Ételtcsakokosan

Élelmiszerbiztonság kontra élelmiszerpazarlás

2016. március 10.

Sokszor éri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) támadás, hogy a lefoglalt élelmiszereket miért kerülnek megsemmisítésre, miért nem adják a szegényeknek, illetve rászorulóknak vagy takarmányként állatoknak. Nagyon is jó oka van az óvatosságra a hatóságnak!

Miért nem fogyaszthatóak?

Az ellenőrzések többségében, ahogy a hírekből is megtudható, a kifogásolt és lefoglalt termékek túlnyomó többsége ismeretlen eredetű, tehát nem nyomonkövethető.

Ez azt jelenti, hogy – pontos vagy esetleg a teljes adminisztráció hiányában – nem lehet tudni, hogy a kifogásolt növényi eredetű termék honnan származik, milyen talajban, milyen növényvédő szerekkel kezelt zöldségekről és gyümölcsökről van szó, ismeretlenek azok a tények is, hogy mikor szedték le és milyen körülmények között szállították, raktározták.

Ismeretlen eredetű, összetételű, minőségű takarmányt állatoknak sem szabad adni, mivel élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi szempontból nem tekinthető biztonságosnak.

Ha állati eredetű élelmiszerről van szó, mint például húsok, tojás, szintén nem mindegy, hogy hol és mivel táplálták azt az állatot, kapott e gyógyszereket, látta-e állatorvos, hol és milyen higiéniai körülmények között vágták le, szállították.

Kész élelmiszereknél például felvágottak, péksütemények, szintén a fenti okokból fontos, hogy az alapanyagok milyen minőségűek és honnan származnak. Ugyancsak nagyon fontos, hogy az élelmiszert kik, hol, milyen körülmények között készítették, tárolták, szállították.

15951717452_db57fddd28_z

Történjen bevizsgálás?

Tehát a hatóság semmit sem tud a termék „előéletéről”. Éppen ezért ahhoz, hogy nyugodt szívvel emberi/állati fogyasztásra fel lehessen használni az adott élelmiszert, gyakorlatilag minden szóba jöhető paraméterre meg kellene vizsgálni minden egyes terméket. Ez a lehetőség – sem a magas költségek, sem pedig a vizsgálatok időbeli elhúzódása miatt – nem életszerű, hiszen addigra megromolhat az élelmiszer.

A legfontosabb az emberi egészség védelme, ezért is rendelkeznek úgy a vonatkozó jogszabályok, hogy, ha egy élelmiszer származása ismeretlen, akkor az fogyasztásra alkalmatlan, azt sem élelmiszerként, sem takarmányként nem lehet felhasználni!

Élelmiszerpazarlásnak azt nevezzük, amikor a biztonságos és fogyasztható élelmiszert  dobjuk ki. Erre oda kell figyelni és tenni nap, mint nap.

Korábbi cikkeinkben olvashatnak róla:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Pesto házilag

eteltcsakokosan

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Fagylalt

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató