Vendégváráskor a legpraktikusabb megoldás az előre elkészíthető krém, amihez már csak bagettet kell szeletelni vagy kenyeret pirítani. A Hüvelyesek Nemzetközi Éve kapcsán íme újabb receptek.
Borsókrém
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
- só ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítése:
A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. Ezt követően jöhet a borsó, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és lefedve 10 percig pároljuk. A 10 perc vége fel a kis csokor petrezselymet – miután megmostuk és lecsepegtettük – apróra vágjuk és a borsóra szórjuk.
Egy magasabb falú tálalóedénybe öntjük a borsót és botturmix-szal pürésítjük. Lágyíthatjuk tejszínnel, tejföllel vagy vajjal.
Több fűszerezést is érdemes kipróbálni, lehet petrezselyem helyett mustárral, mentával, korianderrel, snidlinggel kísérletezni.
Babkrém
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 40 dkg fehérbab (konzerv)
- kakukkfű
- fehérbors
- zöldség alaplé
- só
- olaj
Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. ha száraz babot használunk, akkor előző este válogassuk át, mossuk meg és vízbe áztatva hagyjuk állni egy éjszakát. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát megdinszteljük, majd a babot, vagy bab konzervet beleöntjük. Fűszerezzük sóval, borssal, majd felöntjük zöldség alaplével. Babkonzerv esetében csak fel kell hevíteni, míg szárazbabnál lefedve hagyni kell puhára főni a zöldséget.
Kiöntjük a tálalóedénybe, friss kakukkfűvel megszórjuk és turmixgéppel pürésítjük.
Mindkét krém szendvicsbe, pirítósra vagy akár hús mellé pürének is felhasználható.
Élelmiszer-biztonsági tipp:
- Megbízható helyen vásároljunk!
- Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.
Kép: www.inspiredtaste.net,