Ételtcsakokosan

Egy csomagnyi szeretet

2016. január 28.

A honvágy enyhítésének egyik legjobb módszere az otthonról hozott vagy kapott finomság. Ha hosszabb ideje vagyunk távol, akkor előfordulhat, hogy készleteink már kifogytak, de a család és a barátok általában gondolnak erre, és ha szerencsénk van, időnként meglepnek finomságokat tartalmazó csomagokkal.

Woman-holding-packageAz élelmiszerek küldésének ma már nem csak a posta lehet az egyetlen módja, ugyanis akár futárszolgálattal, vagy telekocsival is eljuttathatjuk a szerettünknek szánt csomagot. Bármelyik módját is válasszuk a csomagküldésnek, mivel élelmiszerről van szó, legyünk nagyon körültekintőek.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a hőmérsékleti veszélyzóna, azaz az 5°C – 60°C közötti tartomány az élelmiszer-biztonság szempontjából igen meghatározó. Ebben a tartományban szaporodnak a legintenzívebben a baktériumok és a mikrobák. Mivel az élelmiszerek kiváló közeleget jelentelek a baktériumoknak, és a küldemény útja során nem biztosítható az állandó alacsony hőmérséklet, ezért nagy odafigyeléssel válasszuk ki, hogy milyen étel kerüljön a csomagba.

Belegondolva a fentiekbe, nincs is olyan egyszerű dolgunk, de adunk néhány tippet, amelyek segítséget jelenthetnek. Érdemes ilyenkor valóban házi, otthon készült élelmiszerekkel megtölteni a csomagot, hiszen csokit bárhol lehet kapni, de a nagyi által készített linzer, sokkal jobban fog esni.

  • A házilag gyúrt tésztának nincsen párja, ezt mindenki tudja. Ha ilyet szeretnénk a csomagba rejteni, akkor csak alaposan kiszárított állapotban tegyük. Hogy a széles metéltből ne legyen apró kocka mire a címzetthez ér, tegyük egy jól zárható, merevfalú dobozba, így biztosan nem fog összetörni.
  • A lekvárok, befőttek, savanyúságok, a sűrített paradicsom szintén jól bírják az utazást, persze csak akkor, ha alaposan becsomagoljuk őket, hiszen általában ezek üvegben kerülnek elrakásra.
  • Kekszeket, sós aprósüteményeket, illetve nem krémes, „száraz” sütit, kelt kalácsot is rejthetünk a csomagba. Itt is figyeljünk oda a csomagolásukra.
  • Bátran tehetünk füstölt kolbászt, sonkát, szalonnát, töpörtyűt a dobozba, erős illatuk miatt azonban érdemes jól becsomagolni őket.
  • Nyers húst, fagyasztott terméket, tejtermékek semmi esetre se tegyünk a csomagba még akkor sem, ha fóliába, nedvszívó rétegek közé csomagoltuk.
  • Kerüljük a sült vagy főtt ételek küldését is. Ugyan a sült húsok, fasírtok jobban bírják hűtés nélkül, inkább ne kockáztassunk.

Mire ügyeljünk a csomag feladásánál?

  • a csomagon jelezzük, ha abban törékeny dolog is van
  • kérjünk időgaranciát, azaz, hogy biztosan 1-2 napon belül megérkezzen csomag
  • olyan címre küldjük a csomagot, ahol a címzett biztosan át tudja venni napközben, így nem fog még legalább 1 napot bizonytalan körülmények között tölteni

Fotó: royalmail.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Raclette, a hűvös napok megmentője

eteltcsakokosan

Van-e különbség?…

szucseva

Reneszánszát éli a birsalma

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató