Ételtcsakokosan

Benzolszármazékot találtak a lett sprotniban

2014. január 17.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei határérték feletti benzolszármazékot mutattak ki Lettországból származó tengeri halkonzervekben – közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.
Az Európai Unió az élelmiszerbiztonságot szavatoló gyorsriasztási rendszerére a magyar élelmiszerlánc-biztonsági hatóság január 9-én tette fel az ezzel kapcsolatos riasztást. A 160 grammos sprotnit tartalmazó, összesen mintegy 77 ezer darab Lettországból származó tengeri halkonzervet az ellenőrök levetették a boltok polcairól. A tengeri halkonzerveket, amennyiben azokat Lettország visszafogadja, visszaszállítják a balti országba, amennyiben nem, Magyarországon semmisítik meg azokat – tájékoztatott a helyettes államtitkár.
Közérdekű tájékoztatás:

A NÉBIH szakmai felügyelete alatt működő élelmiszerlánc-felügyeleti szerv kizárólag az alábbi azonosítókkal rendelkező, Lettországból származó halkonzerv tételt vonta ki a forgalomból határérték feletti benzolszármazék (policiklikus aromás szénhidrogén) tartalma miatt:

  • Termék neve: Füstölt sprotni növényi olajban
  • Nettó tömeg: 160 g
  • Gyártási idő: 07.11.2012
  • Minőségmegőrzési idő: 07.05.2015
  • Tételazonosító: 352 A004549
  • Létesítményazonosító jelölés: LV A004549 EK

A tétel kereskedelmi forgalomban már nem kapható!

Képgaléria a termékről.

Forrás:
MTI, NEBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Vigyázz, a szakácskönyved szalmonellát okozhat!

eteltcsakokosan

Otthonról hozott dobozok veszélye

eteltcsakokosan

#7. Hűtőben vagy hűtőn kívül?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató