Ételtcsakokosan

A tálcás védőgázas darált hús mitől lehet büdös? …

2022. február 12.

Mit tartalmaz a védőgáz? Lehetséges, hogy van benne olyan anyag, ami miatt szagos lesz a hús?

Védőgázas csomagolás olyan, főként fogyasztói, illetve nagyfogyasztói csomagolás, amelyeknél a termék és az elsődleges csomagolószer közötti térben a levegőt valamilyen – rendszerint semleges – gázzal vagy gázkeverékkel felcserélték. Nitrogént, szén-dioxidot, és ezek keverékét használják védőgázként, azért, hogy kiszorítsák a csomagolás alól az oxigént. A friss húsokat viszont pont oxigénnel zárják össze, melynek célja, hogy a húsok megőrizzék friss, vöröses színüket. A nitrogén egy elég ismerős gáz, az általunk belélegzett levegő például 78%-ban tartalmazza, nem kell tőle tehát félni. A nitrogént a csomagolás oxigéntartalmának csökkentésére használják, így akadályozzák meg az oxidálódást. A kórokozók elszaporodásának megakadályozásához némi szén-dioxidra is szükség van, amit ha 20-30% százalék körüli arányban tartalmaz a védőgáz, akkor alkalmas a mikrobiális növekedés megakadályozására. A szén-dioxid is a barátunk tehát – a vizes oldata pedig a jól ismert szénsav. A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik. (átszellőzik a termék)
Más a helyzet, ha a kellemetlen szag csomagolási hiba miatt alakul ki. Okok: sérülés, rossz minőségű fólia, rossz hegesztés, nem hatékony oxigéneltávolítás. Következmények: színhiba, baktériumos romlás, penészek szaporodása. Ilyen esetben a termék fogyasztása komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, a terméket ne fogyasszuk el!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a teáról tudni kell

eteltcsakokosan

A legfinomabb sült gesztenye titka

eteltcsakokosan

10 dolog… Amit a körtéről tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató