Ételtcsakokosan

10 dolog, amit az avokádóról tudni kell

2017. október 23.
  1. Az avokádó (Persea americana), vagy más néven avokádókörte, esetleg aligátorkörte a babérfélék családjába tartozó, húsz méter magas, örökzöld fa termése, amelynek tömege akár az egy kilogrammot is elérheti. Növénytanilag az avokádó gyümölcs.avocado-2644150_640
  2. Az alakja a fajtától függően kerekded, ovális vagy körte formájú. A héja lehet fényes, sima vagy erősen ráncolt, színe a zöld különböző árnyalatain át egészen a mély liláig változik. Az avokádó közepén tojás vagy gömb alakú kőmag található, amely a vajszerű állagú, világoszöld, illetve sárgás terméshústól könnyen elválik. Az egyik, legismertebb változata a majdnem fekete héjú, rücskös, enyhén diós ízű Hass-avokádó. A zöld héjú avokádók között a legnépszerűbb a könnyen hámozható, krémes gyümölcshúsú Fuerte.
  3. Az első számú avokádótermesztő a világon Mexikó, azonban az Európában beszerezhető gyümölcs Peruból, Dél-Afrikából, Izraelből vagy Chiléből származik. Az avokádó egész évben megvehető a piacon, de jó tudni, hogy Európa fő importőrének, Perunak a szezonja májustól szeptemberig tart, s ez a nyári hónapokban az árakon is érződhet.
  4. Őshazája Közép-Amerika. Mexikóban évezredek óta fogyasztják, s régóta afrodiziákumként tisztelik, ami a gyümölcs küllemének köszönhető. Manapság igen nagy népszerűségnek örvend, mivel fogyasztásának számos, jótékony hatást tulajdonítanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatású, kitűnő antioxidáns, s védelmet nyújthat bizonyos daganatos betegségekkel szemben.
  5. A nyers avokádó igen tápláló, 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 120–170 kcal. A gyümölcs 10–16 gramm zsírt, 8-9 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét szolgáltat a szervezet számára. Élelmirost-tartalma nagy, 6-7 gramm. Vitaminok közül számottevő a K-, E-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és C-vitamin-, valamint a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, vas-, magnézium-, foszfor-, cink-, nátrium- és kalciumtartalma. 100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav (0,110 gramm ómega-3 és 1,689 gramm ómega-6) található.
  6. A latexallergiásoknál az avokádó fogyasztásakor keresztreakció léphet fel. A véralvadásgátló gyógyszerek hatását kifejezetten csökkenti a nagy K-vitamin-tartalom miatt az avokádó. Bizonyos antidepresszánsok (moclobemid) és citosztatikumok (prokarbazin) szedése esetén nem javasolt a fogyasztása tiramintartalma miatt, mivel a tiramint a szervezet nem képes lebontani MAO-bénító szerek jelenlétében.
  7. A hidegen sajtolt avokádóolaj salátákhoz, de sütéshez, főzéshez és grillezéshez is használható. Élénkzöld színét szerencsére a hőkezelés hatására elveszíti, így az étel nem lesz zöld. Nagyon könnyen avasodik, ezért sötét és hűvös helyen tárolandó. Az avokádóolajat a kozmetikai ipar is alkalmazza alapanyagként.
  8. Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó. Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás. A kemény gyümölcs papírzacskóba téve néhány nap alatt beérik egy banán mellett. Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani. A mag kiskanállal eltávolítható. A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni. Az érett példány héja könnyen lejön, s a villa nem görbül el a pépesítés alatt.
  9. A napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programban – amely a világ számos országában fut – egy fél avokádó tesz ki egy adagot. A nyers avokádóból semleges íze révén édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejes turmix, jégkrém, kevés cukorral és lime-mal elkeverve édesség, de illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy szusi alapja, s grillezhető is. Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz. A karibi vidékeken gyakori, hogy tej vagy tápszer hiányában avokádóval etetik a csecsemőket.
  10. A guacamole néven ismert avokádókrém az egész világon kedvelt eledel, éppúgy eszik a szegény mexikóiak, mint az egészségtudatos európaiak, s nem képzelhető el nélküle a „Super Bowl”, az amerikai foci döntője sem. Számtalan változata létezik. Vannak, akik csupán némi csilivel, fokhagymával és citromlével ízesítik az avokádót, míg mások korianderzöldet és egy kis tejfölt is hozzákevernek. De vannak olyanok is, akiknél egészen extrém hozzávalók is szerepelnek, például szezámmag vagy parmezán. A guacamolerecept tehát szabadon variálható. Egyik változata alapján a meghámozott avokádót villával pépesre kell törni. A sózott és borsozott krémhez apróra vágott paradicsom, lilahagyma és fokhagyma jön, végül ízesítésként citromlé, de csupán annyi, hogy ne a citromlé domináljon, hanem az avokádó érvényesüljön. Hűtőben letakarva három óra alatt érett lesz. Mivel állás során az avokádó megbarnul, ezért érdemes a lesimított krém tetejére citromlevet csavarni, s így lefóliázni. Fogyasztás előtt csak össze kell keverni, s tortillacsipsszel vagy zöldségcsíkokkal lehet mártogatni belőle, de pirítósra is lehet kenni.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013/1

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Terítéken a burgonya

eteltcsakokosan

Munkahelyi ebéd útja

eteltcsakokosan

Nyáron is biztonságosan

szucseva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató