A világ szinte minden országában ismerik ezt az olajban sült kelt tésztás édességet, amelynek rengeteg neve van. Mivel még tart a farsang folytassuk utazásunkat a fánkok világában, Európa után nézzünk körül Amerikában!
Észak-Amerika
Az Egyesült Államokban és Kanadában üres fánkot, ahogy ők nevezik doughnut-ot nem is lehet kapni, változatos ízesítésben kaphatóak: zselés, csokoládés, lakváros, fahéjas, kókuszos és különböző egyéb mázak jellemzik. A fánkot valószínűleg a holland bevándorlók hozták az új világba. Külön fánk üzletláncok nyíltak, annyira közkedvelt és hétköznapi édesség a fánk. Természetesen régiónként léteznek különböző variációk.
Mexikóban donas a fánk neve és már szinte megegyezik az Egyesült Államokban kapható édességgel, már nem érezhető erősen a spanyol hatás, bár churros is jelentős mennyiségben kapható.
A Karibi-térségben kurma a fánknak megfelelő édesség, ujjnyi vastag rudak, fahéjas tésztából készülnek, miután ropogósra sültek, gyömbéres cukorszirupba forgatva tálalják. Lenti képen látható a kurma, kék tálban.
Dél-Amerika
Brazíliába a portugál telepeseken keresztül jutott el a holland és német kereskedők által ismert édesség, aminek neve “álom”, sonho. Az édes gömbök tejes, gyümölcsös krémmel vannak megtöltve és porcukorral meghintve tálalják. Képe fent jobb oldalon látható.
Chilében csokoládékrémmel (manjar-ral) vagy lekvárral töltött berlin kapható, a név a német fővárosra utal, a jelentős német populáció miatt.
Peruban a picarones, tök vagy burgonya alapú tésztából készült édes karikák, tradicionálisan mézes narancsos sziruppal leöntve fogyasztják.
Kapcsolódó cikk: A világ fánkon keresztül
Képek: http://www.uncommoncaribbean.com, marciobrasil7.blogspot.com
Forrás: wikipedia.com