Ételtcsakokosan

Aszalt sárgabarackot kellett kivonni a forgalomból

2016. július 11.

Az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a lengyel hatóságtól érkezett az a bejelentés, miszerint magas szorbinsav tartalmat mutattak ki asztalt sárgabarackban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) haladéktalanul felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval. A kifogásolt termék szokásos fogyasztásával egészségártalom nem valószínűsíthető.

A TESCO sajátmárkás termékeként forgalmazott, 400g-os kiszerelésű, Törökországból származó aszalt sárgabarackból Magyarországra is érkezett. A laboratóriumi vizsgálatok a megengedett határértéket (1000 mg/kg) meghaladó mennyiségű 1211 mg/kg szorbinsav tartalmat mutattak ki a termékben.

A forgalmazó tájékoztatta a hivatalt, hogy a termék már nincs az áruházak polcain. Elrendelték az eladótérből történő kivonását és megsemmisítését is.

Tételazonosító: 350020119/1-02-296

Minőségmegőrzési idő: 06.2016

Forgalmazó: TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

Kiszerelés: 400 g

A szorbinsav az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer adalékanyag, tartósítószer. Az 1333/2008/EK rendelet szabályozza, hogy mely élelmiszerekben és milyen mennyiségben használható fel. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös értékelésében szorbinsavra és kálium-szorbátra 3 mg/ttkg/nap ideiglenes megengedhető napi beviteli értéket (ADI) állapított meg. Ez azt jelenti, hogy maximálisan ilyen mennyiségben hosszútávon (egy életen át) rendszeresen (naponta) fogyasztva egészségi kockázattal nem kell számolnunk.

Az érintett aszalt sárgabarack szorbinsav tartalma 1211 mg/kg. Az ADI értéket az adott szorbinsav tartalmú sárgabarackból egy 60 kg testtömegű felnőtt naponta, rendszeresen 15 dkg fogyasztásával érné el. A NÉBIH felmérései alapján a magyar lakosság aszalt sárgabarack fogyasztása ennél jóval kevesebb, még nagyfogyasztók esetén is. A teljes szorbinsav bevitelhez más élelmiszerekkel bevitt szorbinsav is hozzáadódik, az EFSA 2015-ös értékelése alapján azonban a magyar lakosság szorbinsav bevitele jóval az ADI érték alatt van.

Összességében tehát elmondható, hogy az érintett termék átlagos, szokásoknak megfelelő fogyasztásával egészségi kockázat nem valószínűsíthető.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

Disznót vágna? Tippek, praktikák a biztonságos előkészületekhez

eteltcsakokosan

Fekete, fehér, tarka…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató