Ételtcsakokosan

Egy kísérletező konzervatív: Rákóczi Ferenc

2013. szeptember 19.
Rakoczi_Ferenc2-200x300

A Class FM rádió műsorvezetője, a Best Of Zenekar tagja, családapa – és főzni is nagyon szeret. A Facebook-on ezt írja önmagáról:

„Kísérletező is vagyok, de alapjában véve konzervatív csávónak tartom magam”. 


Rakoczi_Ferenc2-200x300

Az ételkészítésben, a főzés során hogyan jelenik meg ez a két pólus?

Amiben konzervatív vagyok, az evésnek az a része, amely nem a létfenntartásról szól, hanem arról, hogy a család egy nap legalább egyszer üljön le együtt az asztalhoz. A közös családi ebédek, vacsorák alatt olyan dolgok történnek, amelyek nélkül nem, vagy csak keveset tudnánk egymásról. Tévénézés helyett az együttlétnek ezt a formáját szeretem, a beszélgetéseket, a sétákat. Ezekhez az értékekhez ragaszkodom, de már a receptek kapcsán nem követem a hagyományos utat. Egy felmérés szerint a háziasszonyok többsége körülbelül 15 féle ételt készít újra és újra. Nálunk azonban még karácsonyi menüben is van valami más, mint a megszokott. Nagy bennem a kísérletező kedv, a változatossághoz pedig az is hozzájárul, hogy csak a szezonban érő zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk.

Nem esznek egész évben paradicsomot…?

A józan paraszti ész alapján nem, ahogyan a magyar néplélek sem akart azt enni télen, ezért adott akkor például céklát, fehérrépát az asztalra – mindent az évszaknak megfelelően. Kóstoljuk csak meg, milyen a paradicsom februárban, és hasonlítsuk össze az ízét azzal, amit nyáron vásárolunk! A boltban télen vett paradicsom helyettesíthető – én a befőzés híve vagyok. Nálunk a családban a nyár szinte a befőzésről szól, a gyerekek ilyenkor is nagy élvezettel segítenek, és ez mindenkinek nagy örömforrás. Újkígyóson nőtt fel, amely ma is libatenyésztéséről híres.

Milyen gyerekkori emlékei vannak a libáról?

Sok háznál tartottak libát gyerekkoromban is, és az egész településen érezhető volt az a jellegzetes szag. Szerettem őket kergetni, aztán egy idő után már ők kergettek meg engem… Nem mondhatom, hogy dúskáltunk a libamájban, de azért havonta egyszer-egyszer került az asztalra az óriási libamájból készülő fi nomság, például hagyományos módon, zsírban kisütve.

Milyen libamájas ételeteket készít és kedvel? Vannak-e tippjei, amellyel kiadósabbá tehetjük a libamájas fogást?

A libamáj mindenképpen megérdemli a különleges törődést, de elkészíthető sokféle módon, és fagyasztóban is tárolható. Ha lapcsánkát (tócsnit) csinálunk, rásüthetünk például egy szelet tarját s arra pedig egy szelet májat. A lapcsánka évszaknak megfelelően készülhet cukkiniből, tökből is! A lecsóhoz például nagyon fi nom a pirított libamáj.

Rakoczi_Ferenc-200x300

Hol szokott vásárolni?

Imádom a piacra járást, a Nagycsarnok és a Lehel téri csarnok a két legkedvesebb hely, ahol húsféléket is vásárolok. A Lehel téren mindenkit ismerek, az egyik kedvencem a fűszerárus néni, akinél friss bazsalikomot, rozmaringot, mindenféle zöldfűszert szoktam vásárolni. Annak a híve vagyok, hogy nézzünk körbe saját lakókörnyezetünkben, van-e kistermelői, őstermelői piac, keressünk itthoni ételeket, terményeket, megéri azt a kis utánajárást. De sok mindent magunk is elkészíthetünk, például cukrozott üdítő helyett ihatunk bodzaszörpöt, ha egy-egy kiránduláson, bodzavirágzás idején virágot gyűjtünk hozzá.

Mit gondol, hogyan lehet biztonságosabbá tenni az otthoni ételkészítést?

Aki nem „üzemszerűen” dolgozik a konyhában, annak talán az a megszokott, de helytelen, hogy egy előkészítés során az egész munka- vagy konyhaasztalt folyamatosan használja, és csak a legvégén törli le. Mindig odafigyelek arra, hogy az egyes munkafázisok után is letisztítsam a konyhapultot és a használt eszközöket is. Ez csak egy szabály, még sok ilyet fel lehetne sorolni, épp ezért tartok fontosnak minden olyan kezdeményezést, amely az emberek konyhatechnológiai ismereteinek bővítésére irányul, mint például az Ételt csak okosan! kampány.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyár és az uborka

eteltcsakokosan

Fagylalt

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk az élelmiszereket a nagy melegben?

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató