Ételtcsakokosan

Főzőtök

2021. július 26.

Felhasználási javaslat

1

Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk. A héj színe fajtafüggő. Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik. A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le. A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza.

2

Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot. A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó.

3

Egy napon belül használjuk fel. A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.

4

Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.

5A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük. Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.

6

Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ehető még…?

eteltcsakokosan

Az értékes durumbúza

eteltcsakokosan

Mi maradhat a hűtőben?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató