Ételtcsakokosan

Fazekas Sándor: a gyermekétkeztetés minőségének javítása kulcskérdés

2013. május 3.

A gyermekétkeztetés minőségének javítása kulcskérdés, ezt a Mintamenza Program helyi- és bioélelmiszerek bevonásával meg is tudja valósítani – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter kedden Felcsúton, a témában tartott konferencián.

Fazekas Sándor a gyerekek jóléte szempontjából rendkívül fontosnak nevezte, hogy a közétkeztetés során mi kerül asztalukra. Úgy vélte, hogy az élelmezésvezetőknek egyre nagyobb mértékben alkalmazniuk kell a helyi termékeket, míg a helyi gazdák számára a program újabb lehetőséget jelent a piacszerzésre.

Hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy a programot ellássa megfelelő alapanyaggal. Az árakról azt mondta, hogy a helyi beszerzések olcsóbbak lehetnek, mert sem marketing, sem szállítási költségekkel nem kell számolni.

A Mintamenza Program közép-dunántúli projektindító rendezvényén Paller Judit országos tiszti főorvos közölte: az elsődleges cél az egészséges táplálkozás meghonosítása a közétkeztetésben. További fontos szempont, hogy a gyerekeken keresztül formálni tudják a családok otthoni étkezési szokásait is.

A program eredetileg 2010-ben Békés megyében indult, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése “katasztrofálisnak” minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás.
Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ezerarcú karfiol

eteltcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Grillezett zöldségek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató