Ételtcsakokosan

Égig érő paszuly

2016. január 28.
bowls-that-had-been-filled-with-a-variety-of-mixed-dried-beans-725x483

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve ennek kapcsán egyesével bemutatjuk a közkedvelt zöldségeinket. Második a bab, amelynek rengeteg változata van a vörös babtól kezdve, a vese babon át a díszbabig.

A bab őshazája Mexikóban volt, ahol az indiánok legősibb eledelének számított. Európába először a karós bab került a 16. században, és csak később vált ismertté a bokorbab. Zöld és sárga hüvelyű babokat ismerünk; a magyar háziasszonyok a sárga hüvelyüket kedvelik, pedig a zöld hüvelyű éppen olyan jóízű, és csak később kezd szálkásodni. Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, és előnyben részesítik az ún. ceruzababokat.

bowls-that-had-been-filled-with-a-variety-of-mixed-dried-beans-725x483

Termesztése

A karós bab (Phaseolus vulgaris L.) hasonlóan termeszthető és hasznosítható, mint a bokorbab (Phaseolus vulgaris L.) , de több vizet fogyaszt, a párás környezetet kedveli. A két és fél méter magasra csavarodó hajtásainak támasztékra van szükségük, gyakran kerítésre, vagy karókra futtatják fel. Régebben, amikor a gyomirtó vegyszerek még nem voltak ismertek, a kukorica köztes növényeként termelték, felfuttatták a kukorica szárára.

Értékes konyhai nyersanyag, amelyből levesek, főzelékek, köretek készíthetők. Jelentős az aminosav- (fehérje alapanyag), valamint B1-, B2- és E-vitamin, kalcium-, foszfor- és vas tartalmuk is.

A díszbab, vagy tűzbab  (Phaseolus coccineus L.) piros vagy fehér virágokat nyitó futó növény, amelynek szára 2-4 magasra csavarodik fel, ezért lugasok, kerítések befuttatására különösen alkalmas. A meszes, lúgos, laza talajt kedveli. Melegigényes lévén csak április vége felé ajánlatos elvetni, mert a talajmenti fagyok a csírákat károsíthatják; a csírázás és a virágzás idején igen sok vizet igényel; ennek hiányában elrúgja a virágait!

A vetést elkezdhetjük április végén és ha bátrak vagyunk  kéthetente egy-egy sorral július végéig vethetjük, az még beérik szedhetőre ősszel és már csak a tárolását kell megoldani télire.

Fontos tudni, hogy egyes dísznövényként ültetett bab fajok magjai nem fogyaszthatóak!

Vásárlása

Babot általában fejtve, ömlesztve árulják és magunknak kimérhetjük a megfelelő mennyiséget. Konzervben és fagyasztva is gyakori. A fagyasztás során nem veszít tápértékéből.

Tárolása

A szárazbab nevében is benne van, hogy szárazon tárolható, száraz levegőjű kamrában szövet zacskóban sokáig eláll. De a mai világban a fagyasztás a legkönnyebb és élelmiszer-biztonsági szempontból legbiztosabb megoldás a tárolásra.

Felhasználása

Mind a száraz-, és zöldbab is elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmasak. Fogyasztása a magas tápértéke és fehérjetartalma miatt elsősorban télen javasolt.

A babok általában beáztatást igényelnek, érdemes egy éjszára állni hagyni annyi vízben, amennyi ellepi, így a babszemek megduzzadnak és az esetleges rovarok is kimenekülnek.

Chili con carne, babkrém, bableves is finom eledel.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… Amit a dióról tudni kell

eteltcsakokosan

Óvodákat látogat az Ételt csak okosan

eteltcsakokosan

Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató