Ételtcsakokosan

Van két fogalom: a fogyaszthatósági idő és a minőség-megőrzési idő. Azt hihetnétek, hogy a kettő között nincs különbség, de érdemes megtanulni az élelmiszerbiztonsági szakemberek fogalmait, hiszen a boltok polcain nap mint nap láthatjátok.
Fogyaszthatósági idő – Minőség-megőrzési idő
A gyorsan romló termékek csomagolásán fogyaszthatósági idő kerül feltüntetésre, mely azt az időpontot jelöli, ameddig – a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva – az élelmiszer elfogyasztható. A feltüntetett dátum után már nem szabad elfogyasztani az élelmiszert, mert az elkészítése óta eltelt időben mikrobiológiai állapota úgy változott, hogy már megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat. Ilyenek a tejtermékek pl. túró, tejföl, szendvicskrém, pudingok, sajt, felvágott, Túró Rudi, maci sajt.
magnifying-glass-552852_640
Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos a minőség-megőrzési idő (az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi). Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik. Ilyenek: konzervek, csokoládé, száraz tészta, rizs és gyümölcslevek.
Nagyon fontos tudni, hogy tilos a lejárt fogyaszthatósági-, minőség-megőrzési idejű terméket árusítani a boltokban, üzletekben!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Húsmentes hétköznapok

eteltcsakokosan

Hűtés melegben

eteltcsakokosan

Ételt csak okosan már az óvodában is!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató