Ételtcsakokosan

Élelmiszer-biztonsági tanácsok UTAZÓKNAK

2013. február 3.
utazas-300x225

utazas-300x225

Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is. Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat az érdeklődő. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészséges, élményekben gazdag, kellemes utazást kíván!

1. Felkészülten induljon útnak!

  • Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úti célra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 3/A.) kérhet.

  • A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Miért?

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben a tünetek két-három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer jól jöhet, szedését meg kell kezdeni.

2. Mosson kezet minden étkezés előtt!

  • Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.

  • Étkezés előtt mosson kezet. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.

  • Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

Miért?

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk.

3. Legyen óvatos a csapvízzel!

  • Utazás előtt tájékozódjon az úti cél higiénés viszonyairól, és arról, iható-e a csapvíz.

  • Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.

  • A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet.

  • Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.

Miért?

A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.

4. Alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket fogyasszon!

  • Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.

  • .A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.

  • A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.

  • A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”!

  • A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

  • Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.

  • Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.

  • Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!

  • Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Miért?

A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is.

5. Teendők, ha megtörtént a baj

  • Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és só pótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek 1 -1 dl-t.).

  • Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha külföldön járt, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

Miért?

Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.

Az összeállítás a WHO “A Guide on Safe Food for Travellers” című ajánlása alapján készült.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zselésítsünk!

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Mik vannak?!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató