Ételtcsakokosan
1408791_99695491-1024x1024

Föld napjának a célja, hogy felhívjuk a figyelmet a természeti környezetünk megóvására. Tehetünk érte úgy, hogy mi magunk és a Föld is jól járjon. Ilyenkor kertészkedjünk, ültessünk zöldségeket, fűszereket, virágokat és fákat, építsünk komposztálót, esővízgyűjtőt. Friss, megbízható élelmiszerhez jutunk saját kertünkből.

Jó családi program a kertészkedés, be lehet vonni a kicsiket-nagyokat az ültetésbe, locsolásba, ilyenkor érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni az újrahasznosításra és a szelektív hulladékgyűjtésre is.

1408791_99695491-1024x1024

Kertészkedés

A permetezés ideje már lejárt, ebben az április-májusi időszakban feladataink: az oltás, a tűzdelés, a kapálás, a gazolás,a  palántázás, a fűnyírás és az ültetés.

  • Áprilisban kell elvetni: a sárgarépát, a kaprot, a petrezselymet, a borsót, a pasztinákot, a jégsalátát, a karalábét, a brokkolit, a cukkinit és a többi tökfélét, valamint a káposztaféléket fajtájuktól függően.
  • A nyári virágok magvait is most kell ültetni pl. napraforgó, búzavirág, körömvirág, rezeda.
  • Április vége a fűszerpaprika és a korai paradicsom palántájának (addig beltérben nevelgessük azokat).
  • Ilyenkor már ültethetünk gyümölcsfákat is. Föld napja alkalmából ültessünk fát!

Komposztálás

Konyhai és kerti hulladékot komposztálni érdemes, így visszajuttatjuk a természetbe a hasznos tápanyagokat humusz formájában. Gyűjtsük külön  főzéskor például a keletkezett zöldség és gyümölcs héjat, növény szárát, kávézaccot és teafüvet, valamint kertészkedéskor a levágott füvet, a gazolás eredményét. Részletes információk itt találhatóak: http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/komposzt.htm

Esővízgyűjtés

Értékes dolog a víz, jó ha nem kell külön pénzt költenünk a kerti locsolásra, hanem hordókban gyűjtjük az esővizet. Lakóhelytől függően több módszer is megfelelő az esővíz gyűjtésére. Ház esetében az ereszcsatornát hordókba irányíthatjuk és a vizet ezekbe vezethetjük. Nagyobb beruházás, ha a földbe beásunk egy nagy gyűjtőtartályt, amiből egy búvárszivattyú segítségével juttathatjuk a vizet a slagba.

Társasházban, ha megoldható, a teraszon vagy ablakpárkányon felállított hordóba, nagyobb edénybe próbáljuk bevezetni az esővizet és abból intézzük a balkonláda és a szobai növények locsolását. Lehet már kapni elegáns külsejű, hatalmas víztárolókat, amik növénytartók is egyben. A létrehozott zöldségeskertünket, vagy az ablakban lévő fűszernövényeinket locsoljuk esővízzel.

Szemétszedés

Először rakjunk rendet saját otthonunkban, szedjük össze a szemetet, gyűjtsük össze a papírokat, üvegeket, dobozokat, dobáljuk ki a feleslegessé vált, de újrahasznosítható tárgyakat. (Minden mást tegyünk félre lomtalanítás idejére.) Majd terjesszük ki a kört a lakásunk környékére, tehetjük mindezt önszorgalomból, de csatlakozhatunk országos mozgalmakhoz is pl. Te szedd mozgalom http://szelektalok.hu/teszedd/ Nem rokkanunk bele, ha a játszótéren, a bolt előtt, az óvoda/iskola előtt felvesszük a földről a csoki papírt, vagy a zsebkendőt és a közeli kukába kidobjuk.

Szelektív hulladékgyűjtés

Egyre többféle szemetet gyűjthetünk külön, nemrégiben önálló ládákat kaptak a szeletív pontokon a tejes és üdítős dobozok. Főleg a konyhában keletkezik sok hulladék, itt kicsivel több időt igényel külön zsákban/dobozban gyűjteni az üvegeket, a fém dobozokat, a papírt, de megéri, hiszen ezek visszakerülnek a körforgásba. Nem csak gyűjtő pontok vannak, hanem Budapest területén házhoz mennek a szelektív gyűjtéshez szükséges kukák.

Az elemekre, fénycsövekre, használt olajra is gondoljunk és vigyük a gyűjtőhelyekre, hulladékudvarokba. Érdeklődjön helyi közterület-fenntartójánál.

Újrahasznosítás

Saját otthonunkban is legyünk találékonyak, és próbáljunk elgondolkodni, hogy a kidobásra szánt tárgyból nem tudunk-e valami hasznosat készíteni: használati tárgyat, vagy egyszerű díszt.

http://szinesotletek.blog.hu/2013/04/22/a_fold_napja_ujrahasznositos_otletek

Korábbi cikkünkben (http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/mibe-vigyem-haza/) már ajánlottuk ezt az ötletet, amelyben nejlonzacskókból kosarat készítettek: http://www.instructables.com/id/Make-a-basket-out-of-plastic-bags/

Takarékoskodás

Takarékoskodjunk a vízzel, az árammal. Sokszor hallott tanácsok, de nem győzzük ismételni :

  • Mindig minden helyiségben, ha már nem használjuk, kapcsoljuk le a lámpákat.
  • A stand by üzemmód is fogyasztja az áramot, így elektromos gépeinket kapcsoljuk ki teljesen.
  • Hasznos a kapcsolóval ellátott hosszabbító, így egy mozdulattal egyszerre több gépet is áramtalanítunk.
  • Törekedjünk az energiatakarékos háztartási gépek beszerzésére, amennyiben körülményeink megengedik.

Sokat várunk a meleg vízre és addig folyatjuk a csapot, ilyenkor sok vizet pazarolunk, úgyhogy érdemes egy locsolókannát vagy tálat állítani a kádba a melegedő víz gyűjtésére. Mivel ez tiszta víz, így mosáshoz, főzéshez, öntözéshez használhatjuk.

Pár jó tanácsot korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk a víztakarékos konyháról:

http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/marciusi-jeles-napok-a-kornyezettudatossag-szempontjabol/

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Keleti szomszédunkban ismét megjelent az afrikai sertéspestis

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a dióról tudni kell

eteltcsakokosan

Egészséges nassolnivaló

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató