Ételtcsakokosan

Bébiételeket tesztelt a NÉBIH

2014. március 5.

Bébiételeket tesztelt laboratóriumában a Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a 11 megvizsgált minta közül eggyel kapcsolatban merült fel kifogás. Az érintett élelmiszert a legnagyobb arányban forgalmazó üzletlánc azonnal visszahívta a terméket, a fogyasztók már nem találkozhatnak vele a Tesco polcain.

 A hatósági vizsgálatok az egyik gyümölcsös bébiételben határérték feletti mennyiségben növényvédő-szer hatóanyag, etofenprox maradékot mutattak ki. Egy másik általánosan elterjedt növényvédő-szer, a kaptán bomlástermékéből határérték körüli értéket mértek. A kimutatott mennyiségben egyik hatóanyag sem jelentett közvetlen veszélyt a gyermekek egészségére.

Az etofenprox rovarölő hatásáról ismert, a gerincesekre, így az emberekre nem jelent közvetlen veszélyt, a jogszabályok azonban szigorúan szabályozzák, hogy az élelmiszerek milyen mennyiségben tartalmazhatnak ilyen jellegű hatóanyagokat.

Az érintett termék etofenprox-maradék tartalma ezt a bébiételekre vonatkozó határértéket túllépte. A bébiétel vizsgálata közben mérték a kaptánszármazék tartalmat is – az anyagot a gyümölcsök védelmére használják -, a tesztek határérték körüli eredményeket hoztak. A NÉBIH a jogszabálysértésről azonnal tájékoztatta a beszállítót és a forgalmazót,utóbbi a terméket azonnali hatállyal eltávolította a polcokról.

Bár a mért mennyiségek esetén közvetlen humán egészségkárosító hatás nem feltételezhető, tekintettel a bébiételeket fogyasztó csecsemők érzékenységére és sérülékenységére, az elővigyázatosság elvét alkalmazva a jogszabály a bébiételeknél szigorúbb határértéket határoz meg, mint a többi fogyasztók számára készült termékeknél. Az intézkedést a jogszabályok maradéktalan betartása és az elővigyázatosság teszi szükségessé.

Az ügy további kivizsgálása folyamatban van.

Tájékoztatás az etofenprox ARfD és ADI értékéről

Forrás: NÉBIH

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hűsítő gyümölcs és zöldséglevek

eteltcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

eteltcsakokosan

Ez legyen minden nap a tányérodon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató