Ételtcsakokosan

Elindult a NÉBIH ovis kampánya

2017. június 22.
Gyerekécsooviban2

Az élelmiszerbiztonság alapjait egészen kiskortól taníthatjuk, hiszen nem bonyolult, viszont fontos és hasznos dolgokról van szó: a kézmosás, a bevásárlás higiéniai aspektusai, illetve a hűtött, fagyasztott ételek hűtésének fontossága alapvető. Ezeket az egyszerű információkat adja át a NÉBIH „Ételt csak okosan! – Gyereksarok” kampánya az óvodákban.

Gyerekécsooviban2

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013-ban elindította az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű társadalmi célú kampányát, melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések 70%-a megelőzhető. Ezt a célt szem előtt tartva a felvilágosító kampány során a NÉBIH a vásárlóknak minél szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához.

2016-ban a kampány új célcsoport felé nyitott és fontos információkat kezdett kommunikálni, a gyerekek irányába, hogy fokozza az ő, és rajtuk keresztül szüleik élelmiszerbiztonságról szóló tudását. Ez a kezdeményezés 2017-ben újabb fórumot kapott, mikor is a hivatal dolgozói személyesen látogatnak el egyes óvodákba, hogy ott 30 perces játékos-bemutató formájában átadják a tudást. Az akció mögött az a felismerés húzódik, hogy a fiatal célközönség nem az interneten, vagy más médiumokon keresztül érhető el hatékonyan, hanem személyes, interaktív bemutatóval. A kezdeményezést most óvodás korú gyermekeket céloz meg, de később kisiskolás, iskolás, középiskolás korosztály számára, egyre bővülő tudásanyaggal egészül ki.

A bemutatkozás után a NÉBIH munkatársai szemléltették a helyes kézmosás módját, majd a bevásárlás átbeszélése került sorra. Megbeszélték a gyerekekkel, hogy bevásárlás előtt érdemes bevásárló listát készíteni, hiszen így átgondoltan, célirányosan, hatékonyan lehet bevásárolni.

Ezt követően az ovisok mágnes tábla, és mágnesezett termékek segítségével el is készítették a bevásárló listát, majd megkezdődött a bevásárlás. Elsőként megbeszélték, hogy a bevásárlókocsi nem utas szállításra való, legfeljebb az erre kialakított helyre szabad ülni, hiszen a cipőről számos szennyeződés kerülhet a bevásárlókocsiba, ami aztán a termékre, majd a hűtőszekrénybe vándorol.

Ezután következett a bevásárlás, melynek fő irányelve az volt, hogy a hűtött és fagyasztott termékeket érdemes a végére hagyni, hogy kisebb eséllyel olvadjanak meg, hiszen a termékek felmelegedése lehetőséget ad a kórokozóknak a szaporodásra. A bevásárlás végeztével a hűtőszekrénybe való bepakolás sorrendjéről volt szó, a fő szempont itt is az volt, hogy a hűtést igénylő termékek kerüljenek mielőbb a hűtőbe, utána jöhet a többi, kevésbé kényes holmi.

A gyerekek élvezték a foglalkozást, aktívak, együttműködőek voltak, így sikerült a játékos foglalkozás során átadni az alapvető információkat.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pár hónap múlva még jó lehet…?

eteltcsakokosan

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

„Nyers, lekvár vagy szörpike, fogyassz sokat belőle!”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató