Összegyűjtöttük azokat az általános teendőket, amelyeket érdemes követni, amennyiben élelmiszer okozta megbetegedés gyanúja merül fel. Lehet, hogy már lerágott csontnak tűnik, de a gyakori ismétlés tudatossághoz vezet. Pár lépésben összefoglaltuk, hogy mely szabályok betartása segít egészségünk és az élelmiszerek biztonságának megőrzésében.
- Az alábbi tünetek jelentkezésekor azonnal forduljon háziorvoshoz vagy szakorvoshoz, főleg, ha várandós, időskorú vagy kisgyermek az érintett:
- hányinger
- hányás
- hasmenés
- láz
- A kismamák, idősek és kisgyermekek különösen veszélyeztetettek a fertőzések tekintetében, ezért a betegség korai felismerése és gyors kezelése életbevágóan fontos. A megbetegedés forrásának könnyebb megtalálása érdekében gondolja át, írja össze, hogy milyen élelmiszereket és italokat fogyasztott az elmúlt egy-két hétben, mivel változó a különböző betegségek lappangási ideje.
- Őrizze meg, tegye el az élelmiszert (ételt, italt), amelyre gyanakszik: csomagolja be, írja rá, hogy „Veszélyes”, majd fagyassza le. Későbbi vizsgálatok, beazonosíthatóság és járvány megelőzése szempontjából fontos lesz a minta.
- Tartsa meg az élelmiszer csomagolását. A közvetlen csomagolást, dobozt, flakont, akár a blokkot, tehát mindent, ami az élelmiszerhez kapcsolódik, őrizzen meg, ezek szintén fontosak a termék/élelmiszer visszakövetése szempontjából.
Ha nem bolti élelmiszerről lehet szó (pl. étterem), írja le az étel nevét, fogyasztásának idejét, az étterem nevét, címét.. Mindezen adatokra a bejelentéskor lesz szükség. - Hívja a NÉBIH ingyenes Zöld számát: 06 80 263 244 és tegyen bejelentést, hogy az ügyet minél hamarabb kivizsgálják szakértők. Adja meg a vásárlás helyét (az üzlet címét, nevét), az élelmiszer nevét és azt, hogy mikor vásárolta a problémás árut, vagy mikor tapasztalta az üzletben a szabálytalanságot. Amennyiben csomagolt élelmiszerről van szó, a gyártó pontos megnevezését, a termék minőség-megőrzési idejét és a termék gyártási számát is be kell jelenteni.
Tudnunk kell azonban, hogy mi magunk is sokat tehetünk az élelmiszer okozta megbetegedések megelőzéséért, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat:
Jó tanácsok az ételmérgezések megelőzéséhez
- Ha beteg (hasmenéses, lázas), ne készítsen ételt.
- Mosson kezet gyakran, alaposan, főleg ételkészítés, valamint étkezés előtt.
- Tartsa tisztán a konyhát, és a konyhai eszközöket.
- Csak megbízható helyen vásároljon.
- A nyers húst, baromfit tárolja, kezelje elkülönítve.
- A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
- A romlandó élelmiszert, ételt mielőbb tegye be a hűtőbe.
- A maradék ételt tárolja hűtve, és forralja át fogyasztás előtt.
- Ha házon kívül étkezik, legyen igényes.
- Ne fogyasszon ételt elhanyagolt higiénéjű helyen.
- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el.
- Legyen tudatában, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek, félig nyers húsok veszélyesek lehetnek. Kisgyereknek, betegnek soha ne adjon ilyet!
- Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű.
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
Amennyiben többet szeretne megtudni az élelmiszerek okozta betegségekről, tüneteikről és kezelésükről, ajánljuk alábbi cikkeinket:
Forrás:
http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/PeopleAtRisk/ucm312704.htm#cold
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/nebih_zold_szam