Ételtcsakokosan

Borsókrém és babkrém

2016. január 28.
borsokrem-300x205

Vendégváráskor a legpraktikusabb megoldás az előre elkészíthető krém, amihez már csak bagettet kell szeletelni vagy kenyeret pirítani. A Hüvelyesek Nemzetközi Éve kapcsán íme újabb receptek.

Borsókrém

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • só ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:

A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. Ezt követően jöhet a borsó, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és lefedve 10 percig pároljuk. A 10 perc vége fel a kis csokor petrezselymet – miután megmostuk és lecsepegtettük – apróra vágjuk és a borsóra szórjuk.

Egy magasabb falú tálalóedénybe öntjük a borsót és botturmix-szal pürésítjük. Lágyíthatjuk tejszínnel, tejföllel vagy vajjal.

Több fűszerezést is érdemes kipróbálni, lehet petrezselyem helyett mustárral, mentával, korianderrel, snidlinggel kísérletezni.

borsokrem-300x205

Babkrém

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 40 dkg fehérbab (konzerv)
  • kakukkfű
  • fehérbors
  • zöldség alaplé
  • olaj

 

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. ha száraz babot használunk, akkor előző este válogassuk át, mossuk meg és vízbe áztatva hagyjuk állni egy éjszakát. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát megdinszteljük, majd a babot, vagy bab konzervet beleöntjük. Fűszerezzük sóval, borssal, majd felöntjük zöldség alaplével. Babkonzerv esetében csak fel kell hevíteni, míg szárazbabnál lefedve hagyni kell puhára főni a zöldséget.

Kiöntjük a tálalóedénybe, friss kakukkfűvel megszórjuk és turmixgéppel pürésítjük.

Mindkét krém szendvicsbe, pirítósra vagy akár hús mellé pürének is felhasználható.

Élelmiszer-biztonsági tipp:

  • Megbízható helyen vásároljunk!
  • Mindig ép és egészséges alapanyagokat szerezzünk be!
  • Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
  • Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, a zöldséget aztán a külön zöldségvágó deszkán szeleteljük.

Kép: www.inspiredtaste.net,

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piros tojást, hímes tojást biztonságosan

eteltcsakokosan

Az ivóvizes palackunkat is ki kell tisztítani!

eteltcsakokosan

DIY ajándék a konyhából

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató