Mielőtt töltene, mossa ki ecetes vízzel az üvegeket. Ha télire akarja eltenni, akkor használhat szalicilt, de úgy, hogy ne érintkezzen a szörppel. Ennek módja: rakjon egy kettéhajtott celofánba egy késhegynyi szalicilt. Ezt helyezze az üveg szájára, amit zárjon le. A szalicil így nem érintkezik a fogyasztásra szánt élelmiszerrel, de elpusztítja a levegőből esetleg bekerülő, erjedést okozó gombákat. A forró bodzaszörp üvegeket úgynevezett száraz dunsztba tesszük. Vegyen egy kosarat, amit béleljen ki vastag törülközőkkel. Ezekbe bugyolálja be az újságpapírba csomagolt bodzaszörpös üvegeket. Az a legjobb, ha nagyon lassan hűlnek ki az üvegek. Szobahőmérsékleten tartva várja meg míg teljesen kihűlnek. A felhasználása legjobb hidegen.
Bodzatea
Hozzávalók:
- pár fej bodzavirág
- forró víz
Tegyenek 2-4 fej bodzavirágot egy teáskannába és öntsék le forrásban lévő vízzel. Fedje le és hagyja 10 percig ázni. Ezután szűrje le, és ha kihűlt fogyasztható. A tea természetes édes íze nem kíván utóízesítés, de aki a nagyon édes ízeket szereti, mézzel tovább édesítheti. A bodzavirág teát változatosabbá lehet tenni, menta vagy citromfű hozzáadásával.
(Lehet hallani bodzapálinkáról, de mivel ezt nehéz elkészíteni otthon és különleges eszközöket igényel, így eltekintünk az elkészítésének bemutatásától.)
Forrás: wikipedia.hu, hvg.hu, teaunnep.hu