Ételtcsakokosan

Élelmiszer okozta megbetegedések és az azonnali tennivalók

2014. január 31.

Összegyűjtöttük azokat az általános teendőket, amelyeket érdemes követni, amennyiben élelmiszer okozta megbetegedés gyanúja merül fel. Lehet, hogy már lerágott csontnak tűnik, de a gyakori ismétlés tudatossághoz vezet. Pár lépésben összefoglaltuk, hogy mely szabályok betartása segít egészségünk és az élelmiszerek biztonságának megőrzésében.

  1. Az alábbi tünetek jelentkezésekor azonnal forduljon háziorvoshoz vagy szakorvoshoz, főleg, ha várandós, időskorú vagy kisgyermek az érintett:
  • hányinger
  • hányás
  • hasmenés
  • láz
  1. A kismamák, idősek és kisgyermekek különösen veszélyeztetettek a fertőzések tekintetében, ezért a betegség korai felismerése és gyors kezelése életbevágóan fontos. A megbetegedés forrásának könnyebb megtalálása érdekében gondolja át, írja össze, hogy milyen élelmiszereket és italokat fogyasztott az elmúlt egy-két hétben, mivel változó a különböző betegségek lappangási ideje.
  2. Őrizze meg, tegye el az élelmiszert (ételt, italt), amelyre gyanakszik: csomagolja be, írja rá, hogy „Veszélyes”, majd fagyassza le. Későbbi vizsgálatok, beazonosíthatóság és járvány megelőzése szempontjából fontos lesz a minta.
  3. Tartsa meg az élelmiszer csomagolását. A közvetlen csomagolást, dobozt, flakont, akár a blokkot, tehát mindent, ami az élelmiszerhez kapcsolódik, őrizzen meg, ezek szintén fontosak a termék/élelmiszer visszakövetése szempontjából.
    Ha nem bolti élelmiszerről lehet szó (pl. étterem), írja le az étel nevét, fogyasztásának idejét, az étterem nevét, címét.. Mindezen adatokra a bejelentéskor lesz szükség.
  4. Hívja a NÉBIH ingyenes Zöld számát: 06 80 263 244 és tegyen bejelentést, hogy az ügyet minél hamarabb kivizsgálják szakértők. Adja meg a vásárlás helyét (az üzlet címét, nevét), az élelmiszer nevét és azt, hogy mikor vásárolta a problémás árut, vagy mikor tapasztalta az üzletben a szabálytalanságot. Amennyiben csomagolt élelmiszerről van szó, a gyártó pontos megnevezését, a termék minőség-megőrzési idejét és a termék gyártási számát is be kell jelenteni.

Tudnunk kell azonban, hogy mi magunk is sokat tehetünk az élelmiszer okozta megbetegedések megelőzéséért, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat:
Jó tanácsok az ételmérgezések megelőzéséhez

  • Ha beteg (hasmenéses, lázas), ne készítsen ételt.
  • Mosson kezet gyakran, alaposan, főleg ételkészítés, valamint étkezés előtt.
  • Tartsa tisztán a konyhát, és a konyhai eszközöket.
  • Csak megbízható helyen vásároljon.
  • A nyers húst, baromfit tárolja, kezelje elkülönítve.
  • A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossa meg.
  • A romlandó élelmiszert, ételt mielőbb tegye be a hűtőbe.
  • A maradék ételt tárolja hűtve, és forralja át fogyasztás előtt.
  • Ha házon kívül étkezik, legyen igényes.
  • Ne fogyasszon ételt elhanyagolt higiénéjű helyen.
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el.
  • Legyen tudatában, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek, félig nyers húsok veszélyesek lehetnek. Kisgyereknek, betegnek soha ne adjon ilyet!
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű.
  • A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

Amennyiben többet szeretne megtudni az élelmiszerek okozta betegségekről, tüneteikről és kezelésükről, ajánljuk alábbi cikkeinket:

 
Forrás:
http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/PeopleAtRisk/ucm312704.htm#cold
http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/nebih_zold_szam

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a fügéről tudni kell

eteltcsakokosan

Vigyázzunk az ételallergiával!

eteltcsakokosan

Megfontoltan gyűjtsünk medvehagymát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató