Ételtcsakokosan

 

Ha itt a nyár, akkor itt van mindenki kedvence: a fagyi is. Bár engem nem hoz lázba a téma, sokan vannak, akiket igen. Itt van rögtön Pannus és a férjem. Minden nap ennének fagyit, ha nem szólnék, hogy tartsanak legalább egy fagyimentes napot. De tulajdonképpen, nem is egyszer ennének naponta, hanem szívük szerint többször is.

A fagyi „könnyen elérhető” édesség, minden utcasarkon van egy fagyizó. Tudom, fagyi és fagyi között van különbség, nem mindegy az állaga, íze, a tölcsér, vagy a kiegészítő roletti, cukorkák. Az ára viszont manapság elég meghökkentő. Emlékszem, gyerekkoromban ez volt a legolcsóbb, legegyszerűbb édesség, mostanság azonban egy gombóc ára már egy sütemény árával vetekszik. Az érdekesség benne az, hogy nem érzem, hogy annyit változott volna az évek alatt a fagyi minősége.

Minap ettem egy nagyon híres cukrászda fagyijából. Azon túl, hogy nem volt íze, találtam benne egy pár millis drótdarabot. Visszavittem, megmutattam a talált tárgyat, majd elvették tőlem, ledobták a földre és ezennel el volt intézve a dolog. Ilyen esetekben nyugodtan hívhatjátok a NÉBIH Zöld számát (06 80 263 244), ahol panaszt tehettek a személyes adataitok és a vásárlás adatainak megadásával. Bővebben itt, a honlapon olvashattok erről: http://eteltcsakokosan.hu/2013/06/06-80-263-244-%E2%88%92-zold-szam-a-biztonsagos-elelmiszerekert/

gourmet banana split

Egyébként én azt mondom, hogy otthon is könnyen elkészíthető ez a finomság. Sőt gyerkőccel is bevállalható, még mókásabb a feladat. Választhatunk az alapfagyik, így a vanília, a puncs vagy a csoki közül, az ínyencek persze elkészíthetnek valamilyen gyümölcsfagyit is.

Nagyon fontos, hogy fagylaltkészítés során se feledkezzünk meg az élelmiszerbiztonsági szabályokról. A munka előtt mindig alaposan mossunk kezet, erre a gyerekeink figyelmét is hívjuk fel és győződjünk meg eszközeink tisztaságáról!

A nagy melegben a fagylalt gyorsan megolvad, ezért figyeljünk arra, hogy minél előbb visszategyük a fagyasztóba. A már felolvadt fagylaltot viszont soha ne fagyasszuk újra! Az elkészült hűsítő édességünket pedig lehetőleg 3 napon belül fogyasszuk el.

Van is egy egyszerű receptem. Íme, egy alapfagyi:

Keverj ki 12 dkg cukrot, 2 tojást és 1 csomag vaníliás cukrot. A tojás lehet egész tojás, hiszen a fehérjétől jól habosodik majd, a sárgája meg az állagnak tesz jót. Forrald össze ezt 5 dl tejjel, majd hagyd kihűlni! Ha kihűlt, öntsd bele az egészet egy turmixgépbe, és habosítsd fel! Ezután öntsd bele egy fémedénybe, és tedd a mélyhűtőbe. 5-10 percenként keverd át, majd mindig tedd vissza a fagyasztóba! Ha úgy látod, hogy kész van, akkor rögtön tálalhatod is, gyümölcsdarabokkal díszítve. Ha az esetleges jégkristályokat szeretnéd összetörni, még egyszer tedd turmixba, és keverd át az egészet tálalás előtt! Használj mindig friss tojást! Frissessége ellenőrizhető vízbemerítéssel: a friss tojás elmerül a vízben, a víz felszínén úszó tojás fogyasztásra alkalmatlan. A tojást feltöréskor külön tálkában ellenőrizni tudjuk az állaga, színe, szaga alapján is. Ha szükséges, felhasználás előtt alaposan mosd meg és töröld szárazra a tojást, hiszen nyáron a szalmonella-fertőzés különösen veszélyes! Ha gyermekeidnek vagy idősebb rokonaidnak készíted a fagylaltot, a tojások héját célszerű fertőtleníteni is.

S akkor jöjjön egy gyümölcsös fagyi receptje:

Turmixold le a jól megmosott gyümölcsö(ke)t, adj hozzá pici vizet és cukrot! Kukoricakeményítővel sűrítsd be a turmixot (természetesen összefőzve)! (20 dkg gyümölcshöz 3-4 dkg keményítő szükséges, 3 dl víz, 20 dkg cukor). Keverd össze boltban is megvásárolható, felvert habtejszínnel, majd hűtsd le fémedényben!

Ezt különben lehet fagyasztás nélkül, jól behűtve gyümölcskrémként is fogyasztani. A cukrot helyettesítheted édesítővel, de elhagyni nem lehet belőle. Egyrészt a fagyásnál az állaghoz elengedhetetlen, másrészt hidegen savanyúbbnak érezzük a gyümölcsöket is, így az édesítés itt az ízhez nagyban hozzájárul.

Lehet szupermarketekben jópofa jégkrémformákat kapni, pálcikával együtt. Ha gondolod, adagold ezekbe a krémet, bevonhatod csoki mázzal, így fagyasztás után igazi jégkrémet ehet a család.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Így készíts gombás ételeket!

eteltcsakokosan

Tavaly lejárt használható még? …

eteltcsakokosan

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató