Ételtcsakokosan

Cseresznyés lepények üvegben

2015. június 8.
img_2774ed1-238x300

Egyre nagyobb divat az angol nyelvterületen „shortcake”, ami keksz-, vagy piskóta alapú gyümölcsökkel és tejszínes krémmel töltött süteményeket jelent. Ezeket a recepteket egyre jobban egyszerűsítik és van olyan is amit már nem tepsiben sütnek, hanem kis üvegekben készítik el. 
Íme egy üvegbe zárt cseresznyés lepény receptje.

img_2774ed1-238x300

Hozzávalók
Cseresznyebefőtthöz:

  • 1,5 kg cseresznye
  • 125 g cukor
  • 3 tk kukorica keményítő
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 1 tk mandulaaroma

Lepényhez:

  • 250 g liszt
  • 62 g cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • legfeljebb 1 dl tej
  • 4 tk olvasztott vaj
  • 1 tk vanilia

Kis hőálló üvegek vagy csészék.
Elkészítése

Először a kompótot készítjük el. A cseresznyét mossuk meg alaposan és magozzuk ki, majd egy lábosba együk. A cseresznyéhez keverjük a cseresznyét, a keményítőt, a kifacsart citrom levét és mandulaaromát. 10 percig főzzük, amíg a leve sűrű nem lesz, viszont a cseresznyében marad még lé bőségesen. Osszuk el a forró kompótot négy üvegbe/csészébe.

A tészta száraz hozzávalóit és a folyékony hozzávalóit külön-külön keverjük össze, majd öntsük egybe és addig keverjük, amíg egyenletes állagú nem lesz.

Minden kompótos üveg tetejére egy nagy kanállal helyezzünk a tésztából és megszórhatjuk mandulával és fahéjjal. Előmelegített sütőben 211 fokon 15 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz a teteje.

Miután kicsit lehűlt kanalazva ajánlott fogyasztani.

Élelmiszerbiztonsági tippek

  • Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
  • Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
  • A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
  • A cseresznyét és citromot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

img_2774ed1-200x125

Forrás: http://bakingamoment.com/cherry-cobbler-in-a-jar/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

Biokérdés, azaz mitől jó a bio?

eteltcsakokosan

Tojásvásárlás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató