Ételtcsakokosan
large-ginger-2-1319896-639x426

A gyömbér alig néhány évtizede vonult be nálunk a köztudatba, sokáig viszont csak egy szénsavas üdítőital jutott róla eszünkbe. Manapság azonban már könnyen hozzáférhető a boltokban akár frissen, akár porított formában. Nézzük, mi mindent tud ez az egészséges és különleges ízű csodanövény.

large-ginger-2-1319896-639x426

A gyömbér egészségügyi hatásairól szóló tanulmányoknak se szeri, se száma. Tudjuk róla, hogy kiváló gyomornyugtató, gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, sőt egyes daganatos megbetegedések ellen is hatásosnak bizonyult. Emellett természetesen nem elhanyagolható az élvezeti értéke sem, hiszen különleges, csípős ízével számos étel kiváló kísérőjeként szolgál- legyen az sós vagy édes.

ginger-676981_640Termesztése

A gyömbérben ráadásul az egyik legjobb dolog, hogy otthon is könnyedén termeszthetjük magunknak. Ehhez szükségünk van egy darab gyömbérre, amelyen már látszanak kissé a szemek. Ezt elültetjük egy földdel töltött virágcserépbe (a föld lehetőleg legyen valamennyire kötött). Az ültetéskor a szemek felfelé nézzenek, és a gumót 3-4cm vastag földdel takarjuk le. Jól locsoljuk meg. Mivel párás helyen könnyebben indul meg a fejlődés, érdemes lehet üveglappal vagy fóliával is letakarni a cserepet. Félárnyékban tartsuk, meleg helyen.

A kertbe is ültethetjük, ha a hőmérséklet éjjel is 10 fok felett marad. Ebben az esetben figyeljünk, hogy a gyömbér nem szereti a tűző napsütést, a nagyon erős szelet és a tartósan nedves talajokat. A szemekből nagyjából egy hónap alatt fognak kifejlődni az első levelek. A teljes érésig nagyjából 10 hónapra van szükség, mikor a levelek elszáradtak, felszedhetjük a gumókat. Persze ha addig nem akarunk várni, már korábban is szedhetünk fel párat a telep széléről. Ne felejtsük el egy- két darabot félretenni a következő évi ültetéshez!

 
Kandírozott gyömbér
Hozzávalók

  • 30 dkg gyömbér megtisztítva, tetszőleges csíkokra/ apró kockákra vágva
  • 30 dkg cukor
  • 4,5 dl víz
  • Tetszőlegesen plusz kristálycukor a borításhoz

Elkészítése
Először egy lábasban szirupot főzünk a vízből és cukorból, majd beletesszük a gyömbért. Alacsony lángon főzzük a gyömbért, amíg a meg nem puhulnak (kb egy- másfél óra). Leszűrjük a gyömbért és megforgatjuk még cukorban. Egy tálcára sütőpapírt teszünk és ráhelyezzük a cukros gyömbért. 1-2 napig jól szellőző helyen szárítjuk. Ezek után tárolhatjuk- igen mutatós pl befőttes vagy csatos üvegben.
 
6113556713_5b10811993_nGyömbéres keksz
Hozzávalók

  • 10 dkg liszt (lehet gluténmentes is, pl zabpehelyliszt)
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • 5 dkg plusz 3 evőkanál méz
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 kis kristálycukor szórni (elhagyható)
  • Fűszerkeverék: 1 kávéskanál őrölt gyömbér+ fél kávékanál fahéj+ 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítése 
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, fűszerekkel és 5 dkg mézzel. A vajat hozzákeverjük, kézzel összemorzsoljuk, majd hozzákanalazzuk a még 3 evőkanál mézet és összegyúrjuk. 2-3 cm-es gombócokat formálunk, tepsire rakjuk őket (hagyjunk köztük kb 5 cm helyet), és egy pohár bevizezett aljával kb 1 cm vastagra lapítjuk őket. A tetejüket megszórjuk egy kis kristálycukorral (elhagyható). 8-12 percig sütjük. Vigyázzunk, mert a méz miatt gyorsan pirul!
 
Gyömbéres ázsiai rizstészta
Hozzávalók

  • 1 csomag rizstészta
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 lime vagy citrom
  • 1,5 bögre karikákra vágott zöldhagyma
  • 2 evőkanál friss, nagyon apróra vágott gyömbér
  • ¼ bögre kurkuma aprózva
  • 3 evőkanál növényi olaj (hagyományosan szezámolaj)
  • 1 evőkanál chilis olaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál ecet (hagyományosan rizsborecet)
  • 2 evőkanál méz
  • Só, bors ízlés szerint

 Elkészítése
A tésztán és szezámmagon kívül minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, és félretesszük 10-15 percre, hogy az ízek összeérjenek. A tésztát a csomagoláson található módon megfőzzük (figyeljünk rá, hogy sok olyan termék létezik, amit nem kell hagyományosan főzni, csak forrásban lévő vízzel letakarni). Szűrjük le a tésztát és keverjük össze jól a fűszeres lével. A pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk, mellé egy negyed lime-ot vagy citromot teszünk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zsázsa az ablakban

eteltcsakokosan

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Mennyi ideig ehető?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató