Ételtcsakokosan

Bejgliben, sajttal vagy magában: ínyünkre való

2013. október 14.

A közönséges dió (Juglans regia) Magyarországon is őshonos növény, melynek termése régóta közkedvelt élelmiszer. A diófának úgynevezett úszó termése van, a fa ezért természetes körülmények között az árterekben jellemző. A diófélék családjában számos ehető termésűvel találkozhatunk az általunk ismert közönséges dión kívül: ide tartozik például a pekán dió, fekete dió, japán dió is. A diófélék a világ több területén őshonosak: Kelet-Ázsiában, Ázsia középső és nyugati részétől a Délkelet-Európáig húzódó sávban, valamint Észak- és Dél-Amerikában.

walnut-1213037_640

A dió az olajos magvak közé tartozik, ezért energiatartalma elég magas.A dióolaj összetétele rendkívül kedvező: nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyek bizonyítottan jó hatással alkalmazhatóak a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére. A telítetlen zsírsavak közül érdemes kiemelnünk az omega-3- és omega-6-zsírsavakat, melyek az emberi szervezet számára esszenciálisak. Szervezetünk ugyanis nem tudja előállítani őket, csak külső forrásból vihetők be. A dióolaj, mivel növényi eredetű, koleszterint nem tartalmaz. A dió fehérjéinek aminosav-összetétele is igen ked vező, számos esszenciális aminosavat (például fenilalanin, leucin, arginin) tartalmaz.

Csírázáskor a növénynek sok tápanyagra van szüksége, melyeket az emberi szervezet is jól hasznosít, ezeket a diótermés tartalmazza. A dió kiváló antioxidánsforrás, emellett vitamin- és ásványi anyagtartalma is kiemelkedő. Tartalmaz A, B1, B6, E-vitamint; folsavat, szelént, remek kalcium-, kálium-, foszfor- és magnézium-forrás.Látva ezeket a kedvező beltartalmi értékeket, senki sem csodálkozik, ha azt mondjuk, nagyon egészséges a dió és a diófélék fogyasztása.

Már említettük, hogy értékes zsírsavai csökkenthetik az összkoleszterin-szintet, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának mérsékléséhez, javítják a vér zsírsavösszetételét. Egyes kutatások szerint a dió olajsavai csökkentik az érfalak gyulladásos problémáit is. Emellett fogyasztása omega-3-zsírsav tartalma miatt a cukorbetegek számára különösen ajánlott, akik leginkább érintettek a szív- és érrendszeri betegségekben.

Szerencsére a dió nagyon sokoldalúan felhasználható: fogyaszthatjuk önmagában vagy salátákba keverve, valamint sütemények, müzlik összetevőjeként. A karácsonyi diós bejglinek is vannak tehát jótékony hatásai – persze csak módjával együk, hiszen elég sok szénhidráttal visszük be ezt az önmagában hasznos élelmiszert. A diót vásárolhatjuk hántolva és egészben is.

 

Mire is kell figyelnünk a vásárláskor?

  • megbízható helyről vásároljunk
  • figyeljünk a penészesedés jeleire, amelyeket szabad szemmel is jól láthatunk
  • szintén hagyatkozhatunk érzékszerveinkre, hogy megállapíthassuk, avas-e a termék
  • a súlyuk alapján következtethetünk a dió frissességére, ugyanis a friss példányok viszonylag nehezek
  • ha dióbelet vásárolunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen molyos

Tároláskor is az avasodástól és a penészesedéstől óvjuk a legjobban! A diót és más olajos magvakat hűvös, jól szellőztethető, száraz levegőjű helyiségben tároljuk! Feldolgozáskor válogassuk át a dióbeleket, az elszíneződött, avas példányokat távolítsuk el! Mivel a tisztított dióbél szenynyezettsége nem zárható ki, javasoljuk, hogy a további sütés-főzés nélkül fogyasztható édességekbe, krémekbe kerülő diót előzetesen hőkezeljék! A blansírozás, pörkölés csökkenti a dión esetlegesen jelen levő baktériumok számát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy különleges hagymaféle: a póréhagyma

eteltcsakokosan

Lila káposzta másképp

eteltcsakokosan

Zöldségek a grillen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató