Ételtcsakokosan

Elindult a NÉBIH ovis kampánya

2017. június 22.
Gyerekécsooviban2

Az élelmiszerbiztonság alapjait egészen kiskortól taníthatjuk, hiszen nem bonyolult, viszont fontos és hasznos dolgokról van szó: a kézmosás, a bevásárlás higiéniai aspektusai, illetve a hűtött, fagyasztott ételek hűtésének fontossága alapvető. Ezeket az egyszerű információkat adja át a NÉBIH „Ételt csak okosan! – Gyereksarok” kampánya az óvodákban.

Gyerekécsooviban2

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013-ban elindította az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű társadalmi célú kampányát, melynek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a tényre, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések 70%-a megelőzhető. Ezt a célt szem előtt tartva a felvilágosító kampány során a NÉBIH a vásárlóknak minél szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához.

2016-ban a kampány új célcsoport felé nyitott és fontos információkat kezdett kommunikálni, a gyerekek irányába, hogy fokozza az ő, és rajtuk keresztül szüleik élelmiszerbiztonságról szóló tudását. Ez a kezdeményezés 2017-ben újabb fórumot kapott, mikor is a hivatal dolgozói személyesen látogatnak el egyes óvodákba, hogy ott 30 perces játékos-bemutató formájában átadják a tudást. Az akció mögött az a felismerés húzódik, hogy a fiatal célközönség nem az interneten, vagy más médiumokon keresztül érhető el hatékonyan, hanem személyes, interaktív bemutatóval. A kezdeményezést most óvodás korú gyermekeket céloz meg, de később kisiskolás, iskolás, középiskolás korosztály számára, egyre bővülő tudásanyaggal egészül ki.

A bemutatkozás után a NÉBIH munkatársai szemléltették a helyes kézmosás módját, majd a bevásárlás átbeszélése került sorra. Megbeszélték a gyerekekkel, hogy bevásárlás előtt érdemes bevásárló listát készíteni, hiszen így átgondoltan, célirányosan, hatékonyan lehet bevásárolni.

Ezt követően az ovisok mágnes tábla, és mágnesezett termékek segítségével el is készítették a bevásárló listát, majd megkezdődött a bevásárlás. Elsőként megbeszélték, hogy a bevásárlókocsi nem utas szállításra való, legfeljebb az erre kialakított helyre szabad ülni, hiszen a cipőről számos szennyeződés kerülhet a bevásárlókocsiba, ami aztán a termékre, majd a hűtőszekrénybe vándorol.

Ezután következett a bevásárlás, melynek fő irányelve az volt, hogy a hűtött és fagyasztott termékeket érdemes a végére hagyni, hogy kisebb eséllyel olvadjanak meg, hiszen a termékek felmelegedése lehetőséget ad a kórokozóknak a szaporodásra. A bevásárlás végeztével a hűtőszekrénybe való bepakolás sorrendjéről volt szó, a fő szempont itt is az volt, hogy a hűtést igénylő termékek kerüljenek mielőbb a hűtőbe, utána jöhet a többi, kevésbé kényes holmi.

A gyerekek élvezték a foglalkozást, aktívak, együttműködőek voltak, így sikerült a játékos foglalkozás során átadni az alapvető információkat.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A pattogatott kukorica

eteltcsakokosan

Hűtés melegben

eteltcsakokosan

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató