Ételtcsakokosan

Fedezzük fel újra a mákot!

2013. december 12.

A mák fogyasztása nem csak ünnep kor javasolható. Gazdag kalciumban, ezért a csontritkulás megelőzésére is kiváló, jelentős a foszfor-, a kálium-, a magnézium-, a B vitamin-, valamint az aminosav-tartalma is. 

poppyseed

A MÁKNAK VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ, görcs oldó hatása is van, fogyasztása növeli a szellemi teljesítőképességet. Karácsonykor valószínűleg a klasszikus mákos bejgli formájában asztalunkra is kerül. A mák avasodásra hajlamos, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk. Legalkalmasabb hely a fagyasztó, ahol akár 6 hónapig is tárolható. Helytelenül kezelve azonban a mák ételmérgezést okozhat. A mákgubóban lévő alkaloidok (például morfin) a törmelékkel együtt bekerülhetnek a mákmagok közé. Koszos, törmelékes mákot ezért ne vásároljunk! Ha már otthon vesszük észre és nem szeretnénk kidobni, akkor váltott vízben mossuk ki, a tetejéről öntsük le az úszó szennyeződést, szétterítve hagyjuk megszáradni. Darálás után felhasználható például bejglibe.

A JÓ BEJGLIBE annyi töltelék való, mint amennyi a tészta. A tölteléknek a kész bejglihez viszonyított aránya az egyik legsarkalatosabb pont. Jogszabály írja elő, hogy a töltelék mennyiségének a (a boltokban árusított) késztermékben legalább 40%-nak kell lennie, a termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének pedig a töltelékben legalább 40%-nak kell lennie.

Néhány tipp a bejgli-vásárláshoz:

  • A csomagoláson ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt!
  • Sérült csomagolású, töredezett bejglit ne vegyünk meg!
  • A termék megnevezésének 3 részből kell összetevődnie: a „bejgli” szóból, a felhasznált töltelék jellegét meghatározó anyag nevéből (pl. dió, mák, gesztenye) és a töltelék arányából.
  • Az összetevők között nézzük meg, hogy miből áll a bejgli! A 40%-nál kevesebb tölteléket tartalmazó bejgli biztosan nem felel meg a jogszabályokban leírtaknak és könnyen lehet, hogy ízleni sem fog.
  • A bejglihez felhasznált alapanyagok nem tartoznak az olcsóbb termékekhez, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot a termék minőségével kapcsolatban.

Fotó: femcafe.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Minőségvezérelt közétkeztetés

eteltcsakokosan

Virsli másképp

eteltcsakokosan

Felhasználható még?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató