Húsvétkor a gyerekek nagyon várják a nyuszit, fészket készítenek és már hajnalban lesik az udvart, keresve a csokitojásokat vagy csokinyuszikat. Ilyenkor is a minőségre adjunk, a kevesebb néha több. Figyeljünk a címkékre, és vásároljunk csokoládéból készült termékeket. Ne nagy mennyiségű édességet vásároljunk, az elsődleges szempont a minőség legyen és erre gyermekünket is szoktassuk rá. A kínálatban találhatunk bevonó-masszából készülteket és csokoládékat is.
Alapvetően a csokinyuszik, csokitojások 3 csokoládéfajtából készülnek, melyben a Magyar Élelmiszerkönyv van segítségünkre:
- tejcsokoládé: kakaótermékekből, és cukrokból és tejből vagy tejtermékekből készül, legalább 25 % összes kakaó szárazanyagot és legalább 14 % tej szárazanyagot és legalább 25 % összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalmaz.
- étcsokoládé: kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag. A magasabb kakaótartalom általában jobb minőségű, kedvezőbb élvezeti értékű termékre utal, de fontos a többi alapanyag minősége és az alkalmazott gyártástechnológia is.
- fehércsokoládé: nem tartalmaz kakaóport, kakaóvajból, tejből vagy tejtermékekből és cukrokból készül, és legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz.
A bevonómasszából készült termékek nem tartalmaznak kakaóvajat, ezt egyéb növényi zsiradékkal helyettesítik. A kakaótartalmú masszák kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5%. A fehér és színes bevonómasszák kakaóanyagot nem tartalmaznak. A bevonómasszás édességek ízükben és állagukban is eltérnek a csokoládéból készült termékektől, élvezeti értékük jóval alacsonyabb.
Mire figyeljünk vásárláskor?
- Figyeljünk oda a tárolási körülményekre (hőfok, illatok/szagok, higiénia).
- Kezdjük a vásárlást a címke elolvasásával (pontos megnevezés, összetevők listája, minőség megőrzési idő, a gyártó vagy forgalmazó adatai).
- Sérült, szakadt csomagolású, jelöletlen terméket ne vegyünk meg.
- Sose vásároljunk az aluljárókban kínálgatott, gyanúsan olcsó, ismeretlen eredetű árukból.
- Mindig őrizzük meg a termékek blokkját, mert így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra, intézkedésre.
- Válasszunk jó minőségű csokoládéból készült édességet, mely nem csak a lelkünknek, de egészségünknek is jót fog tenni, természetesen mértékkel fogyasztva.
Ha nem bírunk a rengeteg csokitojással, akkor nyugodtan használjuk fel és készítsünk belőle egyéb finomságokat. A még hideg reggeleken biztosan jól fog esni egy bögre forró csokoládé, vagy összetörve gazdagítsuk vele süteményeinket, felolvasztva egy kis vaj hozzáadásával pedig remek csokimáz lesz belőle.
A csokoládét fénytől, intenzív szagoktól és illatoktól, nedvességtől és magas páratartalomtól védve tároljuk. A megfelelő tárolási hőmérséklet 16-23 °C között van. Helyes tárolási körülmények között a csokoládé hosszan eltartható, természetesen a minőség megőrzési időn belül!
Kapcsolódó cikkek
- Csokoládé házilag
- xCsokivásárlás előtt ajánljuk figyelmükbe a tejcsokoládé szupermenta termékteszt eredményét