Ételtcsakokosan

Az élelmiszer bizalmi termék

2015. július 2.

A vásárlói szokások megváltozása a vendéglátás területén is magával hozta az elektronikus kereskedelem térhódítását. Milyen egyszerű, időt spóroló dolog az internetet böngészve kiválasztani a kedvünkre való ételt, pizzát, desszertet!

 A megkívánt ételt azonban ilyenkor nem láthatjuk, csak a reklámját, rendeléskor és átvételkor ezért tartsunk szem előtt néhány szempontot!

A kiválasztott weblap, szórólap, reklám lehet nagyon csábító, színes, figyelemfelkeltő, de vajon fel van-e rajta tüntetve a szolgáltató neve, telephelye, elérhetősége? Fel van-e tüntetve a megrendelendő étel készítésének helye? Ha ezek az alapvető információk hiányoznak, ne rendeljünk! Keressünk másik online vagy telefonrendelésre értékesítést végző vendéglátó vállalkozást.

Az élelmiszer, az étel bizalmi termék. Csak olyan helyről rendeljünk, amelyet ismerünk, lehetőleg onnan, ahová előzőleg vendégként már betértünk és elégedetten távoztunk.

A rendeléskor legyen fontos szempont a rövid szállítási útvonal, a rövid szállítási idő, mivel a vendéglátó termékek az elhúzódó szállítás alatt nagyon gyorsan veszítenek a minőségükből, és biztonságosságuk is csökken. Ezért a megrendelt vendéglátó termék készítésének helye legyen minél közelebb ahhoz a helyhez, ahol elfogyasztjuk.

Legyünk bizalmatlanok! Olyan helyről rendeljünk, ahonnan közvetlenül – lehetőleg kiszállító cég közbeiktatása nélkül – hozzák ki az ételt, és lehetőségünk van a vendéglátó vállalkozás személyzetével közvetlenül kommunikálni. A rendelt étel összetételével, allergiát, vagy intoleranciát okozó összetevőivel kapcsolatos tájékoztatást távértékesítés esetén is meg kell kapnunk. Ezek az információk a weblapon, illetve az étel csomagolásán, az ételhez mellékelt kísérődokumentumban, megrendelőlapon kerülhetnek feltüntetésre. Ha nincsenek meg ezek az információk, akkor ne vegyük át az ételt!

2014-04-04-image-12
Forrás: techspot.com

Figyeljünk a kiszállítás időtartamára! Ha a vállalt időn túl érkezik az étel, vagy ha a csomagolása nem ép, tiszta és zárt, ha az étel hőfoka nem megfelelő (meleg étel esetén +63 0C feletti, hűtve kiszállított étel esetén +10 0C alatti), akkor azt ne vegyük át.  Figyeljük meg azt is, hogy szerepel-e az étel csomagolásán, vagy a megrendelőlapon (egyéb, részünkre az étellel együtt átadott dokumentumban) a tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy az ételt fogyasztás előtt kell-e újra hőkezelni! Szerepel-e az azonnal el nem fogyasztott étel tárolására vonatkozó javaslat?

Kaptunk-e arra vonatkozóan egyértelmű tájékoztatást, hogy az étel meddig fogyasztható?

Figyeljük meg a szállítást végző személyt és ruházatát – ha ápolatlan a külseje, ha piszkos ruhát visel, tagadjuk meg az étel átvételét. Lehetőség szerint a szállító járművet is nézzük meg: tudja-e biztosítani a szállítás alatt az étel szennyeződés elleni védelmét, hőmérsékletét.

Jó tudni, hogy abban az esetben, ha közvetítő vállalkozáson keresztül rendeljük meg az ételt, minden – a jelölési jogszabályokban előírt – kötelező információt fel kell tüntetni a termék csomagolásán, vagy a terméket kísérő dokumentumon (ételt készítő vállalkozás neve és címe; étel neve, mennyisége; összetevők felsorolása és mennyisége, tápérték-jelölés; allergiát, vagy intoleranciát okozó összetevők; fogyaszthatósági/minőségmegőrzési ideje; különleges tárolási és felhasználási feltételek).

Minden esetben kérjünk számlát, és őrizzük meg legalább 10 napig.

Ha nem megfelelőséget tapasztalnak, hívják a NÉBIH ingyenes zöld számát: 06-80-263-244. Ne fogyasszák el azt az ételt, amellyel szemben bizalmatlanok!

Áprilisban közérdekű bejelentés alapján indított vizsgálatot a NÉBIH, mert egy cukrász végzettség nélküli személy az interneten értékesített színes formatortákat. Termékeit jogsértő módon, ellenőrizetlen háztartási körülmények között készítette. A hivatal szakemberei próbavásárlást követően analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a terméket, melyben a határérték feletti mennyiségben volt azorubin színezék (E122). A NÉBIH a tevékenység folytatását azonnal megtiltotta, az internetes felületet az érintett felszámolta.

Az azorubin egy olyan szintetikus színezék, amely az élelmiszereket piros színűre festi, jól oldódik vízben, és a fénnyel, hővel szemben rendkívüli módon ellenálló. Fogyasztása érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat. 2015. április 1-jétől az azorubin felhasználására vonatkozó közösségi és hazai szabályozás szerint kötelező tájékoztatni a fogyasztókat a nem csomagolt élelmiszerek esetében is a színezék megnevezéséről, vagy E-számáról, valamint hogy „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

Figyelem! Gyanúra ad okot, ha a sütemények erősen színesek. Cukrászati készítményt cukrász végzettséggel lehet közfogyasztásra előállítani, a háztartási körülmények között előállított élelmiszerek nem ellenőrzöttek, nem forgalmazhatók. Internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak!

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A bolti szalámik mitől "olyan" kemények?

eteltcsakokosan

Szeptemberi frissesség

eteltcsakokosan

Befolyásolja-e egy termék minőségét?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató