Ételtcsakokosan

Az élelmiszerlánc-biztonság első láncszeme a minőségi termőföld

2013. április 23.

A természeti erőforrások és értékek megőrzése, az azokkal való felelős gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése, az épített és a természeti környezet védelme a XXI. században egyre inkább felértékelődő, egymással szorosan összefüggő, nemzetbiztonsági jelentőségű stratégiai feladat – fogalmazott Kardeván Endre a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára
a Tanakajdi Talajvédelmi Laboratóriumban tartott Föld Napi rendezvényen.

Az idén a civil mozgalmak mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) NTAI Tanakajdi Talajvédelmi Laboratóriuma is akciónapot tartott. Az államtitkár figyelemre méltó lehetőségnek nevezte az eseményt, amely lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok megismerhessék a természeti erőforrások védelme érdekében nap mint nap tett erőfeszítéseket. Az oktatás segítése, a közös együttműködés reményében a NÉBIH együttműködési megállapodást írt alá a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjával.

Kardeván Endre kiemelte: a jó minőségű, biztonságos élelmiszerellátás, a tájfenntartás, az ivóvízbázisok, a talajok védelme, az élővilág sokfélesége és a jó környezeti állapot megőrzése, a vidéki élet feltételeinek megteremtése egész Európában a legfontosabb kormányzati célok között szerepel. A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, aminek kiindulópontja az agrárkörnyezet védelme, különösen a termőföldjeink megőrzése – a talajvédelem – és az okszerű és fenntartható, integrált növényvédelem és növényegészségügy.

A környezet hosszú távú fenntarthatósága mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal biztosítja a káros anyagoktól mentes, egészséges élelmiszerek előállítását – fogalmazott Kardeván Endre. Mint mondta, hazánkban – Európában egyedülálló módon – a NÉBIH egyetlen hivatalként felügyeli az élelmiszerláncot érintő összes kockázatot. Így, az élelmiszer-lánc egészét lefedő ellenőrzési és felügyeleti rendszer lehetővé teszi az azonnali és hatékony beavatkozást. A hivatal hatósági jogosítványai megerősödtek, létrejött egy központi ellenőrzési csoport, amely országos illetékességgel, a hivatal teljes hatáskörében hajt végre ellenőrzéseket.
Forrás: www.kormany.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Használható-e egy élelmiszer jelölésében a diabetikus jelző?

szucseva

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

A legnagyobb fán termő gyümölcs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató