Ételtcsakokosan

Égig érő paszuly

2016. január 28.
bowls-that-had-been-filled-with-a-variety-of-mixed-dried-beans-725x483

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve ennek kapcsán egyesével bemutatjuk a közkedvelt zöldségeinket. Második a bab, amelynek rengeteg változata van a vörös babtól kezdve, a vese babon át a díszbabig.

A bab őshazája Mexikóban volt, ahol az indiánok legősibb eledelének számított. Európába először a karós bab került a 16. században, és csak később vált ismertté a bokorbab. Zöld és sárga hüvelyű babokat ismerünk; a magyar háziasszonyok a sárga hüvelyüket kedvelik, pedig a zöld hüvelyű éppen olyan jóízű, és csak később kezd szálkásodni. Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, és előnyben részesítik az ún. ceruzababokat.

bowls-that-had-been-filled-with-a-variety-of-mixed-dried-beans-725x483

Termesztése

A karós bab (Phaseolus vulgaris L.) hasonlóan termeszthető és hasznosítható, mint a bokorbab (Phaseolus vulgaris L.) , de több vizet fogyaszt, a párás környezetet kedveli. A két és fél méter magasra csavarodó hajtásainak támasztékra van szükségük, gyakran kerítésre, vagy karókra futtatják fel. Régebben, amikor a gyomirtó vegyszerek még nem voltak ismertek, a kukorica köztes növényeként termelték, felfuttatták a kukorica szárára.

Értékes konyhai nyersanyag, amelyből levesek, főzelékek, köretek készíthetők. Jelentős az aminosav- (fehérje alapanyag), valamint B1-, B2- és E-vitamin, kalcium-, foszfor- és vas tartalmuk is.

A díszbab, vagy tűzbab  (Phaseolus coccineus L.) piros vagy fehér virágokat nyitó futó növény, amelynek szára 2-4 magasra csavarodik fel, ezért lugasok, kerítések befuttatására különösen alkalmas. A meszes, lúgos, laza talajt kedveli. Melegigényes lévén csak április vége felé ajánlatos elvetni, mert a talajmenti fagyok a csírákat károsíthatják; a csírázás és a virágzás idején igen sok vizet igényel; ennek hiányában elrúgja a virágait!

A vetést elkezdhetjük április végén és ha bátrak vagyunk  kéthetente egy-egy sorral július végéig vethetjük, az még beérik szedhetőre ősszel és már csak a tárolását kell megoldani télire.

Fontos tudni, hogy egyes dísznövényként ültetett bab fajok magjai nem fogyaszthatóak!

Vásárlása

Babot általában fejtve, ömlesztve árulják és magunknak kimérhetjük a megfelelő mennyiséget. Konzervben és fagyasztva is gyakori. A fagyasztás során nem veszít tápértékéből.

Tárolása

A szárazbab nevében is benne van, hogy szárazon tárolható, száraz levegőjű kamrában szövet zacskóban sokáig eláll. De a mai világban a fagyasztás a legkönnyebb és élelmiszer-biztonsági szempontból legbiztosabb megoldás a tárolásra.

Felhasználása

Mind a száraz-, és zöldbab is elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmasak. Fogyasztása a magas tápértéke és fehérjetartalma miatt elsősorban télen javasolt.

A babok általában beáztatást igényelnek, érdemes egy éjszára állni hagyni annyi vízben, amennyi ellepi, így a babszemek megduzzadnak és az esetleges rovarok is kimenekülnek.

Chili con carne, babkrém, bableves is finom eledel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Pitetitok

eteltcsakokosan

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági kérdések gyűjteménye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató