Ételtcsakokosan

Az Új Kenyér Ünnepe

2015. augusztus 18.

Augusztus 20-a egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk. Ezen a napon ünnepeljük Szent István király megkoronázását, szentté avatását, a Szent Koronát, a keresztény állam alapítását, valamint az Új Kenyeret.

A kenyér (bármilyen formában is), már ősidők óta az egyik alapvető tápláléka az embernek, hiszen amíg kenyér van, addig nagy baj nem lehet, mellé szalonna és hagyma is került egyszer csak az asztalra.

Ha csak hétköznapjainkra gondolunk és elmegyünk a boltba kenyérért, rögtön tudjuk, melyik fajtát szeretnénk, céltudatosan megyünk a polchoz, emeljük le és tesszük a kosarunkba a szerencsés kiválasztott kenyeret. De ha egy pillanatra megállunk a polc előtt és tüzetesebben megszemléljük a választékot, hamar elbizonytalanodunk a nagy kínálatot látva. Belegondoltunk már, manapság hány fajta kenyér közül választhatunk? Kezdjük az elején…

A fehér kenyér 100% búzalisztből készül, a félbarna kenyér pedig 85%-ban félfehér búzalisztből és 15% világos rozslisztből. Sokan azt hihetik a rozskenyér és a rozsos kenyér egy és ugyanaz, azonban a rozskenyérnek legalább 40%-ban rozslisztből kell készülnie, míg a rozsos kenyér rozsliszt aránya 15,1% – 39,9%. Beszélhetünk még kukoricás és burgonyás kenyerekről, illetve többgabonás, olajos magvas, búzacsírás, szójás, korpás kenyerekről is.

bread-399286_640

De ez még nem a jéghegy csúcsa, nem szabad megfeledkeznünk a különleges, egyedi kenyerekről sem. Ilyen például a lepénykenyér, a lángos, a pita, a pászka, a gyülömcskenyér, a Graham-kenyér vagy a francia baguette.

A bőség zavarában hajlamosak vagyunk elfelejteni, milyen értéket is képvisel a kenyér, milyen hosszú utat jár be, mennyi formáláson esik át az a kis gabonaszem, ami később a vasárnapi asztalunk éke lesz.

Az Új Kenyér Ünnepén emlékezünk meg az aratásról, a kenyérről és a gabonáról. Ezen a napon kerül bemutatásra a nemzetiszínű szalaggal átkötött „Szent István napi” kenyér is, melyet immáron ötödik évben a Magyar Pékszövetség által rendezett országos kenyérversenyen választanak ki. Míg tavaly a rozstartalmú Várkapitány kenyeret választották ki, idén a Tönkölyös kenyér lett a győztes.

Ugyan ezen a napon, augusztus 20-án sütik meg Szolnokon Kárpát-medence kenyerét. Ennek különlegessége, hogy a kenyérhez szükséges lisztet magyarlakta települések felajánlásából gyűjtötték össze és mind azok, akik részt vettek ebben a programban kapnak a kenyérből. Az öt éves évfordulóra való tekintettel idén 2 darab 250 kilógrammos kenyeret sütnek, melynek egyikét Kolozsvárra viszik. Ezen kívül ugyan ebből a tésztából készítenek még 5 darab 50 kilógrammos kenyeret is, ezeket a Vajdaságba, Felvidékre, Kárpátaljára és Sepsiszentgyörgyre juttatják el.

Otthon mi is könnyen készíthetünk ízletes, ropogós, ínycsiklandó, többféle ízesítésű kenyeret.
 
Paradicsomos-mozzarellás kenyértekercs
Igazi nyáridéző kenyérkülönlegesség. Én egy grillvacsorára készítettem még a hőségben. Érdemes elkészíteni most, jólesik falatozása közben a meleg nyári napokra gondolni.
Hozzávalók
  • 50 dkg búzaliszt
  • másfél teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1,8 dl langyos víz
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 maréknyi koktélparadicsom
  • 1 csomag golyómozzarella
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél
  • 4-5 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítése

Szitáljuk a lisztet egy dagasztó tálba, szórjuk rá a szárított élesztőt, sót, kanalazzuk rá a natúr joghurtot, majd kezdjük el keverni úgy, hogy kis adagokban hozzáöntjük a langyos vizet. Dagasszuk addig, míg a tészta az edény falától el nem válik, majd tegyük langyos helyre, fedjük le tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.

Ha a tésztánk duplájára dagadt, borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagságú téglalapformára.

Kenjük meg a tésztát olívaolajjal, szórjuk rá a félbevágott koktélparadicsomokat és a félbevágott mozzarella sajtot. Szórjuk meg összetépkedett bazsalikomlevelekkel, majd tekerjük fel. A két végét nyomkodjuk egymásba, majd óvatosan tegyük át egy sütőlapra. A kenyérkoszorú széleit éles késsel vagdossuk be, hagyjuk még további 15 percig kelni, utána tegyük előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon 20-25 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

A kenyértekercsünket elkészíthetjük piros és zöld pesztóval, napon szárított paradicsommal és kecskesajttal is.
Forrás: http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/kenyerek/paradicsomos-mozzarellas-kenyertekercs.html
 
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:

  • Ételkészítés előtt (és közben is) nagyon fontos az alapos kézmosás.
  • Kezünk legyen tiszta és egészséges, ne legyen sérült a bőrfelület, az ékszereket, gyűrűket vegyük le!
  • A főzéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan tisztítsuk le, töröljük szárazra!
  • Mindig szitáljuk át a lisztet!

 
További cikkek a témában:

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi a jó sonka titka?

eteltcsakokosan

Fogyasszunk-e étrend-kiegészítőket?

eteltcsakokosan

Vitaminhiány tünetei

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató