Ételtcsakokosan

Cseresznyés lepények üvegben

2015. június 8.
img_2774ed1-238x300

Egyre nagyobb divat az angol nyelvterületen „shortcake”, ami keksz-, vagy piskóta alapú gyümölcsökkel és tejszínes krémmel töltött süteményeket jelent. Ezeket a recepteket egyre jobban egyszerűsítik és van olyan is amit már nem tepsiben sütnek, hanem kis üvegekben készítik el. 
Íme egy üvegbe zárt cseresznyés lepény receptje.

img_2774ed1-238x300

Hozzávalók
Cseresznyebefőtthöz:

  • 1,5 kg cseresznye
  • 125 g cukor
  • 3 tk kukorica keményítő
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 1 tk mandulaaroma

Lepényhez:

  • 250 g liszt
  • 62 g cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • legfeljebb 1 dl tej
  • 4 tk olvasztott vaj
  • 1 tk vanilia

Kis hőálló üvegek vagy csészék.
Elkészítése

Először a kompótot készítjük el. A cseresznyét mossuk meg alaposan és magozzuk ki, majd egy lábosba együk. A cseresznyéhez keverjük a cseresznyét, a keményítőt, a kifacsart citrom levét és mandulaaromát. 10 percig főzzük, amíg a leve sűrű nem lesz, viszont a cseresznyében marad még lé bőségesen. Osszuk el a forró kompótot négy üvegbe/csészébe.

A tészta száraz hozzávalóit és a folyékony hozzávalóit külön-külön keverjük össze, majd öntsük egybe és addig keverjük, amíg egyenletes állagú nem lesz.

Minden kompótos üveg tetejére egy nagy kanállal helyezzünk a tésztából és megszórhatjuk mandulával és fahéjjal. Előmelegített sütőben 211 fokon 15 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz a teteje.

Miután kicsit lehűlt kanalazva ajánlott fogyasztani.

Élelmiszerbiztonsági tippek

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A cseresznyét és citromot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

img_2774ed1-200x125

Forrás: http://bakingamoment.com/cherry-cobbler-in-a-jar/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

eteltcsakokosan

Készíts házilag mustot

eteltcsakokosan

Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató