2016 a hüvelyesek nemzetközi éve ennek kapcsán egyesével bemutatjuk a közkedvelt zöldségeinket. Második a bab, amelynek rengeteg változata van a vörös babtól kezdve, a vese babon át a díszbabig.
A bab őshazája Mexikóban volt, ahol az indiánok legősibb eledelének számított. Európába először a karós bab került a 16. században, és csak később vált ismertté a bokorbab. Zöld és sárga hüvelyű babokat ismerünk; a magyar háziasszonyok a sárga hüvelyüket kedvelik, pedig a zöld hüvelyű éppen olyan jóízű, és csak később kezd szálkásodni. Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, és előnyben részesítik az ún. ceruzababokat.
Termesztése
A karós bab (Phaseolus vulgaris L.) hasonlóan termeszthető és hasznosítható, mint a bokorbab (Phaseolus vulgaris L.) , de több vizet fogyaszt, a párás környezetet kedveli. A két és fél méter magasra csavarodó hajtásainak támasztékra van szükségük, gyakran kerítésre, vagy karókra futtatják fel. Régebben, amikor a gyomirtó vegyszerek még nem voltak ismertek, a kukorica köztes növényeként termelték, felfuttatták a kukorica szárára.
Értékes konyhai nyersanyag, amelyből levesek, főzelékek, köretek készíthetők. Jelentős az aminosav- (fehérje alapanyag), valamint B1-, B2- és E-vitamin, kalcium-, foszfor- és vas tartalmuk is.
A díszbab, vagy tűzbab (Phaseolus coccineus L.) piros vagy fehér virágokat nyitó futó növény, amelynek szára 2-4 magasra csavarodik fel, ezért lugasok, kerítések befuttatására különösen alkalmas. A meszes, lúgos, laza talajt kedveli. Melegigényes lévén csak április vége felé ajánlatos elvetni, mert a talajmenti fagyok a csírákat károsíthatják; a csírázás és a virágzás idején igen sok vizet igényel; ennek hiányában elrúgja a virágait!
A vetést elkezdhetjük április végén és ha bátrak vagyunk kéthetente egy-egy sorral július végéig vethetjük, az még beérik szedhetőre ősszel és már csak a tárolását kell megoldani télire.
Fontos tudni, hogy egyes dísznövényként ültetett bab fajok magjai nem fogyaszthatóak!
Vásárlása
Babot általában fejtve, ömlesztve árulják és magunknak kimérhetjük a megfelelő mennyiséget. Konzervben és fagyasztva is gyakori. A fagyasztás során nem veszít tápértékéből.
Tárolása
A szárazbab nevében is benne van, hogy szárazon tárolható, száraz levegőjű kamrában szövet zacskóban sokáig eláll. De a mai világban a fagyasztás a legkönnyebb és élelmiszer-biztonsági szempontból legbiztosabb megoldás a tárolásra.
Felhasználása
Mind a száraz-, és zöldbab is elkészíthető főzeléknek, salátának, levesnek, de mélyhűtésre és konzerválásra is alkalmasak. Fogyasztása a magas tápértéke és fehérjetartalma miatt elsősorban télen javasolt.
A babok általában beáztatást igényelnek, érdemes egy éjszára állni hagyni annyi vízben, amennyi ellepi, így a babszemek megduzzadnak és az esetleges rovarok is kimenekülnek.
Chili con carne, babkrém, bableves is finom eledel.