Ételtcsakokosan

Csökkent az élelmiszerbiztonsági jelzések száma az EU-ban

2014. június 14.

Az egy évvel korábbiakhoz képest kilenc százalékkal csökkent 2013-ban a tagállamok által leadott jelzések száma az uniós élelmiszerbiztonsági riasztórendszeren keresztül – közölte pénteken az Európai Bizottság.

 Az Élelmiszer és Takarmány Gyorsriasztó Rendszeren (RASFF) keresztül az uniós tagállamok és intézmények, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc hatóságai 2013-ban összesen 3205 esetben adtak le valamilyen jelzést, ezek közül a legtöbb arról szólt, hogy valamilyen élelmiszert vagy takarmányt nem engedtek be az Európai Unióba, a szállítmányt a határon feltartóztatták.
    A konkrét riasztások száma 2013-ban 596 volt. A bizottság emlékeztet, hogy a rendszer segítségével sikerült uniós szinten kiszűrni esetlegesen májgyulladást okozó gyümölcskészítményeket, veszélyes mellékhatásokkal járó élelmiszer-kiegészítőket, fertőzött vagy vegyszerrel szennyezett húst és zöldségeket, gyümölcsöket is, továbbá a rendszer segített a tisztázatlan eredetű lóhússal kevert, hamisított hústermékek nyomon követésében, felderítésében is.
    A rendszer 35 évvel ezelőtt kezdett működni, Tonio Borg egészségügyi uniós biztos pedig a 2013-as éves jelentés ismertetésekor úgy vélekedett, hogy a riasztó mechanizmus egyre fontosabb szerepet tölt be az európai élelmiszerbiztonsági előírások betartatásában, amelyek a legszigorúbbak közé tartoznak az egész világon.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ne nyúlj puszta kézzel a kenyérhez!

eteltcsakokosan

Jeges finomság

eteltcsakokosan

„Bablevesnek csúfoltak gyerekkoromban”

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató