Hozzávalók
- 1 bögre száraz fehérbab vagy tarka bab
- 1 kis fej lilahagyma
- babérlevél, só, fokhagyma ízlés szerint,
- az „öntethez” kevés cukor, ecet és őrölt fehérbors
- tejföl, aki szereti.
Elkészítése
Beáztatjuk a babot előző este, majd sós vízben megfőzzük, amelybe babérlevelet tettünk. Van, aki a hagymákkal együtt főzi meg a babot, de utólag, nyersen is összekeverhetjük a főtt babbal a zúzott fokhagymát és a nagyon vékony szeletekre vágott lila hagymát, így intenzívebb lesz az íz. Ecetet, cukrot, sót és borsot keverünk el egy pici vízben, és ráöntjük a babra. Egy pár órán át állni hagyjuk, hadd érjenek össze az ízek. Ha tejfölt is keverünk bele, mindenképpen tegyük be a hűtőbe.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
- Megbízható helyen vásároljunk jó minőségű alapanyagokat!
- Az alapanyagok legyenek frissek, figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldségeket aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel.