Ételtcsakokosan

Csokoládé házilag

2015. november 30.

Az ünnepek közeledtével érdemes megbízható alapanyagokból, otthon, házilag készíteni a csokoládét, csokikrémet, ami kerülhet a mikulás-csomagba, vagy díszes csomagolásban ajándéknak is tökéletes.

Csokoládé

A valódi csokoládé alapját a kakaóvaj adja, amennyiben ezt nem tudjuk beszerezni, használhatunk vajat is.

Hozzávalók:chocolate-1149938_640

  • 20 dkg kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 17 dkg vaj
  • 150 ml tej
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 1 teáskanál vaníliacukor

Vízgőz felett egy üveg tálban olvasszuk fel a vajat, majd a porcukrot és vaníliáscukrot öntjük bele és csomómentesre keverjük. Levesszük a tűzről és beleszitáljuk a kakaót, alaposan összekeverjük, tejjel lazítjuk és tesszük krémessé, fahéjjal ízesítjük és formákba (esetleg jégkockatartóba) vagy egy alufóliával bélelt tepsibe terítjük és a fagyasztóba tesszük 15-20 percre. Utána a fagyasztóból kivéve lehet használni, fogyasztani.

Több fajtát is készíthetünk, ha például kókuszreszeléket, puffasztott rizst, gyümölcsöket keverünk a csokoládéba.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

  • A csokoládéformákat alaposan mossuk el mielőtt beletöltjük a folyékony állagú csokoládét.

Csokoládészósz

Fagylalt, piskóta vagy akár sültek kísérője lehet a csokoládészósz, tartósítószer- és allergénmentes krémet készíthetünk, ha házilag készítjük el, ismert alapanyagokból.

Hozzávalók:6a00d8358081ff69e20167661f0840970b-800wi-400x297

  • 175 g cukor
  • másfél evőkanál liszt (használhatunk rizslisztet vagy fehértönköly lisztet is)
  • 80 g cukrozatlan kakaópor
  • 3 dl tej (rizs-, kókusz- vagy mandulatej)
  • 2 evőkanál vaj (biomargarin)
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • csipet só
  • ízlés szerint más fűszerek

A száraz hozzávalókat szitáljuk át és keverjük el alaposan, hogy biztosan ne maradjon benne csomó. Közben egy edényben közepes hőmérsékleten melegítsük fel a tejet, a vajat és a vanília aromát, amíg a vaj felolvad. (Ilyenkor fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérporral, szárított citromhéjjal.) Kis adagokban, folyamatos keverés mellett keverjük a száraz hozzávalókat a tejes alaphoz. Emeljük a hőmérsékletet és folyamatosan keverjük kb. 6 percig, amíg besűrűsödik a krém. Vegyük le a tűzről, picit sózzuk meg és forrón tálalhatjuk. Ha nem szeretnénk rögtön használni, akkor egy légmentesen zárható üvegben tegyük el a fagyasztóba, vagy hűtőbe, ahol egy-két hétig eláll felbontás nélkül.

Csokoládés gyümölcsök, olajos magvak, házi készítésű szaloncukrok esetében figyeljünk, hogy magas kakótartalmú csokoládét vegyünk és óvatosan olvasszuk, mert ha túlmelegítjük, akkor kicsapódik a kakaóvaj.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Minden eszköz, felület, edény és a kezünk legyen tiszta!
  • Megbízható helyen vásároljunk jóminőségű alapanyagokat!
  • Az alapanyagok legyenek frissek, figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • Élelmiszer ajándékoknál mindig figyeljünk a friss alapanyagokra és a megajándékozottat tájékoztassuk az ajándék fogyaszthatósági idejéről.

További étel ajándékok:

Ha lekvárt (például narancs vagy csipkebogyó lekvárt) adunk ajándékba, akkor a befőzés alapszabályait tartsuk be:

Képek forrása: wikihow.com, allrecipes.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Grépfrút

eteltcsakokosan

Nyaralás meglepetések nélkül

eteltcsakokosan

A bolti szalámik mitől "olyan" kemények?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató