Ételtcsakokosan

Egy csomagnyi szeretet

2016. január 28.

A honvágy enyhítésének egyik legjobb módszere az otthonról hozott vagy kapott finomság. Ha hosszabb ideje vagyunk távol, akkor előfordulhat, hogy készleteink már kifogytak, de a család és a barátok általában gondolnak erre, és ha szerencsénk van, időnként meglepnek finomságokat tartalmazó csomagokkal.

Woman-holding-packageAz élelmiszerek küldésének ma már nem csak a posta lehet az egyetlen módja, ugyanis akár futárszolgálattal, vagy telekocsival is eljuttathatjuk a szerettünknek szánt csomagot. Bármelyik módját is válasszuk a csomagküldésnek, mivel élelmiszerről van szó, legyünk nagyon körültekintőek.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a hőmérsékleti veszélyzóna, azaz az 5°C – 60°C közötti tartomány az élelmiszer-biztonság szempontjából igen meghatározó. Ebben a tartományban szaporodnak a legintenzívebben a baktériumok és a mikrobák. Mivel az élelmiszerek kiváló közeleget jelentelek a baktériumoknak, és a küldemény útja során nem biztosítható az állandó alacsony hőmérséklet, ezért nagy odafigyeléssel válasszuk ki, hogy milyen étel kerüljön a csomagba.

Belegondolva a fentiekbe, nincs is olyan egyszerű dolgunk, de adunk néhány tippet, amelyek segítséget jelenthetnek. Érdemes ilyenkor valóban házi, otthon készült élelmiszerekkel megtölteni a csomagot, hiszen csokit bárhol lehet kapni, de a nagyi által készített linzer, sokkal jobban fog esni.

  • A házilag gyúrt tésztának nincsen párja, ezt mindenki tudja. Ha ilyet szeretnénk a csomagba rejteni, akkor csak alaposan kiszárított állapotban tegyük. Hogy a széles metéltből ne legyen apró kocka mire a címzetthez ér, tegyük egy jól zárható, merevfalú dobozba, így biztosan nem fog összetörni.
  • A lekvárok, befőttek, savanyúságok, a sűrített paradicsom szintén jól bírják az utazást, persze csak akkor, ha alaposan becsomagoljuk őket, hiszen általában ezek üvegben kerülnek elrakásra.
  • Kekszeket, sós aprósüteményeket, illetve nem krémes, „száraz” sütit, kelt kalácsot is rejthetünk a csomagba. Itt is figyeljünk oda a csomagolásukra.
  • Bátran tehetünk füstölt kolbászt, sonkát, szalonnát, töpörtyűt a dobozba, erős illatuk miatt azonban érdemes jól becsomagolni őket.
  • Nyers húst, fagyasztott terméket, tejtermékek semmi esetre se tegyünk a csomagba még akkor sem, ha fóliába, nedvszívó rétegek közé csomagoltuk.
  • Kerüljük a sült vagy főtt ételek küldését is. Ugyan a sült húsok, fasírtok jobban bírják hűtés nélkül, inkább ne kockáztassunk.

Mire ügyeljünk a csomag feladásánál?

  • a csomagon jelezzük, ha abban törékeny dolog is van
  • kérjünk időgaranciát, azaz, hogy biztosan 1-2 napon belül megérkezzen csomag
  • olyan címre küldjük a csomagot, ahol a címzett biztosan át tudja venni napközben, így nem fog még legalább 1 napot bizonytalan körülmények között tölteni

Fotó: royalmail.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Honnan tudom, hogy garantáltan gluténmentes-e egy élelmiszer?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató