Ételtcsakokosan

Európa nap – május 9. az EU ünnepe

2014. május 9.
Mohnnudeln_PichlerVerlag_460-400x260

Európa nap kapcsán tekintsük át az Unió országainak nemzeti ételeit, hiszen olyan sokszínű nemzeteket találunk Európában és sok esetben – a nyelvükön túl – a konyháik, főzési szokásaik és alapanyagaik különböztetik meg őket egymástól a legjobban. Haladjunk névsorban az országok listáján.

Mohnnudeln_PichlerVerlag_460-400x260Tiroler_Gröstl_Herrsching-1024x600blog1-400x268Pralines_cut-400x600grilled-kebapche-kjufte-400x299
Ausztria
Az osztrák konyha sokszínűsége a régiók különböző hagyományainak és a szomszédos országok hatásának köszönhető. A burgenlandi konyhát a magyar gasztronómia befolyásolta, emiatt szinte mindent paprikával fűszereznek. Alsó-Ausztriában népszerűek a cseh ételek különféle változatai, mint például a Skubanki (megsütött krumpligombócok mákos cukorban meghempergetve és forró vajjal leöntve). Alsó-Ausztria északnyugati területein burgonya és máktermesztés folyik, emiatt ez a két étel sűrűn előforduló alapanyag az osztrák konyhaművészetben. Felső-Ausztria igazi sörparadicsom, így tradicionális ételük a sörleves. Kedveltek a különböző gombócok, mint a Grießknödel (grízgombóc) és a Brotknödel (kenyér/zsemlegombóc). Tirol a sült ételeiről híres. A tiroli Gröstl egy papírvékonyra klopfolt hús és főt krumpli megsütött elegye. Vorarlbergben a sajtból készült ételek jutnak főszerephez (‘sajtleves, sajtgombóc’) A régió hagyományos étke a töltött pisztráng.
Belgium
A belgákra legjellemzőbb a csokoládé és az abból készült pralinék, a sörök, amelyekből több mint 500 fajtát készítenek az országban, a flamand asztali szőlő vagy belga csemegeszőlő, a gofri (gaufres / waffle) és a sült krumpli. Amelyet – angol nevével ellentétben (french fries) – a belgák találtak fel és az első világháborúban Lille környékén állomásozó amerikai katonák révén kapta nevét. A nemzeti konyha specialitásai még a kagylók, amelyeket zöldséges-tejszínes-fehérboros lében megpárolva, sült krumplival tálalnak, illetve a steak, szintén sült krumplival esznek.
Bulgária
A bolgár konyhát jelentősen befolyásolták a szomszédos országok. Helyi finomságnak számítanak és érdemes megkóstolni az ételeket, amik főleg joghurtot, sajtot, bárányt, halat és sok-sok zöldséget tartalmaznak. A levesek közül legjellegzetesebb a csorba, amely egy joghurtos, tojásos csirkeleves. A húsételeket illetően sok a közös vonás a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha között. A bolgár kebapcse roston sült kolbászkái ugyanolyan közeli rokonai a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, mint a bolgár kjufte fűszeres, roston sült vagy zsírban pirított húspogácsái a török kaftának. A birkahúsból főtt krumplis-rizses-paradicsomos különféle muszakák és gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájában megtalálhatók. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom– és uborkasalátának, a joghurttal tálalt hagymás vegyes salátának, a sültpaprika-salátának, a sült padlizsánból készülő ételeknek. Az ínyencek ne hagyják ki a rózsaszirupot, mely úgy készül, hogy a friss rózsaszirmot vízben előfőzik, majd cukrot adnak hozzá, és sűrűre főzik. Az étkezés befejezése Bulgáriában is a feketekávé. Nem presszókávét isznak, mint az olaszok, hanem a hagyományos török kávét.
Forrás: wikipedia.hu
(Képek: wikimedia.com, tripadvisor.com, falstaff.at)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Gabona babona

eteltcsakokosan

Mennyire egészségtelenek az odaégett ételek?

eteltcsakokosan

Se nem körte se nem alma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató