Ételtcsakokosan

Erősítés természetesen 2.

2014. szeptember 29.

fokhagymavirágAz előző bejegyzésben pár növényt, gyógynövényt említettem, amelyek a téli hónapokra kiváló társaink lehetnek enyhébb panaszok enyhítése céljából. De még sok, a háztartásban is fellelhető növény van, amelyek ugyancsak jól alkalmazhatók gyulladásos megbetegedéseknél, illetve immunerősítés céljából.

Nyáron sok bodza termett a szomszédunk kertjében…de ugye, ami áthajlik, az egy kicsit a miénk is 🙂 Szóval idén volt lehetőségem, sok bodza szörpöt készíteni, melyek persze már teljesen elfogytak. Azért a jövő évben már úgy tervezem, hogy szedek virágot, és le is szárítok belőle télre. Az nagyon fontos, hogy ne legyen permetezve, és bogaraktól mentes legyen.

A bodza hatalmas C-vitaminforrás és sok ásványi anyagot is tartalmaz. Kiválóan alkalmazható meghűlés esetén. Nagyon szerencsés párosítás, ha hárssal együtt alkalmazzuk. Így egyszerre adagolja a C-vitamint, és kifejti az izzasztó hatást, vizelethajtó és enyhén hashajtó is.

Ismeritek az echinaceát? Aki a homeopatiában jártasabb, vagy szereti az illóolajokat, azok számára biztosan nem ismeretlen. Ez a kedves virág (más nevén kasvirág), szintén jól erősíti az immunrendszert, és a húgyúti fertőzéseknél is jól alkalmazható. Külsőleg is szokták használni, lassabban gyógyuló sebeknél, vagy egyéb gyulladásos bőrbetegségeknél. Ha szájon át fogyasztjuk, enyhe bizsergést érezhetünk a szánkban, a nyelvünkön, de ez nem káros. A benne lévő mentolszerű anyag okozza ezt az érzetet.

A fűszerkertemben a rozmaring, menta, bazsalikom, tárkony mellett megtermett a citromfű is. A citromfű állítólag kipusztíthatatlan, terjeszkedő növény. Nekem sajnos balkonládában van, így nem teljesen azt a természetes közeget mutatja, mintha a szabadföldbe lenne kiültetve. Így nagyobb vízigénnyel bír, kicsit jobban kell rá figyelni. Kezdetben lilás leveleket hoz, a nyári napsütés hatására azonban, szép élénkzöld, nyugtató levelekkel ajándékoz meg bennünket. A citromfű kiválóan használható stresszoldásra! Emellett azonban nagyon jó vírusölő is. Különösen herpesz, vagy gyerkőcöknél aftáknál lehet hatásosan alkalmazni. A teáját ízesíthetjük mézzel, pár csepp citrommal, így még ízletesebb lesz. A nyugtató hatásának köszönhetően enyhén álmosíthat, ezért inkább este használjuk.

És, ha már nyugtatás, ne feledkezzünk meg a levenduláról sem! Idegnyugtató, görcsoldó, fejfájás-csillapító és fertőtlenítő hatású is. Engem már színe is megnyugtat. A zöld együtt ezzel a gyönyörű lilával, annyira harmonikus, annyira természetes, hogy számomra mindig kedves látvány. Őszre különben mindig teszek pár csokrot a lakás több pontjára is, mivel szépen mutat, és elűzi az esetlegesen megjelenő molyokat.

Nagy hagymaevő család a miénk, így a fokhagyma is úgy fogy, mint másnál a kenyérfélék 🙂 A fokhagyma magában tudom büdös kicsit, de lehet belőle egy forrázatot készíteni, ami nem büdös, és nagyon jótékony.

A fokhagymát meg kell pucolni, és fel kell aprítani, vagy reszelni. Aztán mossatok meg alaposan egy egész citromot, és héjával együtt, felapózva keverjétek össze pár gerezd aprított fokhagymával! Öntsétek fel egy liter vízzel, majd forrásig melegítsétek fel! Ha kész, hagyjátok kihűlni, majd üvegekben adagolva, tegyétek a hűtőbe. Naponta egy kupicányi ajánlott reggel, étkezés előtt. Mint ahogy az a gyógynövényes kúránknál általában lenni szokott, ezt is három hétig lehet folyamatosan alkalmazni, és higgyétek el, megéri!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nem elég kivágni a penészes részt!

eteltcsakokosan

Zselésítsünk!

eteltcsakokosan

Celeb séfek vs élelmiszerbiztonság

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató