Ételtcsakokosan

Csokoládé házilag

2015. november 30.

Az ünnepek közeledtével érdemes megbízható alapanyagokból, otthon, házilag készíteni a csokoládét, csokikrémet, ami kerülhet a mikulás-csomagba, vagy díszes csomagolásban ajándéknak is tökéletes.

Csokoládé

A valódi csokoládé alapját a kakaóvaj adja, amennyiben ezt nem tudjuk beszerezni, használhatunk vajat is.

Hozzávalók:chocolate-1149938_640

  • 20 dkg kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 17 dkg vaj
  • 150 ml tej
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliacukor

Vízgőz felett egy üveg tálban olvasszuk fel a vajat, majd a porcukrot és vaníliáscukrot öntjük bele és csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaót, alaposan összekeverjük, tejjel lazítjuk és tesszük krémessé, fahéjjal ízesítjük és formákba (esetleg jégkockatartóba) vagy egy alufóliával bélelt tepsibe terítjük és a fagyasztóba tesszük 15-20 percre. Utána a fagyasztóból kivéve lehet használni, fogyasztani.

Több fajtát is készíthetünk, ha például kókuszreszeléket, puffasztott rizst, gyümölcsöket keverünk a csokoládéba.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

  • A csokoládéformákat alaposan mossuk el mielőtt beletöltjük a folyékony állagú csokoládét.

Csokoládészósz

Fagylalt, piskóta vagy akár sültek kísérője lehet a csokoládészósz, tartósítószer- és allergénmentes krémet készíthetünk, ha házilag készítjük el, ismert alapanyagokból.

Hozzávalók:6a00d8358081ff69e20167661f0840970b-800wi-400x297

  • 175 g cukor
  • másfél evőkanál liszt (használhatunk rizslisztet vagy fehértönköly lisztet is)
  • 80 g cukrozatlan kakaópor
  • 3 dl tej (rizs-, kókusz- vagy mandulatej)
  • 2 evőkanál vaj (biomargarin)
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • csipet só
  • ízlés szerint más fűszerek

A száraz hozzávalókat szitáljuk át és keverjük el alaposan, hogy biztosan ne maradjon benne csomó. Közben egy edényben közepes hőmérsékleten melegítsük fel a tejet, a vajat és a vanília aromát, amíg a vaj felolvad. (Ilyenkor fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérporral, szárított citromhéjjal.) Kis adagokban, folyamatos keverés mellett keverjük a száraz hozzávalókat a tejes alaphoz. Emeljük a hőmérsékletet és folyamatosan keverjük kb. 6 percig, amíg besűrűsödik a krém. Vegyük le a tűzről, picit sózzuk meg és forrón tálalhatjuk. Ha nem szeretnénk rögtön használni, akkor egy légmentesen zárható üvegben tegyük el a fagyasztóba, vagy hűtőbe, ahol egy-két hétig eláll felbontás nélkül.

Csokoládés gyümölcsök, olajos magvak, házi készítésű szaloncukrok esetében figyeljünk, hogy magas kakótartalmú csokoládét vegyünk és óvatosan olvasszuk, mert ha túlmelegítjük, akkor kicsapódik a kakaóvaj.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
  • Megbízható helyen vásároljunk jóminőségű alapanyagokat!
  • Az alapanyagok legyenek frissek, figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Élelmiszer ajándékoknál mindig figyeljünk a friss alapanyagokra és a megajándékozottat tájékoztassuk az ajándék fogyaszthatósági idejéről.

További étel ajándékok:

Ha lekvárt (például narancs vagy csipkebogyó lekvárt) adunk ajándékba, akkor a befőzés alapszabályait tartsuk be:

Képek forrása: wikihow.com, allrecipes.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

Bólogató virágtányér

eteltcsakokosan

Így készíts kovászos uborkát

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató