Csabika vagyok, 5,5 éves, anyukámmal készítettem el Dédi mézeskalácsát. Már karácsony előtt egy hónappal elkészítettük, mivel minél hosszabb ideig áll, annál finomabb és puhább,és nem utolsó sorban így nem kell kapkodni vele karácsony előtt.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (fele sima liszt, fele rétesliszt)
- 30 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 25 dkg méz
- mézeskalácsfűszer
- 1 csomag sütőpor
A mézet a fűszerrel felfőzzük, levesszük, hozzáadjuk a margarint, kihűtjük. 3 tojást kikeverjük a cukorral, lisztet a sütőporral, majd mindent összegyúrunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy másnapra jól gyúrható legyen.
Fél centire kinyújtjuk és mindenféle formával, rénszarvas, csillag, cica, hold kiszaggatjuk, ráteszünk egy diót,vagy hagyjuk dió nélkül, arra cukormáz kerül. Majd előre felmelegített sütőben kb 10-15 percig sütjük 150-180 fokon,látszik a tetején, hogy mikor szép már.
Ha kihűlt, tetejét cukormázzal is lehet díszíteni : 1 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral felverjük habnak. Minden évben megsütöm az anyukámmal, Jakocs Viktóriával.