Egyre nagyobb divat az angol nyelvterületen „shortcake”, ami keksz-, vagy piskóta alapú gyümölcsökkel és tejszínes krémmel töltött süteményeket jelent. Ezeket a recepteket egyre jobban egyszerűsítik és van olyan is amit már nem tepsiben sütnek, hanem kis üvegekben készítik el.
Íme egy üvegbe zárt cseresznyés lepény receptje.
Hozzávalók
Cseresznyebefőtthöz:
- 1,5 kg cseresznye
- 125 g cukor
- 3 tk kukorica keményítő
- ½ citrom kifacsart leve
- 1 tk mandulaaroma
Lepényhez:
- 250 g liszt
- 62 g cukor
- 2 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só
- 1/2 citrom kifacsart leve
- legfeljebb 1 dl tej
- 4 tk olvasztott vaj
- 1 tk vanilia
Kis hőálló üvegek vagy csészék.
Elkészítése
Először a kompótot készítjük el. A cseresznyét mossuk meg alaposan és magozzuk ki, majd egy lábosba együk. A cseresznyéhez keverjük a cseresznyét, a keményítőt, a kifacsart citrom levét és mandulaaromát. 10 percig főzzük, amíg a leve sűrű nem lesz, viszont a cseresznyében marad még lé bőségesen. Osszuk el a forró kompótot négy üvegbe/csészébe.
A tészta száraz hozzávalóit és a folyékony hozzávalóit külön-külön keverjük össze, majd öntsük egybe és addig keverjük, amíg egyenletes állagú nem lesz.
Minden kompótos üveg tetejére egy nagy kanállal helyezzünk a tésztából és megszórhatjuk mandulával és fahéjjal. Előmelegített sütőben 211 fokon 15 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz a teteje.
Miután kicsit lehűlt kanalazva ajánlott fogyasztani.
Élelmiszerbiztonsági tippek
- Tiszta kéz, tiszta környezet, tiszta eszközök, megbízható beszerzési forrás.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- A lisztet felhasználás előtt szitáljuk át.
- A cseresznyét és citromot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.