A probléma forrása
Hiába mossuk meg a kezünket és fertőtlenítjük a konyhai felületeket, a nyers hús, csirkehús, tengergyümölcsei, tojás és földes áru még megfertőzheti élelmiszer eredetű megbetegedést okozó baktériumokkal a készételeket, hacsak nem tároljuk egymástól elkülönítve az ételkészítés teljes folyamatában.
Melyik élelmiszereket kell elkülönítve tárolni? Alkalmazza tanácsainkat!
Bevásárláskor
- Már a bevásárlókocsiban, kosárban tegyük külön helyre a nyers húsokat, tojásokat, földes árut (zöldség, gyümölcs) a közvetlenül fogyasztható élelmiszertől (pl. felvágottak).
- Fizetés után mindig külön (önálló) bevásárló zacskóba tegyük a nyers húsokat, tengergyümölcseit, tojásokat, földes árut.
Hűtőben
- A húslé okozta szennyeződés elkerülhető, ha dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tesszük a hűtőbe, az alsó polcra. Ha pár napon belül nem használjuk a megvásárolt húsféléket, akkor inkább fagyasszuk le.
- A tojásokat a dobozukban tartva tároljuk és mindenképp a hűtő alsó polcán vagy fiókjában, távol a zöldségektől.
- A hűtőszekrényben az élelmiszereket nem szabad túlzsúfolni, mert ez növelheti a romlékonyságot és a keresztszennyezési veszélyt.
Konyhai eszközök
- Legyen több tiszta konyhai eszközünk (vágódeszka, kés) – külön eszköz a nyers húsféléknek és egy másik a többi élelmiszernek.
- Tálak esetében is külön edényekben tároljuk a készételeket és a nyers húsokat.
- Használat előtt mindig alaposan mossuk el a konyhai eszközeinket, rendszeresen fertőtlenítsünk.
- A vágódeszkát rögtön cseréljük le, ha berepedezik vagy vágásnyomok keletkeznek rajta, mert ezeken a területeken megmaradnak a baktériumok.
Fontos!
- Mindig mossunk kezet a főzés előtt és a különböző fázisainál is. Például ne nyúljunk tiszta edényekhez, élelmiszerekhez miután megfogtuk a nyers húst.
- A főzés, sütés legyen alapos, megfelelő hőfokú, hogy az esetlegesen jelen lévő baktériumok elpusztulhassanak.
Részletes információkért olvassa el korábbi cikkeinket:
http://eteltcsakokosan.hu/2015/03/kicsi-a-hutoszekreny-maximalizald-az-elelmiszerbiztonsagot/
http://eteltcsakokosan.hu/2015/05/mi-is-az-a-keresztszennyezodes-es-hogyan-kerulhetjuk-el/
Érdekes angol nyelvű videó:
https://www.youtube.com/watch?v=Xm_X5LJmrbw#action=share
Forrás: foodsafety.com