Ételtcsakokosan

Csokinyuszi a fűben

2016. március 25.

Húsvétkor a gyerekek nagyon várják a nyuszit, fészket készítenek és már hajnalban lesik az udvart, keresve a csokitojásokat vagy csokinyuszikat. Ilyenkor is a minőségre adjunk, a kevesebb néha több. Figyeljünk a címkékre, és vásároljunk csokoládéból készült termékeket. Ne nagy mennyiségű édességet vásároljunk, az elsődleges szempont a minőség legyen és erre gyermekünket is szoktassuk rá. A kínálatban találhatunk bevonó-masszából készülteket és csokoládékat is.

Alapvetően a csokinyuszik, csokitojások 3 csokoládéfajtából készülnek, melyben a Magyar Élelmiszerkönyv van segítségünkre:

  • tejcsokoládé: kakaótermékekből, és cukrokból és tejből vagy tejtermékekből készül, legalább 25 % összes kakaó szárazanyagot és legalább 14 % tej szárazanyagot és legalább 25 % összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalmaz.
  • étcsokoládé: kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag. A magasabb kakaótartalom általában jobb minőségű, kedvezőbb élvezeti értékű termékre utal, de fontos a többi alapanyag minősége és az alkalmazott gyártástechnológia is.
  • fehércsokoládé: nem tartalmaz kakaóport, kakaóvajból, tejből vagy tejtermékekből és cukrokból készül, és legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz.

easter-1256649_640

A bevonómasszából készült termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, ezt egyéb növényi zsiradékkal helyettesítik. A kakaótartalmú masszák kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5%. A fehér és színes bevonómasszák kakaóanyagot nem tartalmaznak. A bevonómasszás édességek ízükben és állagukban is eltérnek a csokoládéból készült termékektől, élvezeti értékük jóval alacsonyabb.

Mire figyeljünk vásárláskor?

  • Figyeljünk oda a tárolási körülményekre (hőfok, illatok/szagok, higiénia).
  • Kezdjük a vásárlást a címke elolvasásával (pontos megnevezés, összetevők listája, minőség megőrzési idő, a gyártó vagy forgalmazó adatai).
  • Sérült, szakadt csomagolású, jelöletlen terméket ne vegyünk meg.
  • Sose vásároljunk az aluljárókban kínálgatott, gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű árukból.
  • Mindig őrizzük meg a termékek blokkját, mert így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra, intézkedésre.
  • Válasszunk jó minőségű csokoládéból készült édességet, mely nem csak a lelkünknek, de egészségünknek is jót fog tenni, természetesen mértékkel fogyasztva.

Ha nem bírunk a rengeteg csokitojással, akkor nyugodtan használjuk fel és készítsünk belőle egyéb finomságokat. A még hideg reggeleken biztosan jól fog esni egy bögre forró csokoládé, vagy összetörve gazdagítsuk vele süteményeinket, felolvasztva egy kis vaj hozzáadásával pedig remek csokimáz lesz belőle.

A csokoládét fénytől, intenzív szagoktól és illatoktól, nedvességtől és magas páratartalomtól védve tároljuk. A megfelelő tárolási hőmérséklet 16-23 °C között van. Helyes tárolási körülmények között a csokoládé hosszan eltartható, természetesen a minőség megőrzési időn belül!

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A földimogyoró hüvelyes növény, az ananász pedig bokron terem

eteltcsakokosan

Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…

eteltcsakokosan

E-számok: tudod, miért vannak?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató