Az ünnepek közeledtével érdemes megbízható alapanyagokból, otthon, házilag készíteni a csokoládét, csokikrémet, ami kerülhet a mikulás-csomagba, vagy díszes csomagolásban ajándéknak is tökéletes.
Csokoládé
A valódi csokoládé alapját a kakaóvaj adja, amennyiben ezt nem tudjuk beszerezni, használhatunk vajat is.
Hozzávalók:
- 20 dkg kakaó
- 10 dkg porcukor
- 17 dkg vaj
- 150 ml tej
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 1 teáskanál vaníliacukor
Vízgőz felett egy üveg tálban olvasszuk fel a vajat, majd a porcukrot és vaníliáscukrot öntjük bele és csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaót, alaposan összekeverjük, tejjel lazítjuk és tesszük krémessé, fahéjjal ízesítjük és formákba (esetleg jégkockatartóba) vagy egy alufóliával bélelt tepsibe terítjük és a fagyasztóba tesszük 15-20 percre. Utána a fagyasztóból kivéve lehet használni, fogyasztani.
Több fajtát is készíthetünk, ha például kókuszreszeléket, puffasztott rizst, gyümölcsöket keverünk a csokoládéba.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
- A csokoládéformákat alaposan mossuk el mielőtt beletöltjük a folyékony állagú csokoládét.
Csokoládészósz
Fagylalt, piskóta vagy akár sültek kísérője lehet a csokoládészósz, tartósítószer- és allergénmentes krémet készíthetünk, ha házilag készítjük el, ismert alapanyagokból.
Hozzávalók:
- 175 g cukor
- másfél evőkanál liszt (használhatunk rizslisztet vagy fehértönköly lisztet is)
- 80 g cukrozatlan kakaópor
- 3 dl tej (rizs-, kókusz- vagy mandulatej)
- 2 evőkanál vaj (biomargarin)
- ½ teáskanál vanília aroma
- csipet só
- ízlés szerint más fűszerek
A száraz hozzávalókat szitáljuk át és keverjük el alaposan, hogy biztosan ne maradjon benne csomó. Közben egy edényben közepes hőmérsékleten melegítsük fel a tejet, a vajat és a vanília aromát, amíg a vaj felolvad. (Ilyenkor fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérporral, szárított citromhéjjal.) Kis adagokban, folyamatos keverés mellett keverjük a száraz hozzávalókat a tejes alaphoz. Emeljük a hőmérsékletet és folyamatosan keverjük kb. 6 percig, amíg besűrűsödik a krém. Vegyük le a tűzről, picit sózzuk meg és forrón tálalhatjuk. Ha nem szeretnénk rögtön használni, akkor egy légmentesen zárható üvegben tegyük el a fagyasztóba, vagy hűtőbe, ahol egy-két hétig eláll felbontás nélkül.
Csokoládés gyümölcsök, olajos magvak, házi készítésű szaloncukrok esetében figyeljünk, hogy magas kakótartalmú csokoládét vegyünk és óvatosan olvasszuk, mert ha túlmelegítjük, akkor kicsapódik a kakaóvaj.
Élelmiszer-biztonsági tippek:
- Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
- Megbízható helyen vásároljunk jóminőségű alapanyagokat!
- Az alapanyagok legyenek frissek, figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- Élelmiszer ajándékoknál mindig figyeljünk a friss alapanyagokra és a megajándékozottat tájékoztassuk az ajándék fogyaszthatósági idejéről.
További étel ajándékok:
- http://eteltcsakokosan.hu/2015/08/a-befottesuveg-forradalma/
- http://eteltcsakokosan.hu/2014/12/eheto-ajandekok/
- http://eteltcsakokosan.hu/2015/06/szorpkeszites/
Ha lekvárt (például narancs vagy csipkebogyó lekvárt) adunk ajándékba, akkor a befőzés alapszabályait tartsuk be:
Képek forrása: wikihow.com, allrecipes.com