Ételtcsakokosan

Elkülönítés – előzzük meg a keresztszennyeződést

2015. szeptember 18.

deszak2_szĂ­nesA probléma forrása

Hiába mossuk meg a kezünket és fertőtlenítjük a konyhai felületeket, a nyers hús, csirkehús, tengergyümölcsei, tojás és földes áru még megfertőzheti élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal a készételeket, hacsak nem tároljuk egymástól elkülönítve az ételkészítés teljes folyamatában.

Melyik élelmiszereket kell elkülönítve tárolni? Alkalmazza tanácsainkat!

Bevásárláskor

  • Már a bevásárlókocsiban, kosárban tegyük külön helyre a nyers húsokat, tojásokat, földes árut (zöldség, gyümölcs) a közvetlenül fogyasztható élelmiszertől (pl. felvágottak).
  • Fizetés után mindig külön (önálló) bevásárló zacskóba tegyük a nyers húsokat, tengergyümölcseit, tojásokat, földes árut.

Hűtőben

  • A húslé okozta szennyeződés elkerülhető, ha dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tesszük a hűtőbe, az alsó polcra. Ha pár napon belül nem használjuk a megvásárolt húsféléket, akkor inkább fagyasszuk le.
  • A tojásokat a dobozukban tartva tároljuk és mindenképp a hűtő alsó polcán vagy fiókjában, távol a zöldségektől.
  • A hűtőszekrényben az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni, mert ez növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezési veszélyt.

Konyhai eszközök

  • Legyen több tiszta konyhai eszközünk (vágódeszka, kés) – külön eszköz a nyers húsféléknek és egy másik a többi élelmiszernek.
  • Tálak esetében is külön edényekben tároljuk a készételeket és a nyers húsokat.
  • Használat előtt mindig alaposan mossuk el a konyhai eszközeinket, rendszeresen fertőtlenítsünk.
  • A vágódeszkát rögtön cseréljük le, ha berepedezik vagy vágásnyomok keletkeznek rajta, mert ezeken a területeken megmaradnak a baktériumok.

Fontos!

  • Mindig mossunk kezet a főzés előtt és a különböző fázisainál is. Például ne nyúljunk tiszta edényekhez, élelmiszerekhez miután megfogtuk a nyers húst.
  • A főzés, sütés legyen alapos, megfelelő hőfokú, hogy az esetlegesen jelen lévő baktériumok elpusztulhassanak.

Részletes információkért olvassa el korábbi cikkeinket:

http://eteltcsakokosan.hu/2015/03/kicsi-a-hutoszekreny-maximalizald-az-elelmiszerbiztonsagot/

http://eteltcsakokosan.hu/2015/05/mi-is-az-a-keresztszennyezodes-es-hogyan-kerulhetjuk-el/

 

Érdekes angol nyelvű videó:

https://www.youtube.com/watch?v=Xm_X5LJmrbw#action=share

Forrás: foodsafety.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

szucseva

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?

szucseva

A krumpli ideje

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató