Egyre több új eszköz kerül forgalomba, melyek a külsejük miatt divatossá válnak, de nem minden esetben felelnek meg az élelmiszerbiztonsági elvárásoknak.
Vágódeszka kidobó nyílással
A képen szereplő vágódeszka ötletes megoldás az ügyetlenkedő háziasszonyok számára, a nyíláson keresztül nem potyog a tálon kívül a felaprított élelmiszer. Viszont veszélyeket is rejthet magában, mert a deszka peremrészét és a köralakú nyílást nehéz tisztítani, valamint műanyagból készült, ami könnyen karcolódik és mindhárom esetben a mélyedésekben elszaporodhatnak a kórokozók.
Tipp:
- Legyen külön vágódeszka nyers húsok számára és egy-két másik zöldségek, gyümölcsök és készételek számára!
- Mosogatás előtt dörzsöljük le a vágódeszkára tapadt hús- vagy ételmaradékot és alaposan mossuk el mosogatószeres vízzel.
Forrás: http://www.practic-ideas.com/products/essential-kitchen-items/
Dinó merőkanál-család
Hamar közkedvelt lett a Lochness-i szörnyről elnevezett merőkanál, mert lábai vannak és ahogy kilóg a levesből kedves összképet nyújt (már szűrőkanál változata is kapható).
Amire a használatnál figyelni kell, hogy a merőkanalat sohase tegyük konyhapultra, asztalfelületre, mert szennyeződhet, illetve a felületet is szennyezi. Erre a célra elkülönített tálkán tartsuk és mindig arra tegyük vissza.
Tipp:
- Műanyagok esetében figyeljünk az alapos tisztításra, mosogatásra.
Kép forrása: http://www.ototodesign.com/collections/all-products
Jéggömb készítő
A nyár közeledtével a frissítőket most már gyümölcskásával, fagyasztott gyümölcsökkel, mentalevelekkel, fagyasztott teával, limonádéval is hűthetjük, erre találták ki az alábbi jégformázó gömböket.
Amire figyelni kell a használat során, hogy tiszta vízzel, átválogatott és megmosott alapanyagokat használjunk, citrusok esetén igyekezzünk héj nélkül felhasználni a gyümölcsöt (ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, akkor bio citromot és narancsot vegyünk). Kezeink a kések a turmixgép és minden felület legyen tiszta az elkészítéskor.
Tipp:
- Használat előtt mindig alaposan tisztítsuk meg a jégtartót, kiemelten ügyelve a peremekre, zeg-zugokra. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg.
- A már sérült, horpadt, karcolódott eszközt ne használjuk tovább.
Kép forrás: hobbyrendeles.hu