Kollégistának lenni sajátos élethelyzet, az önálló élet első lépcsője. Rengeteg döntést kell egyedül meghozni, köztük azt, hogy hol, mikor, mit eszünk. Amíg otthon minden adott volt, itt bizony saját magunkról kell gondoskodni. Sokan úgy vannak vele, hogy majd bekapnak valamit a büfében, vagy vesznek egy hamburgert, de ha van kedvünk és időnk érdemes magunknak elkészíteni a betevőnket, így biztosan tudjuk mit eszünk.
- Ételkészítés előtt alaposan moss kezet és mindig töröld le a konyhapultot, mert nem tudhatod, hogy aki előtted használta mennyire volt alapos.
- Amennyiben még este elkészíted a másnapi harapnivalót, mindig gondoskodj a megfelelő hűtéséről! Csomagolva, fedetten, zárd dobozban tedd hűtőbe az ennivalódat, ahol biztosított az 5°C alatti hőmérséklet. Ügyelj arra, hogy az élelmiszer alacsony hőmérséklete az elfogyasztásáig biztosított legyen! Használj hőszigetelt ételtároló táskát!
- Fogyasztás előtt forrósítsd át az ételt!
- Ha mégsem bízol ezekben a módszerekben, akkor válassz kevésbé romlékony élelmiszereket, mint a zabpehely, müzli, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű kekszek, egész gyümölcsök, felszeletelt zöldségek, magvak. Ne felejtsd el, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket hámozás, szeletelés, fogyasztás előtt mindig alaposan meg kell mosni!
- Étkezés előtt is mindig moss kezet! Ha szappanos, meleg vizes kézmosásra nincs lehetőséged, tarts magadnál kézfertőtlenítő kendőt vagy gélt. Csak tiszta kézzel nyúlj az ételhez, vagy szalvétával fogd meg azt!
- Az otthonról hozott ételt, hűtőtáskában, néhány jégakku társaságában érdemes szállítani. Amikor megérkezel a kollégiumba az első dolgod legyen hűtőszekrénybe tenni az ételeket!
- Ha készen vennéd meg az aznapi ebédedet, mindig nézd meg jól, hogy melyik helynek szavazol bizalmat. Tájékozódj, hogy megkíméld magad a gyomorrontástól!