Ételtcsakokosan

Az almasziromtól a papajáig

2013. szeptember 25.

Az aszalás egyike azoknak a tartósító eljárásoknak, amelyeket az emberiség már ősidők óta használ,hogy hosszú ideig eltartható termékeket hozzon létre. Az élelmiszeriparban a szárítás elsődleges célja, hogy elvonja a romlást előidéző mikroorganizmusok egyik alapvető életfeltételét, a vizet. A szárított, aszalt élelmiszert ezért tartósítószer nélkül tárolhatjuk.

A szárítás csakis árnyas, szellős helyen történhet. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalmát általában 24% alá csökkentik ún. hőközléssel. Ez már önmagában konzerváló hatású. A gyümölcs felmelegszik, belsejéből a nedvesség párologni kezd. A szakszerűen, természetes módon (nem tűző napon, hanem száraz légáramban) aszalt gyümölcs megőrzi az eredeti gyümölcs szinte összes beltartalmi értékét. A túl magas hőmérsékleten történő aszalás könnyen tönkreteszi az eredeti enzim- és vitamintartalmat, a kedvező élettani hatások elvesznek. Egyes gyümölcsöket az aszaláson kívül kén-dioxiddal vagy kénsavval kezelnek, ezzel eltarthatóságuk mellett küllemüket is javítják. A kéntartalmú tartósítószerek azonban egyes embereknél allergiás tüneteket válthatnak ki. Készülhet aszalvány almából, barackból, körtéből, meggyből, szilvából, banánból… A sort akár a végtelenségig folytathatnánk.

Az aszalt gyümölcsök felhasználása igen változatos.Fogyaszthatjuk önmagában, magvakkal keverve, készíthetünk belőle müzlit; ideális reggeli lehet, ha zabkásába keverjük, főzhetünk belőle levest (például aszaltszilva-levest), továbbá süteményt is készíthetünk felhasználásukkal. Az aszalt gyümölcsök rosttartalma igen magas, emiatt jótékony hatásuk van az anyagcserére, teltségérzetet adnak. A kíméletes kezelés következtében megőrzik a friss gyümölcsökre jellemző magas vitamin- és ásványianyag-tartalom nagy részét. Fontos azonban, hogy az aszalványok cukortartalma jelentős, ezért − akárcsak a többi nyalánkságot − ezeket is csak mértékkel fogyasszuk. A gyümölcsökön kívül aszalhatunk zöldségeket: apróra vágva természetes ételízesítő, „házi vegeta” készíthető belőlük; illetve jól száríthatók az aszalás módszerével a zöldfűszerek is.

Az otthoni aszalásnak három módja lehetséges:

  • NAPON
  • SÜTÔBEN
  • ASZALÓGÉPBEN.

Bármelyik módját is választjuk az aszalásnak, sose felejtsük el a következőket:

  • csak friss, egészséges és ép gyümölcsöket használjunk,
  • a gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg és hagyjuk őket megszáradni,
  • ha nagyobb gyümölcsöt szeretnénk aszalni, akkor érdemes őket kisebb méretűre felszeletelni, a magokat és a zavaró héjat eltávolítani,
  • a gyümölcsöket egy rétegben terítsük el,
  • szellősen elhelyezve, kerüljük a tűző napot és a nagyon magas hőmérsékletet.

Az aszalás kezdetén alacsonyabb hőmérséklet ajánlott (maximum 50 °C, e fölött a gyümölcs „megfőhet saját levében”), később, a gyümölcsök víztartalmának csökkenésével a hőmérséklet növelhető 60 °C-ig, az eljárás közben időnként forgassuk át a gyümölcsöket, akkor van kész az aszalványunk, ha összenyomva még rugalmas, de már nem távozik belőle lé; ez gyümölcsöknél 2-3 nap körüli idő is lehet napon szárítva a kész terméket tároljuk száraz, hűvös helyen. Ha az aszalt gyümölcsöt csomagolva, készen vásároljuk, olvassuk el a jelölését, melyen a minőségmegőrzési időt és a kéntartalmú szerekkel történő kezelést kötelező feltüntetni.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kerüljük el az élelmiszerpazarlást!

eteltcsakokosan

A héjában van a vitamin…!

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató