Ételtcsakokosan

Az elmúlt napokban hihetetlen erővel tört előre a Duna hátáron kívül és belül egyaránt – mind jól tudjuk, hogy az árvíz nem ismer határokat.

Szerencsésnek érzem magam, hiszen személyesen nem érintette a családomat. A TV-ből tájékozódtam a víz pusztító erejéről. Mégis olyan rossz volt látni, ahogyan az emberek kiköltöznek otthonaikból, mentik az állataikat, és nem is tudják, hogy mire újra hazamennek, mi fogadja majd őket. Szerintem ezt igazán csak az érti meg, aki átélte már. Sajnos volt, aki már többedszer élte át ezeket a borzalmakat. Sokan közülük rutinosan csomagoltak, költözködtek, próbáltak kevésbé elkeseredettnek látszani, mondván, hogy volt már ilyen – de közben biztosan féltették mindazt, amit hátrahagytak. Ki ne tenné a helyükben!?

A házakon kívül ott van még a sok, embertől érintetlen természeti terület, amin ugyancsak végigvonult az ár, ott is hatalmas kárt hagyva maga után. Aztán mire elvonul az ár, még mindig marad a belvíz.

Mivel ilyenkor a víz rengeteg hordalékot, szemetet hagy maga után az elárasztott területeken, amelyek tartalmazhatnak kórokozókat is, mindenhol nagyon oda kell figyelnünk a higiéniára! Nem szeretnék álszent lenni, hiszen az emberi életnél, a személyes kötődésnél, a tárgyak veszteségénél, tudom, nehéz a higiéniára gondolni. Akkor, amikor az érintettek és az önkéntesek, vagy a kirendeltek együtt gázolnak a vízben, hordják a zsákokat, nem az jut először sem a mi, sem az ő eszükbe, hogy vajon milyen fertőzéseket hozhat a víz magával. Persze ez normális, hiszen így tudnak fegyelmezetten, felelősséggel védeni, cselekedni. Ahogyan azonban azt a sajtóban is jelezték, ilyenkor gyakori problémát jelentenek a gyomor és bélrendszeri tünetek − így hasmenés, hányás. Fokozottan kell figyelni emiatt az alapos kézmosásra, és a környezetünk fertőtlenítésre!

Gondoljátok csak el, hogy a mindenhonnan és szinte mindenhova betóduló víz, összeszedi a környezetéből a szemetet, szennyezéseket, fertőzéseket és viszi tovább, amerre csak tudja. Kiűzi a rovarokat, rágcsálókat a lakhelyeikről, és azok is arra úsznak, amerre menedéket találnak. Legyen az egy konyha, és azon belül egy asztal, szekrény vagy bármi más teteje.

Fontos mind a bútorok, falak, mind pedig a tárgyak fertőtlenítése, sőt talán a legfontosabb, az ott maradt élelmiszerek alapos vizsgálata, kiválogatása. Az árvizet követően problémát jelentenek a rágcsálók, bogarak és azok hatékony irtása. Nagyon figyeljünk arra, hogy használjunk gumikesztyűt a takarítási, fertőtlenítési munkálatoknál, hiszen magunkat is védeni kell a fertőzésektől, nemcsak a környezetünket!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sok hasznos tanácsával próbálja az árvíz sújtotta területek lakóit támogatni, hogy az esetleges fertőzéseket elkerülhesse mindenki. Az alábbi linken olvashatjátok ezeket:

http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz/tajekoztatok/0606_arviz_elelmbizt_lakossagi.html

Kívánom mindenkinek, akinek az árvíz problémát, veszteséget okozott, hogy mielőbb jusson haza, kapjon megfelelő segítséget az otthona, kertje rendbe hozásához! Végül azt kívánom, hogy soha többé ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy az otthonát el kelljen hagynia! Teljenek a következő napok reménnyel, újrakezdéssel! Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Matyi és a fánk

eteltcsakokosan

Egészséges nassolnivaló

eteltcsakokosan

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató