Ételtcsakokosan

Az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra nem alkalmasak

2013. június 4.
Fotolia_43407738_XS-300x200

Az árvíz élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent az élelmiszereinkre, mert a víz hordalékában szennyező, fertőző anyagok is lehetnek. A hátramaradó anyagok a víz levonulása után is szennyezhetik és fertőzhetik az élelmiszereket és a csomagolóanyagokat, csakúgy, mint ahogyan a vízzel belepett eszközeink, az árvíz elől esetleg az épületekbe húzódott rovarok, rágcsálók és más állatok is. A szennyezett felületek tovább szennyezhetik a kezünket, ruházatunkat, amelyről a szennyezés átkerülhet az élelmiszerekre, élelmiszerekkel érintkező felületekre és eszközökre. Az árvíz miatti áramszünet idején a hűtőkben, fagyasztókban hagyott élelmiszereink megromolhatnak. Továbbá szennyeződhetnek az ivóvíz-vezetékeink, kútjaink is.

Mit a teendő, ha az árvíz elárasztotta az élelmiszereinket?

A háztartásunkban található csomagolatlan, árvízzel közvetlenül érintkezett élelmiszereket (pl. zöldséget, gyümölcsöt sem) nem szabad felhasználni! A vízmentes, légmentes csomagolású élelmiszereinket (például konzervet) vizsgáljuk át egyenként, alaposan. Ha a csomagolás nem sérült, vagyis nem juthatott a belsejükbe víz, a doboz biztonságos lemosása és fertőtlenítése után szabad felhasználni. Azt az élelmiszert, amelynél felmerülhetett a szennyezés, fertőzés gyanúja és ezért fogyasztásra nem alkalmas, oly módon kell kidobni, hogy mások se férhessenek hozzá – célszerű hypo-val leönteni.

Az áramkimaradás miatt a fagyasztószekrényekben maradt élelmiszereket, ha már felolvadtak, de érzékszervileg, azaz szag szín, vagy állag alapján nem gyanúsak, nem mutatnak elváltozást, azonnal fel kell használni. A felolvadt élelmiszereket újra fagyasztani nem szabad! A felengedett, de még hideg élelmiszer fogyasztható, ám ha a fagyasztásból + 5 oC fölé melegszik a hőmérséklete, többnyire már nem biztonságos! Ha mégis a felhasználása mellett döntünk, akkor ebben az esetben is alaposan át kell sütni vagy főzni.

A víz levonulása után, a takarítás során viseljünk védőruhát, kesztyűt. A fertőtlenítést a tiszta területek felől a szennyezettebb területek felé, és fentről lefelé  haladva végezzük. (Ha a vízvezeték vagy a kút is szennyezett, akkor azok fertőtlenítéséig az eszközök mosogatásához és a kézmosáshoz használt vizet alaposan fel kell forralni, melegíteni nem elegendő!) Azokat a tárgyakat, eszközöket, élelmiszereket, amelyeket nem lehet megtisztítani, illetve használatra vagy fogyasztásra alkalmatlanok, gyűjtsük össze és hulladékként kezeljük!

 

Fotolia_43407738_XS-300x200

Fertőtlenítéshez használhatunk háztartási hypot. Általában 10 liter 40°C-os vízhez 2 dl háztartási hypo-t öntve, 5-8 perc áztatási, behatási idővel jó fertőtlenítő hatásfokú oldatot kapunk, abban az esetben ha a fertőtlenítést megelőzően a szennyezett felületek mechanikus tisztítása, és zsíroldószeres tisztítása már megtörtént. Tekintettel a rendkívüli helyzetre a hypo mennyiségét a behatási idő megtartása mellett javasolt dupla mennyiségűre növelni. A fertőtlenítő oldatok egy idő után veszítenek hatásfokukból, emiatt javasolt mindig friss munkaoldatot készíteni. Fontos, hogy tartsuk be az áztatási, azaz behatási időt! A fertőtlenítőszert bő vízzel öblítsük le az élelmiszerrel érintkező felületekről! A leöblítéséhez kizárólag ivóvíz minőségű tiszta vizet használjunk! Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy takarítás, fertőtlenítés során gyakran mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítő szert.

Bővebb információt találhat a NÉBIH weboldalán, a http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz/tajekoztatok/0606_arviz_elelmbizt_lakossagi.html

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ne dobd ki a kávézaccot!

eteltcsakokosan

Padlizsán

eteltcsakokosan

Az 5 legegészségesebb dióféle

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató