Ételtcsakokosan

Biztonságos limonádékészítés

2015. június 2.

Az egyik legnépszerűbb nyári hűsítő a limonádé, ami nem is csoda, hiszen az alap verzióhoz mindössze 3 alapanyag szükséges és percek alatt elkészíthető.

mineral-water-1532300_640

Viszont nem csak citromból készíthetünk limonádét! Egyre elterjedtebb a narancsból, limeból és grépfrútból készült változat is, valamint fogyaszthatjuk szénsavas- vagy mentes vízzel, szódával, alkohollal vagy anélkül.

Talán hihetetlennek tűnik, de egy egyszerű limonádé is veszélyeket rejthet, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a limonádé valóban frissítő legyen.

  • Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
  • Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
  • Amennyiben citromszeleteket is a szeretnénk a limonádéba tenni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy csak és kizárólag bio citromot vásároljunk. A bio citrom héját mesterséges szerrel nem kezelik, de természetesen ezeket is meg kell mosni felhasználás előtt.
  • A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
  • Használjunk csapvizet vagy palackozott vizet a limonádéhoz, a jégkockát is ebből készítsük el.
  • Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
  • Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
  • Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.

Két nem hétköznapi limonádé receptet mutatunk be

Gyömbéres limonádélimcsi-400x231

Hozzávalók:

  • 4 citrom
  • egy kis darab gyömbér (kb. 2 cm nagyságú)
  • 6 evőkanál cukor vagy méz
  • ásványvíz és jégkocka
  • friss mentalevelek

Elkészítése:

A citromokat facsarjuk egy tálba, majd reszeljük le a gyömbért, tépkedjük le a mentaleveleket és add őket a citromléhez. Adjuk a keverékhez a citromok belsejét, majd egy kanál hátuljával nyomkodjuk át a pépet, végül szűrjük le a masszát, hogy megkapjuk a tiszta, ízes levet.

Öntsük az így kapott levet egy kancsóba, adjuk hozzá a cukrot vagy a mézet és keverjük addig, amíg fel nem olvad benne. Öntsük hozzá az előre lehűtött vizet és már tálalhatjuk is.

Uborkás bazsalikomos limonádé

Hozzávalók:

  • 1 db friss kígyóuborka
  • 10-15 levél friss bazsalikom
  • 1 citrom
  • cukor ízlés szerint

Egy kancsóba, amiben tálalni fogjuk a hűsítőt, tépkedjük bele a megmosott és lecsepegtetett bazsalikomleveleket, szórjuk meg cukorral és facsarjuk rá a citrom levét. Egy törőfával vagy kanállal nyomkodjuk össze a hozzávalókat, hogy kiengedjen az ízük. Szeleteljük fel a megmosott kígyóuborkát és a karikákat tegyük bele a kancsóba, majd 1,5-2 liter meleg vízzel öntsük fel az egészet. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrve töltsük poharakba és bazsalikommal díszítve tálaljuk.

Kapcsolódó cikk: Fokozottan vigyázzunk a citrusfélék héjával!

Fotó: ideafashion.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sajtoljunk

eteltcsakokosan

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

Őszi körtefajták – nektek melyik a kedvencetek?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató