Ételtcsakokosan

Csökkent az élelmiszerbiztonsági jelzések száma az EU-ban

2014. június 14.

Az egy évvel korábbiakhoz képest kilenc százalékkal csökkent 2013-ban a tagállamok által leadott jelzések száma az uniós élelmiszerbiztonsági riasztórendszeren keresztül – közölte pénteken az Európai Bizottság.

 Az Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztó Rendszeren (RASFF) keresztül az uniós tagállamok és intézmények, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc hatóságai 2013-ban összesen 3205 esetben adtak le valamilyen jelzést, ezek közül a legtöbb arról szólt, hogy valamilyen élelmiszert vagy takarmányt nem engedtek be az Európai Unióba, a szállítmányt a határon feltartóztatták.
    A konkrét riasztások száma 2013-ban 596 volt. A bizottság emlékeztet, hogy a rendszer segítségével sikerült uniós szinten kiszűrni esetlegesen májgyulladást okozó gyümölcskészítményeket, veszélyes mellékhatásokkal járó élelmiszer-kiegészítőket, fertőzött vagy vegyszerrel szennyezett húst és zöldségeket, gyümölcsöket is, továbbá a rendszer segített a tisztázatlan eredetű lóhússal kevert, hamisított hústermékek nyomon követésében, felderítésében is.
    A rendszer 35 évvel ezelőtt kezdett működni, Tonio Borg egészségügyi uniós biztos pedig a 2013-as éves jelentés ismertetésekor úgy vélekedett, hogy a riasztó mechanizmus egyre fontosabb szerepet tölt be az európai élelmiszerbiztonsági előírások betartatásában, amelyek a legszigorúbbak közé tartoznak az egész világon.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Iskoláskorú gyermekek, serdülők folyadékigénye

eteltcsakokosan

Kelesztés otthon

eteltcsakokosan

Milyen engedélyek szükségesek?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató