Ételtcsakokosan

Epres málnahabtorta

2014. június 2.
Eper-málnahab-torta-2-400x297


Eper-málnahab-torta-2-400x297

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (25 dkg)
  • 40 dkg friss málna, eper vegyesen
  • 2 ek. porcukor
  • díszítéshez: tejszínhab, citromfű

Főzött vanília krémhez:

  • 2 dl tejszín
  • 150 g zsíros tej
  • 1 vanília rúd
  • 2 tojássárgája
  • 35 g cukor
  • zselatinlap

Elkészítés:

  • A konyhakész/kinyújtott leveles tésztát egy nagy tepsibe (kb. 30*40 cm-es) helyezzük, megszurkáljuk, majd kb. 20 percig a hűtőben pihentetjük. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütéskor.
  • Sütés előtt permetezzük meg vízzel, és 200 fokon süssük arany barnára, majd mikor kihűlt, akkor vágjuk kis kockákra.
  • Amíg a tészta sül, addig kikeverjük a vaníliakrémet.
  • Ehhez a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapargatott belsejével feltesszük forrni. Ez alatt egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
  • Ha a tej felforrt, lehúzzuk a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojást, visszatesszük a tűzre, s néhány percig alacsony lángon forraljuk tovább.
  • A zselatint közben a csomagolásán található instrukciók szerint elkészítjük és hozzákeverjük a krémhez, majd félretesszük az egészet hűlni.
  • Ha kihűlt a vaníliás krém, akkor a tésztalapokat megkenjük vele, ráhelyezzük a gyümölcsöket és újabb tésztalapot teszünk rá. A rétegezést addig folytatjuk, míg 4 szint nem lesz.
  • A legvégül porcukorral meghintve tálaljuk és tetszés szerint díszítjük.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
  • A gyümölcsöket, de még a vanília rudat is  mindig mossuk meg a feldolgozás előtt
  • Tej, tejszín fogyaszthatósági/minőség megőrzési idejére mindig nagyon figyeljünk!
  • A gondosan megmosott citromfű levelet díszítésként közvetlenül a tálalás előtt helyezzük csak az ételre!
  • Mivel tojásos étel, ezért azonnal fogyasszuk el, ne tegyük el a maradékot!

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi az a BPA-mentesség?

eteltcsakokosan

A méret a lényeg

Nagy-RicsoyN

Terítéken a vörös káposzta

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató