Ételtcsakokosan

Csokit vagy csalunk!

2016. október 31.
best-trick-or-treating-streets-boston-halloween

Tudjátok mi ez a kifejezés? Az Amerikai Egyesült Államokban a gyerekek október 31-én (Halloween ünnepe) beöltöznek és útra kelnek, hogy a környéken minden házba bekopogtatva édességet kérjenek. Ha nem kapnak édességet, akkor valamilyen csínyt követnek el a házigazdával szemben.

Mivel ott farsangkor nem öltöznek jelmezbe, mint nálunk, így ez az alkalom ad erre lehetőséget. Mivel Halloween ünnep Amerikában a szellemek elüldözéséről szól, így rémisztő öltözékekbe öltöztek, de mostanra már minden jelmez megtalálható a palettán a tündétől a szuperhősig. A házakat is feldíszítik és kivilágítják, töklámpásokat is kitesznek, majd kezdődhet a házalás. A jelmezes gyerekek csoportokba verődnek, bekopogtatnak és amikor ajtót nyitnak nekik azt kiáltják, hogy “Csokit vagy csalunk!” (angolul Trick or treat!). Általában kapnak cukorkát, csokoládét, apró játékot és gyümölcsöt, majd a gyerekek hazaérve összeszámolják a zsákmányt és másnak dicsekedhetnek a mennyiségekkel.

best-trick-or-treating-streets-boston-halloween

Az egész angolszász világban a Halloween a gyerekek ünnepe is. Előestéjén partikat rendeznek mindenfelé, és sokan jelmezekbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel, társasjátékokkal múlatják az időt. Ezen az ünnepen a gyermekek édességért háztól-házig körbejáró szokásának eredete az írországi óhazába nyúlik vissza, nagy valószínűséggel az ír, angol és skót bevándorlók hozták magukkal, és honosították meg az Egyesült Államokban.

Magyarországon nincs hagyománya a Halloween-nek, bár a felnőttek a szórakozás, bulik miatt elkezdték átvenni a szokásokat. Nálunk november 1-e Mindenszentek ünnepe és a következő nap, november 2-a Halottak napja.

Ha mégis tartotok “csokit vagy csalunk” gyűjtést, akkor szülőknek ajánljuk:

  • inkább csonthájasokat (diót, gesztenyét, mandulát és mogyorót) vagy gyümölcsöt, például almát adjunk a gyerekeknek,
  • ilyenkor biztonságosabb előre csomagolt csokoládét, cukorkát, gumicukrot adni, többek között, mert a csomagoláson megtalálhatóak az összetevők és allergének, míg egy házi készítésű süteménynél ezt nem tudjuk feltüntetni, valamint elkerülhető a szennyeződés.

Gyerekek, Ti pedig nézzétek át a zsákmányt:

  • csak előre csomagolt édességet egyetek meg (bontott, szakadt vagy csomagolás nélküli édességet nem biztonságos megenni)
  • nézzétek meg a fogyaszthatósági idejét, vagyis, hogy a dátum, ami szerepel a csomagoláson, az későbbi időpont, ilyenkor is megehetitek
  • ha gyümölcsöt kaptatok, akkor mossátok meg mielőtt megeszitek.

Kép forrása: 21alive.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

#1. Mit hol tároljunk? – Frigó kisokos

eteltcsakokosan

TEJBEN-VAJBAN 1.

eteltcsakokosan

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató