Ételtcsakokosan

Csikai Tímea és Anna mézeskalács receptje

2016. január 27.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 45 dkg liszt,
  • 25 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 25 dkg méz,
  • 3 db tojás,
  • 1 kiskanál szódabikarbóna,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt szegfűszeg.

 

Az elkészítése egyszerű: összekeverjük a száraz hozzávalókat, nagyon alaposan, hogy a fűszerekből mindenhová jusson, majd összedolgozzuk a folyékony dolgokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk. Lisztes deszkán 3 mm vékonyra elnyújtjuk a tésztát, formával kiszúrjuk. Fontos, hogy alatta mindig elegendő liszt legyen! A sütőlapot megvajazzuk, lisztezzük, vagy egyszerűen csak sütőpapírral leterítjük. A mézeskalács formákat ne rakjuk nagyon szorosan egymás mellé, mert sütés közben megdagadnak és összeragadhatnak. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, ha dióval vagy mandulával szeretnénk díszíteni, akkor azt most helyezzük rá. (Írókázni pedig sütés után 1-2 nappal szoktam.) 175°C fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az írókához 20 dkg porcukrot 1 tojásfehérjéhez adagolok lassan, kanalanként, majd keverőlapáttal elkeverem. Akkor jó, ha már csak nagyon lassan folyik le a keverőlapátról. Azért szoktam később írókázni (addig konyharuhával letakarva pihentetem őket), mert így kisebb a veszélye, hogy a rajz lepereg róla.

Azt tanultam az idősebbektől, hogy a megsült mézeskalács a szobalevegőn állva gyönyörűen igazodik a levegő páratartalmához: ha száraz a levegő, a mézes is kemény lesz, ha párás, akkor puha marad.

CSikaiAnna7ésféléves CsikaiTímea4ésféléves

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fűszernövények 2.

eteltcsakokosan

A tej világnapja

eteltcsakokosan

#hűtőkihívás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató