Ételtcsakokosan

Élelmiszerbiztonság kontra élelmiszerpazarlás

2016. március 10.

Sokszor éri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) támadás, hogy a lefoglalt élelmiszereket miért kerülnek megsemmisítésre, miért nem adják a szegényeknek, illetve rászorulóknak vagy takarmányként állatoknak. Nagyon is jó oka van az óvatosságra a hatóságnak!

Miért nem fogyaszthatóak?

Az ellenőrzések többségében, ahogy a hírekből is megtudható, a kifogásolt és lefoglalt termékek túlnyomó többsége ismeretlen eredetű, tehát nem nyomonkövethető.

Ez azt jelenti, hogy – pontos vagy esetleg a teljes adminisztráció hiányában – nem lehet tudni, hogy a kifogásolt növényi eredetű termék honnan származik, milyen talajban, milyen növényvédő szerekkel kezelt zöldségekről és gyümölcsökről van szó, ismeretlenek azok a tények is, hogy mikor szedték le és milyen körülmények között szállították, raktározták.

Ismeretlen eredetű, összetételű, minőségű takarmányt állatoknak sem szabad adni, mivel élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi szempontból nem tekinthető biztonságosnak.

Ha állati eredetű élelmiszerről van szó, mint például húsok, tojás, szintén nem mindegy, hogy hol és mivel táplálták azt az állatot, kapott e gyógyszereket, látta-e állatorvos, hol és milyen higiéniai körülmények között vágták le, szállították.

Kész élelmiszereknél például felvágottak, péksütemények, szintén a fenti okokból fontos, hogy az alapanyagok milyen minőségűek és honnan származnak. Ugyancsak nagyon fontos, hogy az élelmiszert kik, hol, milyen körülmények között készítették, tárolták, szállították.

15951717452_db57fddd28_z

Történjen bevizsgálás?

Tehát a hatóság semmit sem tud a termék „előéletéről”. Éppen ezért ahhoz, hogy nyugodt szívvel emberi/állati fogyasztásra fel lehessen használni az adott élelmiszert, gyakorlatilag minden szóba jöhető paraméterre meg kellene vizsgálni minden egyes terméket. Ez a lehetőség – sem a magas költségek, sem pedig a vizsgálatok időbeli elhúzódása miatt – nem életszerű, hiszen addigra megromolhat az élelmiszer.

A legfontosabb az emberi egészség védelme, ezért is rendelkeznek úgy a vonatkozó jogszabályok, hogy, ha egy élelmiszer származása ismeretlen, akkor az fogyasztásra alkalmatlan, azt sem élelmiszerként, sem takarmányként nem lehet felhasználni!

Élelmiszerpazarlásnak azt nevezzük, amikor a biztonságos és fogyasztható élelmiszert  dobjuk ki. Erre oda kell figyelni és tenni nap, mint nap.

Korábbi cikkeinkben olvashatnak róla:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Balkonon termesztett fűszernövények

eteltcsakokosan

Vajon régi vagy nem?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató