Ételtcsakokosan

A reggelivel mindig bajban vagyok. Tudom, hogy ez az egyik legfontosabb étkezés, nálam azonban ezt sajnos tudatosan kellett kialakítani.

Egészen a húszas éveimig kimaradt a reggeli az életemből! Ez a legjobb fórum, ahol vallhatok erről, de persze nem szánom követendő példának 🙂

Szüleim nagyon korán jártak dolgozni, így én az a kisgyerek voltam, aki már reggel hatkor a dadus nénik érkezésekor ott voltam az oviban. Ugyan ki szeret hajnalban enni? Na meg a reggeli-készítés is kihívás lehet egy ilyen napirenddel élő szülőnek. Anyukám persze a híres „bónusz” túrórúdit a kezembe nyomta, de én nem szerettem, és ma sem rajongok az édességért, így a reggeli teljes egészében füstbe ment. (Na, azért a „Rudi”-nak mindig találtam gazdát! A kishúgomnak nem lehetett annyit adni, amennyit ne evett volna meg szívesen.)

Panna lányomnál már egészen más a helyzet! Szerencsés szülő vagyok, mert nem hatra vagy hétre járok dolgozni, így az iskola előtt mindig belefér egy kis harapnivaló-készítés. Arra azért figyelek, hogy Pannus 9-kor a suliban tízóraizik, így a mennyiséget úgy alakítom, hogy legyen valami a pocakjában, de hozza meg az étvágyat is a továbbiakhoz.

A jó öreg Rudi most is jó szolgálatot teszJ De az új idők müzlije, vagy azok a bizonyos reggeli kekszek is a kedvencek közé tartoznak. Ha müzli mellett döntünk, arra azért nagyon figyeljünk, hogy a választott müzli valóban egészséges legyen! Manapság sokszor turbózzák fel rengeteg cukorral ezeket a reggeliket, amelyek a rejtett cukorral gyönyörűen emelik meg az inzulinszintet, cseppet sem csillapítva az étvágyon! Ennek következménye a gyors éhség, és a fölösleges kilók!!! Jaj ne, már megint a súlyomnál tartok 🙂

Az otthoninál, a saját készítésűnél jobb nincs! Ha rászánunk egy kis időt, és tudatosan, előre vásárolunk, akkor egyedi és nagyon finom müzliket készíthetünk az egész családnak!

Én egy nagyobb adagot szoktam előre elkészíteni, és ebből adagolok több napon át. Leírtam egy példát az összetevőkre, de itt nincs szentírás! Ha natúr, ha színes, ha ízes, ha jólesik, akkor csak a hasznodra válhat!

  • 500 g árpapehely
  • 300 g nagy szemű zabpehely
  • 125 g natúr puffasztott tönkölybúza
  • 125 g natúr kukoricapehely
  • 5 evőkanál  szezámmag
  • 5 evőkanál  lenmag
  • 100 g natúr földimogyoró
  • 300 g különféle aszalt gyümölcs (pl. megy, alma, sárgabarack, szilva, füge stb.)
  • 2 deci almalé
  • 6 evőkanál  méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Ezt ehetjük csak így összekeverve, vagy joghurttal, vagy egy tartalmas pohár tejjel leöntve!

Ja, és adjunk a külsőségekre is! Egy csinos üvegben, alaposan lezárva, kis szalaggal átkötve még a konyha dísze is lehet!

Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi maradhat a hűtőben?

eteltcsakokosan

Kerülje el a kolbászmérgezést!

eteltcsakokosan

Liszt, víz, kovász

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató