Ételtcsakokosan

Csikai Tímea és Anna mézeskalács receptje

2016. január 27.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 45 dkg liszt,
  • 25 dkg porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 25 dkg méz,
  • 3 db tojás,
  • 1 kiskanál szódabikarbóna,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt szegfűszeg.

 

Az elkészítése egyszerű: összekeverjük a száraz hozzávalókat, nagyon alaposan, hogy a fűszerekből mindenhová jusson, majd összedolgozzuk a folyékony dolgokkal. Egy éjszakát állni hagyjuk. Lisztes deszkán 3 mm vékonyra elnyújtjuk a tésztát, formával kiszúrjuk. Fontos, hogy alatta mindig elegendő liszt legyen! A sütőlapot megvajazzuk, lisztezzük, vagy egyszerűen csak sütőpapírral leterítjük. A mézeskalács formákat ne rakjuk nagyon szorosan egymás mellé, mert sütés közben megdagadnak és összeragadhatnak. A tetejüket tojássárgájával megkenjük, ha dióval vagy mandulával szeretnénk díszíteni, akkor azt most helyezzük rá. (Írókázni pedig sütés után 1-2 nappal szoktam.) 175°C fokra előmelegített sütőben kb. 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az írókához 20 dkg porcukrot 1 tojásfehérjéhez adagolok lassan, kanalanként, majd keverőlapáttal elkeverem. Akkor jó, ha már csak nagyon lassan folyik le a keverőlapátról. Azért szoktam később írókázni (addig konyharuhával letakarva pihentetem őket), mert így kisebb a veszélye, hogy a rajz lepereg róla.

Azt tanultam az idősebbektől, hogy a megsült mézeskalács a szobalevegőn állva gyönyörűen igazodik a levegő páratartalmához: ha száraz a levegő, a mézes is kemény lesz, ha párás, akkor puha marad.

CSikaiAnna7ésféléves CsikaiTímea4ésféléves

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Húspótlók, alternatív fehérjeforrások

eteltcsakokosan

Vizsgaidőszakban is csak okosan!

eteltcsakokosan

Túlélő tojások

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató