Az egyik legnépszerűbb nyári hűsítő a limonádé, ami nem is csoda, hiszen az alap verzióhoz mindössze 3 alapanyag szükséges és percek alatt elkészíthető.
Viszont nem csak citromból készíthetünk limonádét! Egyre elterjedtebb a narancsból, limeból és grépfrútból készült változat is, valamint fogyaszthatjuk szénsavas- vagy mentes vízzel, szódával, alkohollal vagy anélkül.
Talán hihetetlennek tűnik, de egy egyszerű limonádé is veszélyeket rejthet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.
Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.
- Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
- Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
- Amennyiben citromszeleteket is a szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
- A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
- Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
- Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
- Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
- Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.
Két nem hétköznapi limonádé receptet mutatunk be
Gyömbéres limonádé
Hozzávalók:
- 4 citrom
- egy kis darab gyömbér (kb. 2 cm nagyságú)
- 6 evőkanál cukor vagy méz
- ásványvíz és jégkocka
- friss mentalevelek
Elkészítése:
A citromokat facsarjuk egy tálba, majd reszeljük le a gyömbért, tépkedjük le a mentaleveleket és add őket a citromléhez. Adjuk a keverékhez a citromok belsejét, majd egy kanál hátuljával nyomkodjuk át a pépet, végül szűrjük le a masszát, hogy megkapjuk a tiszta, ízes levet.
Öntsük az így kapott levet egy kancsóba, adjuk hozzá a cukrot vagy a mézet és keverjük addig, amíg fel nem olvad benne. Öntsük hozzá az előre lehűtött vizet és már tálalhatjuk is.
Uborkás bazsalikomos limonádé
Hozzávalók:
- 1 db friss kígyóuborka
- 10-15 levél friss bazsalikom
- 1 citrom
- cukor ízlés szerint
Egy kancsóba, amiben tálalni fogjuk a hűsítőt, tépkedjük bele a megmosott és lecsepegtetett bazsalikomleveleket, szórjuk meg cukorral és facsarjuk rá a citrom levét. Egy törőfával vagy kanállal nyomkodjuk össze a hozzávalókat, hogy kiengedjen az ízük. Szeleteljük fel a megmosott kígyóuborkát és a karikákat tegyük bele a kancsóba, majd 1,5-2 liter meleg vízzel öntsük fel az egészet. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrve töltsük poharakba és bazsalikommal díszítve tálaljuk.
Kapcsolódó cikk: Fokozottan vigyázzunk a citrusfélék héjával!
Fotó: ideafashion.hu