A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különlegesen körültekintően kell eljárnunk!
Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz megkülönböztetni, elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Továbbá nem csak a mérgező gombáktól lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik.
Gombagyűjtés
-
Csak olyan gombát gyűjtsön étkezésre, amelyet már jól ismer. Az elöregedett, férges példányokat ne szedje le, hagyja a termőhelyen.
-
A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
-
A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.
A gomba spórákból hosszú sejtfonalak jönnek létre, ezek az ún. hifák. A hifák összessége micéliumot alkot a földfelszín alatt, melynek bizonyos részein olyan dússá válik a hifatömeg, hogy a felszínre törve termőtest jön létre, amely aztán újabb spórákat termel.
A termőtest kb. 90%-átvíz, 1,5-3% fehérje, 4-6% szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3%) vitamin-tartalmuk (D, A, B1), aránylag magas.
Otthoni tárolás
-
A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani.
-
Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
-
Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!
Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!
Gombás ételek készítése
-
A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
-
Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
-
Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat. Ezért például:
-
a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük;
-
a szegfűgomba szárát dobjuk ki;
-
az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
-
a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!
Teendők gombamérgezés esetén
-
A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
-
Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani!
-
Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
-
Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
-
A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
-
Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
-
Vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!
Ismerje meg a gyilkos galócát! Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat! Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.
Ne feledje!
-
Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát.
-
Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le.
-
Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát.
-
Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát.
-
Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
Gyilkos galóca
H-1097 Budapest, Gyáli út 2-6. . Tel: (+36) 1 368 8815 . Fax: (+36) 1 387 9400 . E-mail: titkarsag@nebih.gov.hu . www.nebih.hu
Forrás: NÉBIH