Ételtcsakokosan

Elkülönítés – előzzük meg a keresztszennyeződést

2015. szeptember 18.

deszak2_szĂ­nesA probléma forrása

Hiába mossuk meg a kezünket és fertőtlenítjük a konyhai felületeket, a nyers hús, csirkehús, tengergyümölcsei, tojás és földes áru még megfertőzheti élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal a készételeket, hacsak nem tároljuk egymástól elkülönítve az ételkészítés teljes folyamatában.

Melyik élelmiszereket kell elkülönítve tárolni? Alkalmazza tanácsainkat!

Bevásárláskor

  • Már a bevásárlókocsiban, kosárban tegyük külön helyre a nyers húsokat, tojásokat, földes árut (zöldség, gyümölcs) a közvetlenül fogyasztható élelmiszertől (pl. felvágottak).
  • Fizetés után mindig külön (önálló) bevásárló zacskóba tegyük a nyers húsokat, tengergyümölcseit, tojásokat, földes árut.

Hűtőben

  • A húslé okozta szennyeződés elkerülhető, ha dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tesszük a hűtőbe, az alsó polcra. Ha pár napon belül nem használjuk a megvásárolt húsféléket, akkor inkább fagyasszuk le.
  • A tojásokat a dobozukban tartva tároljuk és mindenképp a hűtő alsó polcán vagy fiókjában, távol a zöldségektől.
  • A hűtőszekrényben az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni, mert ez növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezési veszélyt.

Konyhai eszközök

  • Legyen több tiszta konyhai eszközünk (vágódeszka, kés) – külön eszköz a nyers húsféléknek és egy másik a többi élelmiszernek.
  • Tálak esetében is külön edényekben tároljuk a készételeket és a nyers húsokat.
  • Használat előtt mindig alaposan mossuk el a konyhai eszközeinket, rendszeresen fertőtlenítsünk.
  • A vágódeszkát rögtön cseréljük le, ha berepedezik vagy vágásnyomok keletkeznek rajta, mert ezeken a területeken megmaradnak a baktériumok.

Fontos!

  • Mindig mossunk kezet a főzés előtt és a különböző fázisainál is. Például ne nyúljunk tiszta edényekhez, élelmiszerekhez miután megfogtuk a nyers húst.
  • A főzés, sütés legyen alapos, megfelelő hőfokú, hogy az esetlegesen jelen lévő baktériumok elpusztulhassanak.

Részletes információkért olvassa el korábbi cikkeinket:

http://eteltcsakokosan.hu/2015/03/kicsi-a-hutoszekreny-maximalizald-az-elelmiszerbiztonsagot/

http://eteltcsakokosan.hu/2015/05/mi-is-az-a-keresztszennyezodes-es-hogyan-kerulhetjuk-el/

 

Érdekes angol nyelvű videó:

https://www.youtube.com/watch?v=Xm_X5LJmrbw#action=share

Forrás: foodsafety.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Mi kell az üzemeltetéshez…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató