A honvágy enyhítésének egyik legjobb módszere az otthonról hozott vagy kapott finomság. Ha hosszabb ideje vagyunk távol, akkor előfordulhat, hogy készleteink már kifogytak, de a család és a barátok általában gondolnak erre, és ha szerencsénk van, időnként meglepnek finomságokat tartalmazó csomagokkal.
Az élelmiszerek küldésének ma már nem csak a posta lehet az egyetlen módja, ugyanis akár futárszolgálattal, vagy telekocsival is eljuttathatjuk a szerettünknek szánt csomagot. Bármelyik módját is válasszuk a csomagküldésnek, mivel élelmiszerről van szó, legyünk nagyon körültekintőek.
Ahogy egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a hőmérsékleti veszélyzóna, azaz az 5°C – 60°C közötti tartomány az élelmiszer-biztonság szempontjából igen meghatározó. Ebben a tartományban szaporodnak a legintenzívebben a baktériumok és a mikrobák. Mivel az élelmiszerek kiváló közeleget jelentelek a baktériumoknak, és a küldemény útja során nem biztosítható az állandó alacsony hőmérséklet, ezért nagy odafigyeléssel válasszuk ki, hogy milyen étel kerüljön a csomagba.
Belegondolva a fentiekbe, nincs is olyan egyszerű dolgunk, de adunk néhány tippet, amelyek segítséget jelenthetnek. Érdemes ilyenkor valóban házi, otthon készült élelmiszerekkel megtölteni a csomagot, hiszen csokit bárhol lehet kapni, de a nagyi által készített linzer, sokkal jobban fog esni.
- A házilag gyúrt tésztának nincsen párja, ezt mindenki tudja. Ha ilyet szeretnénk a csomagba rejteni, akkor csak alaposan kiszárított állapotban tegyük. Hogy a széles metéltből ne legyen apró kocka mire a címzetthez ér, tegyük egy jól zárható, merevfalú dobozba, így biztosan nem fog összetörni.
- A lekvárok, befőttek, savanyúságok, a sűrített paradicsom szintén jól bírják az utazást, persze csak akkor, ha alaposan becsomagoljuk őket, hiszen általában ezek üvegben kerülnek elrakásra.
- Kekszeket, sós aprósüteményeket, illetve nem krémes, „száraz” sütit, kelt kalácsot is rejthetünk a csomagba. Itt is figyeljünk oda a csomagolásukra.
- Bátran tehetünk füstölt kolbászt, sonkát, szalonnát, töpörtyűt a dobozba, erős illatuk miatt azonban érdemes jól becsomagolni őket.
- Nyers húst, fagyasztott terméket, tejtermékek semmi esetre se tegyünk a csomagba még akkor sem, ha fóliába, nedvszívó rétegek közé csomagoltuk.
- Kerüljük a sült vagy főtt ételek küldését is. Ugyan a sült húsok, fasírtok jobban bírják hűtés nélkül, inkább ne kockáztassunk.
Mire ügyeljünk a csomag feladásánál?
- a csomagon jelezzük, ha abban törékeny dolog is van
- kérjünk időgaranciát, azaz, hogy biztosan 1-2 napon belül megérkezzen csomag
- olyan címre küldjük a csomagot, ahol a címzett biztosan át tudja venni napközben, így nem fog még legalább 1 napot bizonytalan körülmények között tölteni
Fotó: royalmail.com