Hozzávalók:
- 250 g méz
- 300 g finomliszt
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g margarin
- 100 g kristálycukor
- 2 egész tojás
- 1 tojás fehérje ( a figurák megkenéséhez)
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- 1 csapott tk. sütőpor
- fél csomag mézesfűszer keverék
- 1 ek. holland kakaópor
Cukormáz:
- 1 tojás fehérje
- 200g porcukor
- néhány csepp citromlé
Robotgéppel kemény habbá verjük az összetevőket, zacskóba szedjük a habot, kis lyukat vágunk a zsákocskára, majd ezzel díszítjük a mézeskalácsokat.
Elkészítés:
A száraz összetevőket egy tálban alaposan összekeverjük, majd beleütjük a tojásokat. A felmelegített mézben feloldjuk a margarint, hozzáöntjük a többi anyaghoz és addig gyúrjuk, amíg a cukor kristályait már nem látjuk a benne. Így szép sima tésztával dolgozhatunk. Néhány órára hűvös helyen pihentetjük, majd fél centiméter vastagra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk. A tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével és közepesen forró sütőben 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt, cukormázzal, magokkal és mazsolával díszítjük.