Ételtcsakokosan

Egy jól bevált kocsonyarecept, 10 adaghoz

2013. december 30.

HOZZÁVALÓK:

  • 3 alaposan megtisztított sertésköröm,
  • 1/2 sertésfej,
  • 1 nyers csülök,
  • 1 hagyományos pácolású és füstölésű füstölt csülök,
  • 1 tekercs bőr, amelyet spárgával kötözünk össze,
  • 2 evőkanál egész bors,
  • 1/2 evőkanál egész kömény,
  • néhány babérlevél,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 3 jó nagy fej fokhagyma (2 fej a főzővízbe, 1 a végére),
  • 3 db szárított csípős paprika,
  • 1 evőkanál só.

ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót egy nagyjából 6 literes lábasba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Kevergetni nem szokás. Lassú tűzön, gyöngyözve körülbelül 4-5 órán keresztül főzzük, amíg a köröm szétesik, a csülökhús a csontról leválik. Egy éjszakára hidegre tesszük. Másnap a zsírt a tetejéről eltávolítjuk és kissé felmelegítjük, a levét leszűrjük, megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk. A főtt húsokat a csontokról eltávolítjuk, a szebb húsrészeket egyenletesen elosztva tálakba helyezzük, közben a leszűrt levet lassan felforraljuk. A megmaradt, megtisztított fokhagymát összetörve szűrőbe helyezzük, és ezen keresztül a forró levet óvatosan a húsokra szűrjük.

A megtöltött tálakat hidegre helyezzük, ahol a kocsonya megdermed. Fogyasztásig a tálakat folpack fóliával lefedve védjük a szennyeződéstől és kiszáradástól. Tálalható kifordítva,  de eredeti állapotában is. Kifordításhoz a tálat egy pillanatra forró vízbe kell meríteni. Az így elkészített kocsonya 0–5 ºC-os környezeti hőmérsékleten tárolva 3 napig biztonsággal fogyasztható. Tálalható citromlével, mustárral és finom, frissen reszelt tormával.

Élelmiszer-biztonsági jó tanács
A KOCSONYALÉ KÜLÖNÖSEN JÓ TÁPTALAJ A SZENNYEZŐDÉSSEL BELEKERÜLT BAKTÉRIUMOKNAK, EZÉRT A TÁLAK ELKÉSZÍTÉSÉNÉL, SZŰRÉSNÉL KÜLÖNÖSEN FIGYELJÜNK A KÉZ ÉS AZ ESZKÖZÖK, MUNKAFELÜLETEK TISZTASÁGÁRA, AZ ELKÉSZÜLT TÁLAK MIELŐBBI HIDEGRE HELYEZÉSÉRE. A FELOLVADT KOCSONYA MÁR NEM FOGYASZTHATÓ.

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

Miért jó falat a vad?

eteltcsakokosan

Bármikor hungarikum lehet a kürtőskalács

eteltcsakokosan

Chili Con Carne

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató