Ételtcsakokosan

Van két fogalom: a fogyaszthatósági idő és a minőség-megőrzési idő. Azt hihetnétek, hogy a kettő között nincs különbség, de érdemes megtanulni az élelmiszerbiztonsági szakemberek fogalmait, hiszen a boltok polcain nap mint nap láthatjátok.
Fogyaszthatósági idő – Minőség-megőrzési idő
A gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat. Ilyenek a tejtermékek pl. túró, tejföl, szendvicskrém, pudingok, sajt, felvágott, Túró Rudi, maci sajt.
magnifying-glass-552852_640
Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik. Ilyenek: konzervek, csokoládé, száraz tészta, rizs és gyümölcslevek.
Nagyon fontos tudni, hogy tilos a lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani a boltokban, üzletekben!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi okozza a tartós tej jellegzetes ízét?

eteltcsakokosan

Fekete, fehér, tarka…

eteltcsakokosan

Otthonról hozott dobozok veszélye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató