Ételtcsakokosan

Biztonságos limonádékészítés

2015. június 2.

Az egyik legnépszerűbb nyári hűsítő a limonádé, ami nem is csoda, hiszen az alap verzióhoz mindössze 3 alapanyag szükséges és percek alatt elkészíthető.

mineral-water-1532300_640

Viszont nem csak citromból készíthetünk limonádét! Egyre elterjedtebb a narancsból, limeból és grépfrútból készült változat is, valamint fogyaszthatjuk szénsavas- vagy mentes vízzel, szódával, alkohollal vagy anélkül.

Talán hihetetlennek tűnik, de egy egyszerű limonádé is veszélyeket rejthet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.

  • Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
  • Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
  • Amennyiben citromszeleteket is a szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
  • A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
  • Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
  • Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
  • Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
  • Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.

Két nem hétköznapi limonádé receptet mutatunk be

Gyömbéres limonádélimcsi-400x231

Hozzávalók:

  • 4 citrom
  • egy kis darab gyömbér (kb. 2 cm nagyságú)
  • 6 evőkanál cukor vagy méz
  • ásványvíz és jégkocka
  • friss mentalevelek

Elkészítése:

A citromokat facsarjuk egy tálba, majd reszeljük le a gyömbért, tépkedjük le a mentaleveleket és add őket a citromléhez. Adjuk a keverékhez a citromok belsejét, majd egy kanál hátuljával nyomkodjuk át a pépet, végül szűrjük le a masszát, hogy megkapjuk a tiszta, ízes levet.

Öntsük az így kapott levet egy kancsóba, adjuk hozzá a cukrot vagy a mézet és keverjük addig, amíg fel nem olvad benne. Öntsük hozzá az előre lehűtött vizet és már tálalhatjuk is.

Uborkás bazsalikomos limonádé

Hozzávalók:

  • 1 db friss kígyóuborka
  • 10-15 levél friss bazsalikom
  • 1 citrom
  • cukor ízlés szerint

Egy kancsóba, amiben tálalni fogjuk a hűsítőt, tépkedjük bele a megmosott és lecsepegtetett bazsalikomleveleket, szórjuk meg cukorral és facsarjuk rá a citrom levét. Egy törőfával vagy kanállal nyomkodjuk össze a hozzávalókat, hogy kiengedjen az ízük. Szeleteljük fel a megmosott kígyóuborkát és a karikákat tegyük bele a kancsóba, majd 1,5-2 liter meleg vízzel öntsük fel az egészet. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrve töltsük poharakba és bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Kapcsolódó cikk: Fokozottan vigyázzunk a citrusfélék héjával!

Fotó: ideafashion.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Balkonon termesztett fűszernövények

eteltcsakokosan

Hány napig fogyasztható…?

eteltcsakokosan

Bevásárlás I.

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató