Ételtcsakokosan

Az élelmiszerlánc-biztonság első láncszeme a minőségi termőföld

2013. április 23.

A természeti erőforrások és értékek megőrzése, az azokkal való felelős gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése, az épített és a természeti környezet védelme a XXI. században egyre inkább felértékelődő, egymással szorosan összefüggő, nemzetbiztonsági jelentőségű stratégiai feladat – fogalmazott Kardeván Endre a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára
a Tanakajdi Talajvédelmi Laboratóriumban tartott Föld Napi rendezvényen.

Az idén a civil mozgalmak mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) NTAI Tanakajdi Talajvédelmi Laboratóriuma is akciónapot tartott. Az államtitkár figyelemre méltó lehetőségnek nevezte az eseményt, amely lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok megismerhessék a természeti erőforrások védelme érdekében nap mint nap tett erőfeszítéseket. Az oktatás segítése, a közös együttműködés reményében a NÉBIH együttműködési megállapodást írt alá a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjával.

Kardeván Endre kiemelte: a jó minőségű, biztonságos élelmiszerellátás, a tájfenntartás, az ivóvízbázisok, a talajok védelme, az élővilág sokfélesége és a jó környezeti állapot megőrzése, a vidéki élet feltételeinek megteremtése egész Európában a legfontosabb kormányzati célok között szerepel. A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, aminek kiindulópontja az agrárkörnyezet védelme, különösen a termőföldjeink megőrzése – a talajvédelem – és az okszerű és fenntartható, integrált növényvédelem és növényegészségügy.

A környezet hosszú távú fenntarthatósága mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal biztosítja a káros anyagoktól mentes, egészséges élelmiszerek előállítását – fogalmazott Kardeván Endre. Mint mondta, hazánkban – Európában egyedülálló módon – a NÉBIH egyetlen hivatalként felügyeli az élelmiszerláncot érintő összes kockázatot. Így, az élelmiszer-lánc egészét lefedő ellenőrzési és felügyeleti rendszer lehetővé teszi az azonnali és hatékony beavatkozást. A hivatal hatósági jogosítványai megerősödtek, létrejött egy központi ellenőrzési csoport, amely országos illetékességgel, a hivatal teljes hatáskörében hajt végre ellenőrzéseket.
Forrás: www.kormany.hu

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Milyen növényi "tejek" közül válogathatunk?

eteltcsakokosan

Csokis zabpelyhes keksz

eteltcsakokosan

Minden, amit az élelmiszer-biztonságról tudni kell

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató