Ételtcsakokosan

Áfonya vagy ebszőlő?

2014. január 7.

Pár bejegyzéssel ezelőtt írtam arról, hogy ez a két növény könnyen összetéveszthető, ha valaki nem igazán ért hozzá. Így fordulhatott elő, hogy az egyik piacon a mérgező, éretlen ebszőlőt árusították áfonya néven.

Hasonló bogyós termés mindkettő, kívülről hasonló feketés kék színnel.

Kevés olyan étel van, amely annyira egészséges, mint az áfonya. Az eper után a második legelterjedtebb és legkedveltebb gyümölcs Európában. Az áfonyát a mediterrán, de az ázsiai konyha is szívesen használja.

Az áfonyában hatalmas adag antioxidáns található. Méltán mondhatjuk rá, hogy kicsi a „bors”, de erős J!

Bár a C-vitamin tartalma nem túl nagy, a kutatások kimutatták, hogy akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak rendszeresen, a vérben lévő antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett, mely elengedhetetlen a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, és egyéb szembetegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Indiánok készítettek az áfonyából és leveleiből főzetet, melyet hasmenés ellen használtak, ugyanis az áfonya pektinben gazdag rostjai enyhítik a hasmenés és a székrekedés tüneteit.

A hazai fekete ebszőlő egy a burgonyafélékkel rokon gyomnövényféle. Termése az áfonyához hasonlóan fürtben képződik, a bogyók héja fekete, a bogyók húsa éretlen állapotban zöld színű, kifejezetten mérgező solanin-toxintartalma miatt. Ilyen állapotban tilos fogyasztani! A termés csak teljesen éretten, megpuhult gyümölcshússal használható: általában nem nyersen, hanem főzött állapotban – dzsemnek, lekvárnak feldolgozva – javasolják fogyasztását.

Ez a piaci eset azért felhívja a figyelmet arra, hogy amikor új vagy kevésbé ismert növény termesztésébe kezdünk, előtte járjunk utána, hogy fogyasztható-e vagy sem!

Különben rendkívüli módon terjed hazánkban a termesztése ennek a bogyófélének, érdekes és szép megjelenése miatt. Ezzel nincs is gond, csak tudjunk róla, hogy milyen állapotában szabad elfogyasztanunk, illetve hogy alaposan nézzük meg, mit is veszünk a piacon!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nagyító alatt a mikrozöldek

eteltcsakokosan

Paszternák vagy petrezselyem?

eteltcsakokosan

Válogatós a gyerek?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató