Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (25 dkg)
- 40 dkg friss málna, eper vegyesen
- 2 ek. porcukor
- díszítéshez: tejszínhab, citromfű
Főzött vanília krémhez:
- 2 dl tejszín
- 150 g zsíros tej
- 1 vanília rúd
- 2 tojássárgája
- 35 g cukor
- zselatinlap
Elkészítés:
- A konyhakész/kinyújtott leveles tésztát egy nagy tepsibe (kb. 30*40 cm-es) helyezzük, megszurkáljuk, majd kb. 20 percig a hűtőben pihentetjük. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütéskor.
- Sütés előtt permetezzük meg vízzel, és 200 fokon süssük arany barnára, majd mikor kihűlt, akkor vágjuk kis kockákra.
- Amíg a tészta sül, addig kikeverjük a vaníliakrémet.
- Ehhez a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapargatott belsejével feltesszük forrni. Ez alatt egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
- Ha a tej felforrt, lehúzzuk a tűzről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojást, visszatesszük a tűzre, s néhány percig alacsony lángon forraljuk tovább.
- A zselatint közben a csomagolásán található instrukciók szerint elkészítjük és hozzákeverjük a krémhez, majd félretesszük az egészet hűlni.
- Ha kihűlt a vaníliás krém, akkor a tésztalapokat megkenjük vele, ráhelyezzük a gyümölcsöket és újabb tésztalapot teszünk rá. A rétegezést addig folytatjuk, míg 4 szint nem lesz.
- A legvégül porcukorral meghintve tálaljuk és tetszés szerint díszítjük.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- A tojásokat, ha felületük szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd egyesével külön tálba üssük le őket, és ellenőrizzük az állagukat, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!
- A gyümölcsöket, de még a vanília rudat is mindig mossuk meg a feldolgozás előtt
- Tej, tejszín fogyaszthatósági/minőség megőrzési idejére mindig nagyon figyeljünk!
- A gondosan megmosott citromfű levelet díszítésként közvetlenül a tálalás előtt helyezzük csak az ételre!
- Mivel tojásos étel, ezért azonnal fogyasszuk el, ne tegyük el a maradékot!