Felhasználási javaslat
Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk. A héj színe fajtafüggő. Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik. A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le. A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza.
Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot. A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó.
Egy napon belül használjuk fel. A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.
Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.
5A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük. Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.
Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.