Ételtcsakokosan

Fazekas Sándor: a gyermekétkeztetés minőségének javítása kulcskérdés

2013. május 3.

A gyermekétkeztetés minőségének javítása kulcskérdés, ezt a Mintamenza Program helyi- és bioélelmiszerek bevonásával meg is tudja valósítani – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter kedden Felcsúton, a témában tartott konferencián.

Fazekas Sándor a gyerekek jóléte szempontjából rendkívül fontosnak nevezte, hogy a közétkeztetés során mi kerül asztalukra. Úgy vélte, hogy az élelmezésvezetőknek egyre nagyobb mértékben alkalmazniuk kell a helyi termékeket, míg a helyi gazdák számára a program újabb lehetőséget jelent a piacszerzésre.

Hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy a programot ellássa megfelelő alapanyaggal. Az árakról azt mondta, hogy a helyi beszerzések olcsóbbak lehetnek, mert sem marketing, sem szállítási költségekkel nem kell számolni.

A Mintamenza Program közép-dunántúli projektindító rendezvényén Paller Judit országos tiszti főorvos közölte: az elsődleges cél az egészséges táplálkozás meghonosítása a közétkeztetésben. További fontos szempont, hogy a gyerekeken keresztül formálni tudják a családok otthoni étkezési szokásait is.

A program eredetileg 2010-ben Békés megyében indult, miután az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése “katasztrofálisnak” minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás.
Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Oltalmat kapott a rögös túró

eteltcsakokosan

Farsangi fánk másképp

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan! foglalkozás már az általános iskolákban is

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató