Ételtcsakokosan

Esküvői menük – kicsit másképp

2017. augusztus 9.

Két részben foglalkozunk az esküvői gasztrotrendekről, a mostani írásunkban eláruljuk, honnan szerzik be javarészt a nem kis mennyiségű hozzávalókat szervezők. Választ kapunk arra is, vannak-e extrém helyzetek, amikor még a legprofibbak is nemet mondanak. No, és persze, mi a helyzet divatos diétát követőkkel, de leginkább a valamilyen ételallergiában szenvedő férj feleségjelölt esetében.pexels-photo-388240

Legutóbbi cikkünkben sok esküvői érdekességet mutattunk be (http://eteltcsakokosan.hu/2017/08/01/eskuvo-1/). Most arra fektetjük a hangsúlyt, mi van akkor, ha valakinek speciális étkezésre van szüksége. Egyre többször hallani a trendi életmódprogramok mellett arról, hogy sokan nem maguk befolyásolják, hogy melyik ételből tudnak enni, hanem valamilyen betegség, allergia okozza a választás korlátozását. A cukorbeteg, a liszt- vagy tejérzékeny embereknek sokszor komoly utánajárást jelent egy-egy rendezvényen feltálalt vacsora.

Szerencsére az esküvő- illetve rendezvényszervező cégek már fel vannak a készülve az ilyen jellegű kérésekre. Ahogy a szakemberek is elmondták, szinte nincs olyan lagzi, ahol legalább egy vendég ne szenvedne valamilyen allergiában, sok esetben pedig az ifjú pár egyik tagjának kell szigorú diétát követnie, de olyan is előfordult már, mikor a pár mindkét tagjánál fennállt valamilyen összetevőre való érzékenység. Ilyenkor a rendezvényszervezők abba az irányba terelik a házasulandókat, hogy gondolkodjanak a nagy átlag ízlésében és ne a betegség határozza meg a menüsort. Ilyen esetekben egyes catering cégek külön választékot állítanak össze a vendégseregnek és külön az ifjú párnak, de minden esetben feltüntetik az ételek alatt a található menükártyán a főbb allergén pontokat, mint a tej, glutén és cukor. így már sokaknak nagyobb a mozgástere, hiszen tudják, melyik étel kerül tiltó listára. Azoknál a cégeknél, ahol kész menüsorból választhat a vendég, ott minden ételhez tartozik egy allergén táblázat, melyet bárki átböngészhet a lagzi alatt.

Magát a diéta trendeket kevésbé követik a menü összeállítások, de természetesen külön kérésre a vega, vegán, paleo étrendet követők is találnak fogukra valót, itt is érvényes azonban az elv, hogy egy húsmentes esküvő nem lesz épp a legkedveltebb – főleg egy nagy létszámú esküvőnél.

Az esküvői menük összetevői nem csak az allergének szempontjából vet fel érdekes kérdést, hanem arra próbáltunk választ kapni, hogy honnan szerzik be az esküvőszervezők az egyes alapanyagokat. Nem egyszerű a kérdés, hiszen természetesen szigorú szabályoknak kell megfelelnie pl. a húsoknak, zöldségeknek. Nehéz háztájit beszerezni a nagy mennyiség miatt, legfőképp arra törekednek az esküvőszervező cégek, hogy magyar előállítóktól szerezzék be az alapanyagokat. Természetesen a nagy beszállítóknál maximálisan nyomon követhetőek az élelmiszer-biztonsági előírások, ami egy 100-150 fős vagy még nagyobb esküvő esetében elengedhetetlen.

Főleg azokban az esetekben okoz fejtőrést egy-egy alapanyag beszerzése, ha például a leendő férj vagy ara nem magyar származású és ragaszkodik valamilyen egzotikus nemzeti eledelhez, fűszerhez. Ilyen esetben lehet, hogy a szakács nem vállalja az étel elkészítését, főleg ha a hozzávalók beszerzése nem biztosított. Az egyik cég séfje egy konkrét példán mutatta be, miért nehéz, de muszáj mégis nemet mondani mondjuk egy indiai étel elkészítésénél: hiába kiváló és omlós a csirke, friss és roppanós a zöldség, ha mondjuk a magyar curry íze nem megfelelő az ázsiai ízlelőbimbóknak.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy gombócnyi finomság

eteltcsakokosan

Az ételhőmérő jelentősége a konyhában

eteltcsakokosan

Ezekre figyelj a fagylaltárusnál!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató