Ételtcsakokosan
1408791_99695491-1024x1024

Föld napjának a célja, hogy felhívjuk a figyelmet a természeti környezetünk megóvására. Tehetünk érte úgy, hogy mi magunk és a Föld is jól járjon. Ilyenkor kertészkedjünk, ültessünk zöldségeket, fűszereket, virágokat és fákat, építsünk komposztálót, esővízgyűjtőt. Friss, megbízható élelmiszerhez jutunk saját kertünkből.

Jó családi program a kertészkedés, be lehet vonni a kicsiket-nagyokat az ültetésbe, locsolásba, ilyenkor érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni az újrahasznosításra és a szelektív hulladékgyűjtésre is.

1408791_99695491-1024x1024

Kertészkedés

A permetezés ideje már lejárt, ebben az április-májusi időszakban feladataink: az oltás, a tűzdelés, a kapálás, a gazolás,a  palántázás, a fűnyírás és az ültetés.

  • Áprilisban kell elvetni: a sárgarépát, a kaprot, a petrezselymet, a borsót, a pasztinákot, a jégsalátát, a karalábét, a brokkolit, a cukkinit és a többi tökfélét, valamint a káposztaféléket fajtájuktól függően.
  • A nyári virágok magvait is most kell ültetni pl. napraforgó, búzavirág, körömvirág, rezeda.
  • Április vége a fűszerpaprika és a korai paradicsom palántájának (addig beltérben nevelgessük azokat).
  • Ilyenkor már ültethetünk gyümölcsfákat is. Föld napja alkalmából ültessünk fát!

Komposztálás

Konyhai és kerti hulladékot komposztálni érdemes, így visszajuttatjuk a természetbe a hasznos tápanyagokat humusz formájában. Gyűjtsük külön  főzéskor például a keletkezett zöldség és gyümölcs héjat, növény szárát, kávézaccot és teafüvet, valamint kertészkedéskor a levágott füvet, a gazolás eredményét. Részletes információk itt találhatóak: http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/komposzt.htm

Esővízgyűjtés

Értékes dolog a víz, jó ha nem kell külön pénzt költenünk a kerti locsolásra, hanem hordókban gyűjtjük az esővizet. Lakóhelytől függően több módszer is megfelelő az esővíz gyűjtésére. Ház esetében az ereszcsatornát hordókba irányíthatjuk és a vizet ezekbe vezethetjük. Nagyobb beruházás, ha a földbe beásunk egy nagy gyűjtőtartályt, amiből egy búvárszivattyú segítségével juttathatjuk a vizet a slagba.

Társasházban, ha megoldható, a teraszon vagy ablakpárkányon felállított hordóba, nagyobb edénybe próbáljuk bevezetni az esővizet és abból intézzük a balkonláda és a szobai növények locsolását. Lehet már kapni elegáns külsejű, hatalmas víztárolókat, amik növénytartók is egyben. A létrehozott zöldségeskertünket, vagy az ablakban lévő fűszernövényeinket locsoljuk esővízzel.

Szemétszedés

Először rakjunk rendet saját otthonunkban, szedjük össze a szemetet, gyűjtsük össze a papírokat, üvegeket, dobozokat, dobáljuk ki a feleslegessé vált, de újrahasznosítható tárgyakat. (Minden mást tegyünk félre lomtalanítás idejére.) Majd terjesszük ki a kört a lakásunk környékére, tehetjük mindezt önszorgalomból, de csatlakozhatunk országos mozgalmakhoz is pl. Te szedd mozgalom http://szelektalok.hu/teszedd/ Nem rokkanunk bele, ha a játszótéren, a bolt előtt, az óvoda/iskola előtt felvesszük a földről a csoki papírt, vagy a zsebkendőt és a közeli kukába kidobjuk.

Szelektív hulladékgyűjtés

Egyre többféle szemetet gyűjthetünk külön, nemrégiben önálló ládákat kaptak a szeletív pontokon a tejes és üdítős dobozok. Főleg a konyhában keletkezik sok hulladék, itt kicsivel több időt igényel külön zsákban/dobozban gyűjteni az üvegeket, a fém dobozokat, a papírt, de megéri, hiszen ezek visszakerülnek a körforgásba. Nem csak gyűjtő pontok vannak, hanem Budapest területén házhoz mennek a szelektív gyűjtéshez szükséges kukák.

Az elemekre, fénycsövekre, használt olajra is gondoljunk és vigyük a gyűjtőhelyekre, hulladékudvarokba. Érdeklődjön helyi közterület-fenntartójánál.

Újrahasznosítás

Saját otthonunkban is legyünk találékonyak, és próbáljunk elgondolkodni, hogy a kidobásra szánt tárgyból nem tudunk-e valami hasznosat készíteni: használati tárgyat, vagy egyszerű díszt.

http://szinesotletek.blog.hu/2013/04/22/a_fold_napja_ujrahasznositos_otletek

Korábbi cikkünkben (http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/mibe-vigyem-haza/) már ajánlottuk ezt az ötletet, amelyben nejlonzacskókból kosarat készítettek: http://www.instructables.com/id/Make-a-basket-out-of-plastic-bags/

Takarékoskodás

Takarékoskodjunk a vízzel, az árammal. Sokszor hallott tanácsok, de nem győzzük ismételni :

  • Mindig minden helyiségben, ha már nem használjuk, kapcsoljuk le a lámpákat.
  • A stand by üzemmód is fogyasztja az áramot, így elektromos gépeinket kapcsoljuk ki teljesen.
  • Hasznos a kapcsolóval ellátott hosszabbító, így egy mozdulattal egyszerre több gépet is áramtalanítunk.
  • Törekedjünk az energiatakarékos háztartási gépek beszerzésére, amennyiben körülményeink megengedik.

Sokat várunk a meleg vízre és addig folyatjuk a csapot, ilyenkor sok vizet pazarolunk, úgyhogy érdemes egy locsolókannát vagy tálat állítani a kádba a melegedő víz gyűjtésére. Mivel ez tiszta víz, így mosáshoz, főzéshez, öntözéshez használhatjuk.

Pár jó tanácsot korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk a víztakarékos konyháról:

http://eteltcsakokosan.hu/2014/03/marciusi-jeles-napok-a-kornyezettudatossag-szempontjabol/

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Birs

eteltcsakokosan

Miért írnak percre pontos szavatossági időt…?

eteltcsakokosan

Szója és az egészség

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató